"עד הקיץ הבא לא יהיו אנטנות על הגגות"
הצרכנים מתלבטים, מנכ"ל הרשות ה-2 מסביר, צה"ל מרוויח ומי מפסיד? לרגל סוף עידן השידורים האנלוגיים בישראל, כל מה שידעתם, וגם מה שלא ידעתם על עידן הטלוויזיה החדש
אם לא נולדתם בשנות ה-90, סביר להניח שיצא לכם לפחות פעם אחת לחבק את האנטנה במטרה לשפר את איכות הסרט הערבי או משחק הכדורגל ששודרו בערוץ 1. שלג לא היה רק תחזית מזג אויר, סיכת ביטחון לא שימשה רק להצמדה של דפים, ודפיקות על הטלוויזיה מלמעלה או מהצד, היו עניין שבשגרה.
אנטנות על הגג. השידורים האנלוגיים יגוועו בהדרגה (צילום: MCT)
היום תם עידן. 45 שנים אחרי שעלה לאוויר ערוץ הטלוויזיה הראשון בישראל, שנקלט באמצעות אנטנת שידורים, מסיימת היום המשושה - כך בעברית תקנית - את תפקידה. בחודשיים הקרובים ייכבו המשדרים ברחבי ישראל וקליטת ערוצי הטלוויזיה תתאפשר רק דרך ממיר דיגיטלי העונה לשם הסקסי "עידן פלוס". אם אתם לא מנויים בחברות הכבלים או הלוויין, תצטרכו לרכוש את ממיר ה-DTT, הכולל חמישה ערוצים: 1, 2, 10, 33 ו-99. בהמשך התכנון הוא להרחיב את הממיר ל-16 ערוצים, שיכללו גם את 24, 23, 9 וערוצי רדיו.
נכון להיום נמכרו כבר כ-180 אלף ממירים, והצפי הוא כי המספר יכפיל את עצמו בחודשיים הללו, בהם השיטה האנלוגית תעבור מן העולם לגמרי. בתקופה הקרובה, למרות שלא רבים מודעים לכך, עדיין יהיה ניתן לקלוט דרך אנטנה, שכן כיבוי המשדרים לא ייעשה בבת אחת, אלא לפי אזורים ברחבי הארץ. במידה והכל יילך כשורה וללא תקלות, עד ליום הולדתה ה-63 של מדינת ישראל תאצלו למצוא את הפתרון המתאים לכם לצפייה. הפתרון אגב, אם עדיין לא הבנתם הוא בתשלום. כי אין מתנות חינם.
סמירה. מנסה לשכנע את חובבי שרי רז לעבור לדיגיטלי (צילום: ערן בר-און)
"למה בכלל אני צריך את זה? אני קולט כבר שנים מצוין עם אנטנה. עכשיו אני חייב לשלם כסף על ערוצים שבטח בכלל לא אצפה בהם" סיפר ל-ynet דוד, גימלאי הקולט טלוויזיה בשיטה האנלוגית, דרך נקודת האנטנה בקיר. וכן, שלא תטעו, רוב הצרכנים שייאלצו עכשיו לעבור לממירים דיגיטליים הם בני האוכלוסיה הבוגרת, שהרגלי הצפייה שלהם מסתכמים בערך בערוץ 1. "חוץ מזה, עכשיו אני צריך להוציא על זה כסף, כל הערוצים הערבים של השכנים שלנו יעלמו לי מהמסך", מוסיף דוד.
"המעבר לקליטת שידורים דיגיטליים יעניק לתושבים שיפור באיכות התמונה, השמע ואפשרויות נוספות. העלות של הממיר היא חד פעמית והמדינה גם תסבסד ממירים למועטי יכולת", מסביר מנכ"ל הרשות השניה מנשה סמירה במשפט שאמור לשכנע את הצרכנים הוותיקים חובבי שרי רז, למה כדאי להם לעבור לממיר דיגיטלי.
"השיטה האנלוגית זו שיטת שידור שפגה מהעולם", מסביר גורם בענף הטלוויזיה. "אין ברירה אלא לעבור לשיטה דיגיטלית ומשם לאפשרויות של HD, שימוש בכתוביות סמויות ובמדריך טלוויזיה. חוץ מזה למבוגרים שמתקשים לעשות שינויים בחייהם, אפשר להסביר שמעכשיו הם יוכלו לבחור להירדם מול אחד מחמישה ערוצים, לא מול שניים".
צה"ל מרוויח, הציפורים מפסידות
אחד המרוויחים הגדולם מהמהלך, לצד מי שמוכרים את מכשירי ה-DTT, הוא צה"ל, הגוף הגדול ביותר שייפרד לשלום מממירי הכבלים והלוויין בבסיסים, ויסתפק ב"עידן פלוס". בכך ייחסכו מיליוני שקלים בשנה לצבא. המפסידות העיקריות יהיו הציפורים, אם תרצו. בתוך מספר חודשים יקחו להן את הספסל עליו הן מתחרדנות כבר שנים. הרשות השנייה פנתה לרשויות המקומיות בבקשה שידאגו לאיסוף האנטנות.
על גגות תל-אביב. בקיץ הבא זה ייראה אחרת? (צילום: עמית קוטלר)
אז כמו שאתם מבינים, לא על הכל חשבו עד הסוף. סמירה אמנם פנה במכתב לרשויות והמליץ להן להיערך להסרת האנטנות המיותרות, גם כדי לשפר את המראה הסביבתי וגם מבחינה בטיחותית, אבל אף רשות לא באמת מחויבת לפינוי.
על פי הערכת גורם ברשות, במידה והשלטון המקומי לא יטפל בזה בעצמו, סביר להניח שיפנה לקבלני משנה ובתמורה לאיסוף האנטנות יוכלו להשתמש בחומר.
כלומר, לעשות מהאנטנות תנורים, שלטים כלשהם או מה שרק ירצו. לפי התכנון, תוך שנה מהיום האנטנות ייעלמו מגגות הבתים.
ולא רק עד שייאספו האנטנות יש זמן. כאמור, למרות שגיא אריאלי בפאת סיקסטיז מפציע מדי ערב על המסך ומפחיד אותנו שממחר לא נוכל לקלוט יותר טלוויזיה, השאלטר על השידור האנלוגי יירד בשלבים. "נתחיל אזור אזור. נכבה את המשדר בדרום, נבדוק שאין תקלות, נטפל בהן במידה והיו, ואז נמשיך לשאר אזורי הארץ", מסכם סמירה. "עד שנכבה את המשדרים לגמרי, וגם זה יקרה בסוף, בקיץ אנחנו נהיה כבר בעידן חדש".