המחאה השתלמה: עמוד האינתיפאדה נמחק
למרות שפייסבוק הגדירה את התעמולה שהפלסטינית בו בתור מחאה לגיטימית, הוסר מהרשת עמוד שקרא לפתיחה באינתיפאדה שלישית ביום הנכבה הקרוב. איך מתמודדים עם עמודים פוגעניים
<< רזידנט איוול מזווית חדשה לגמרי
עמוד פייסבוק שקרא למחאה אלימה נגד ישראל לפתיחה באינתיפאדה שלישית - הוסר. העמוד נמחק לפני כשעה על אף שדוברת הרשת החברתית טענה שלמפעילי הקבוצה יש זכות למחות נגד ישראל ולקרוא לאינתיפאדה שלישית.
בואו להתעדכן בחדשות, סרטונים ותמונות בלעדיות בעמוד הפייסבוק של ynet
בעמוד הופיעו תכני הסתה ושנאה אנטי ישראליים, קריאה לפעולות אלימות, סרטוני תעמולה פלסטיניים ועוד. העמוד שנסגר גם היה פופולרי למדי: הוא זכה לכ-350 אלף לייקים ורבים מהפוסטים שהועלו אליו זכו לאלפי תגובות מגולשי האתר. המסר העיקרי שלו היה הזדהות עם המאבק העממי במצרים, לוב ותוניס - וקריאה לפתיחה באינתיפאדה שלישית ב-15 למאי, יום הנכבה.
סרטון תעמולה פלסטיני שהועלה לעמוד האינתיפאדה השלישית
העמוד עלה לאוויר לפני מספר שבועות, וזכה להתנגדות עזה מצד גולשים ישראלים ותומכי ישראל בעולם. התכנים שבעמוד נתפסו בעיניהם כהסתה לא לגיטימית וקריאה שמעודדת אלימות. בשבוע שעבר שלח שר ההסברה, יולי אדלשטיין, מכתב למארק זאקרברג, בו הוא מפציר ממנכ"ל פייסבוק להסיר את העמוד משום שהוא מעודד אלימות. המכתב נשלח ביום ד' שעבר, בו בוצע פיגוע התופת בירושלים - בו נהרג אדם ו-40 נפצעו.
מהתעלמות לכניעה
בתחילה התעלמה הנהלת הרשת החברתית מן הדיווחים ששלחו גולשים ישראלים. בעקבות מכתבו של אדלשטיין, פרסמה הרשת החברתית תגובה שהכעיסה רבים: "בעוד חלק מהתגובות עשויות להיות מקוממות עבור מישהו, ביקורת שנמתחה על תרבות, מדינה, דת, אורח חיים או אידיאולוגיה פוליטית היא לא סיבה להסיר דיון", אמרה דוברת פייסבוק. "אנו מאמינים שלמשתמשי פייסבוק יש יכולת להביע את דעתם, ואנחנו לא מסירים תכנים, קבוצות ועמודים שמדברים נגד מדינות, דתות, ישויות פוליטיות ורעיונות". על אף תגובה זו, היום בצהרים הוסר העמוד מן הרשת.
ביום חמישי שעבר כתבו מפעילי העמוד שהם לא מנסים לעורר אלימות, ורק מממשים את חופש הביטוי שלהם. הם הזהירו את הנהלת פייסבוק שהסרת העמוד תגרור חרם מוסלמי כולל על הרשת החברתית, וטענו שלא הוגן להיטפל דווקא לעמוד שלהם כשיש כל כך הרבה עמודים דומים אחרים. העמוד שלהם אמנם הוסר סביב השעה 13:00 היום, אבל הם העלו אותו מחדש לפני כחצי שעה, וכעת יש לו 26 לייקים.
מצאתי עמוד פוגעני בפייסבוק. מה עושים?
בפייסבוק יש מיליוני עמודים, וחלקם מציגים תכנים פוגעניים על רקעים שונים - סקסיסטיים, גזעניים, פאשיסטיים או אישיים. חובת הדיווח מוטלת על הגולשים עצמם, באמצעות כפתור ייעודי (Report Page) שנמצא בכל עמוד. לאחר שתלחצו עליו, יפתח חלון בו תצטרכו להגדיר מה לא בסדר בעמוד (תוכן שיווקי, עמוד מזויף או גנוב, תוכן פוגעני) את סוג הפגיעה (השמצה אישית, תוכן גזעני, פורנוגרפי ועוד). לאחר שתבחרו, החלון ייסגר, לא לפני שפייסבוק תזכיר לכם שהיא לא חייבת להסיר עמוד רק משום שדיווחתם עליו.
ככל שיותר אנשים ידווחו על עמוד בתור פוגעני, כך עולה הסיכוי שהרשת החברתית תפעל בנושא. במידה ופייסבוק מתעלמת מהבקשה שלכם, תוכלו לנסות לפעול גם דרך איגוד האינטרנט הישראלי. לאיגוד יש ממשק ישיר אל פייסבוק, ועשוי לסייע בקידום העניין. בכל הנוגע לעמודים בעלי תכנים מיניים, גנובים או ביריונות ברשת - יש לכם סיכוי לא רע להצליח. כשמדובר בעמודים פוליטיים, התמונה שונה מאוד.
מדיניות הרשת החברתית דווקא מעודדת מחאה פוליטית מכל סוג, בגלל שהיא גם מעודדת דיונים ומריבות - וגם עשויה להוביל להשלכות בשטח. בשנים האחרונות נחשף כוחה האמיתית של הרשת החברתית בתור כלי מחאה, במיוחד במדינות ערב. המחאה האיראנית שלאחר הבחירות בקיץ 2009 התארגנה בפייסבוק (שהיוותה במקרה זה כינור שני לטוויטר), וכמותה גם המחאה נגד מובארק במצרים בחודש שעבר. מתוך כך, פייסבוק לא ממהרת לצנזר ולהסיר עמודים בעלי אג'נדה פוליטית אנטי-מדינתית.
מעריץ ה-3DS המטורף ביותר >>