הפסגה על לוב: לא יינתן נשק למורדים, אולי כסף
40 המנהיגים שנפגשו בלונדון הסכימו להמשיך בפעולה הצבאית בלוב וחזרו על עמדתם לפיה "קדאפי צריך ללכת", אך נזהרו מלהתייצב באופן חד משמעי לצד המורדים. קלינטון אמרה כי נשקל סיוע כלכלי לאופוזיציה והייג אמר כי ייתכנו סנקציות נוספות. בנאט"ו חוששים: אל-קאעידה פועל בקרב המורדים
מה עושים עם קדאפי? ומי הם בכלל המורדים שעמם משתף המערב פעולה בלחימה בלוב? אלה הן רק חלק מהשאלות שעלו הערב (יום ג') בכינוס פסגה בלונדון, בו השתתפו 40 נציגי מדינות וארגונים המעורבים בלחימה בלוב. הנציגים, בהם גם שרי חוץ, דנו בהתפתחויות האחרונות ובסיכויים להביא לפרישתו המהירה של שליט לוב, מועמר קדאפי. הם הסכימו ביניהם כי על שלטונו בן 42 השנים של קדאפי להגיע לקצו, אך לא החליטו לחמש את המורדים הנלחמים בו.
עם סיום הפגישה, פרסמו המשתתפים הודעה משותפת בה הודיעו כי הפעולה הצבאית תימשך עד ליישומה המלא של החלטת האו"ם לסגר אווירי בשמי המדינה. עוד נאמר כי קטאר תיזום מהר ככל האפשר כינוס ראשון מסוגו של "קבוצת תיאום" הכוללת 20 מדינות עם הפלגים המורדים בלוב.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה כי וושינגטון אינה שוללת פתרון פוליטי למצב בלוב שבמסגרתו יעזוב קדאפי את המדינה, אך ציינה כי אין לוח זמנים בנושא. לדבריה, נראה כי קדאפי טרם קיבל החלטות לגבי עתידו.
קלינטון הוסיפה כי הקהילה הבינלאומית עדיין לא החליטה האם לחמש את המורדים, אך נציגיה דנו היום באספקת סיוע מסוג אחר, כולל סיוע כלכלי, כדי לקיים את האופוזיציה. היא הודתה כי בידי הקואליציה הבינלאומית אין מידע מספק לגבי המורדים, כולל לגבי האפשרות שארגון אל-קאעידה פועל בקרבם.
שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, אמר כי חברות הקואליציה "שוקלות לקדם הטלת סנקציות נוספות". הייג הוסיף כי במהלך הוועידה לא נדונה האפשרות לחמש את המורדים. שר החוץ הצרפתי, אלן ג'ופה, הוסיף כי לקדאפי "אין עתיד בלוב אך העם הלובי הוא זה שצריך להכריע על עתיד מנהיגו".
הטלגרף הבריטי דיווח מוקדם יותר כי ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון מתכוון לומר למנהיגי העולם שעליהם להעמיד לדין את קדאפי, בגין פשעי מלחמה ולתמוך במורדים הלובים. זאת לנוכח עמדות מתפשרות יותר שנשמעו בימים האחרונים, שלפיהן הקואליציה שוקלת לאפשר לו לצאת לגלות מרצון.
ובעוד הדיפלומטים נפגשים, דיבר מפקד כוחות נאט"ו באירופה, האדמירל האמריקני ג'יימס סטוורידיס, בשימוע בסנאט ואמר כי בשלב זה "לא ניתן לומר עד כמה ארגון אל-קאעידה מעורב בפעילות האופוזיציה הלובית נגד משטרו של מועמר קדאפי".
חיילים הנאמנים לקדאפי במבואות מיסרטה, היום (צילום: רויטרס)
סטוורידיס הדגיש בדבריו כי למרות שנראה כי הנהגת האופוזיציה הלובית מורכבת מגברים ונשים המאוחדים ברצון להילחם בקדאפי, יש בידי המודיעין מידע על האפשרות שבין המורדים נמצאים גם אנשי אל-קאעידה או ארגונים אחרים השואבים את השראתם מהג'יהאד העולמי.
העולם נגד קדאפי - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- אובמה: חששנו מטבח שיכתים את המצפון בלוב
מפקד כוחות נאט"ו באירופה הוסיף כי אם תשתמש הקואליציה בכל הכוח הנמצא ברשותה, "קיים סיכוי יותר מסביר שקדאפי יפרוש מתפקידו בסופו של דבר". יצויין כי קדאפי טוען מאז היום הראשון של ההתקוממות העממית בלוב כי גורמים קיצוניים ובהם אל-קאעידה מנסים לערער את משטרו.
בעוד הדיונים בלונדון נמשכים, הודיעו ארה"ב וצרפפת כי הן שולחות שליחים מיוחדים מטעמן לבנגזי כדי לפתוח בדיונים עם הממשל הזמני השולט בעיר. השליח הצרפתי הוא הדיפלומט אנטואן סיווה, ואילו השליח האמריקני הוא הדיפלומט הוותיק כריס סטיבנס. שניהם יעסקו בחיזוק הקשרים עם האופוזיציה הלובית ובחיזוק מעמדה של "המועצה הלאומית הלובית", כגוף המייצג את אזרחי לוב - לפחות במזרח המדינה.
עשן מיתמר מעל אחד מיעדי ממשל קדאפי במיסרטה (צילום: רויטרס)
בכל הנוגע לעתידו של קדאפי, קיימות לפי שעה יותר שאלות מתשובות. דיפלומט איטלקי הלוקח חלק בדיונים בלונדון אמר כי האיחוד האפריקני הוא "הגוף היחיד שיכול לשכנע את שליט לוב לצאת לגלות מרצון", אך הדגיש כי לפי שעה אין כל אינדיקציה לכך שהוא אכן שוקל לעזוב את ארצו. "יש הסכמה מקיר לקיר כי הפיתרון הטוב ביותר הוא שקדאפי יעזוב לגלות. העובדה שהאיחוד האפריקני אינו משתתף בדיונים היא הזדמנות שהוחמצה", אמר הגורם האיטלקי.
192 טילי טומהוק, 370 גיחות הפצצה
בתוך כך, דיווח הפנטגון כי עלות 10 הימים הראשונים של מבצע "שחר אודיסאה" נאמד עד-כה ב-550 מיליון דולר, וכי עיקר הכספים (כ-60%) הוצאו על פצצות, טילים ותחמושת נוספת. עם זאת, הדגיש משרד ההגנה האמריקני כי המספרים שפרסם אינם כוללים עלויות נוספות כגון תשלום למלחים, אנשי צוות אוויר וכוחות נוספים הלוקחים חלק בלחימה.
מנתוני הפנטגון עולה כי עד-כה שיגר צבא ארה"ב 192 טילי שיוט מסוג "טומהוק" מספינות הקרב שלו המוצבות בים התיכון, ואילו חיל האוויר ביצע 983 גיחות, בהן 370 גיחות הפצצה על יעדים צבא וממשל לוביים. יתר הגיחות יועדו לאיסוף מודיעין ותדלוק. חשוב להדגיש כי נתוני הפנטגון, כולל הנתונים על עלויות הלחימה, נוגעים להוצאות צבא ארה"ב בלבד.
הלחימה בלוב נמשכה גם היום, כשמוקד העיקרי לקרבות ממשיך להיות מיסרטה. העיר השלישית בגודלה בלוב נמצאת זה כמה שבועות תחת מצור נאמניו של קדאפי, אולם המורדים ממשיכים ככל הנראה לשמור על כוחם ולהדוף את ניסיונות צבא לוב לפלוש לתוך העיר. הדיווחים המגיעים ממיסרטה סותרים, אולם נראה כי העיר מנותקת לחלוטין ממים, מזון ותרופות ומלאי האספקה לתושבים הולך ונגמר.