סיוט בטיול לקנדה: "הפשיטו והשפילו בשדה"ת"
יוהנס דמקה, שעלה מאתיופיה, רק רצה להגשים חלום ולראות את מפלי הניאגרה, אבל במקום זאת נחקר בחשד לפעילות טרור ולטענתו הושפל. "אזקו אותי ועשו לי חיפוש גופני בעירום"
מסע מהגיהנום במקום טיול חלומי: מאז שהיה ילד קטן באתיופיה, חלם יוהנס דמקה לטייל במקומות שונים בעולם. אולם הוא לא האמין שהחלום יהפוך לסיוט, שבמהלכו יושפל ויבוזה.
דמקה עלה לישראל בשנת 2000 ולצורך נסיעתו לחו"ל עבד כשנה וחצי, עד לא מזמן, בסניף מסעדת מוזס שבראשון לציון. "החלום הכי גדול שלי היה לראות את מפלי הניאגרה ולטייל בקנדה", סיפר בשיחה ynet, "לא כל עולה מאתיופיה יכול להרשות לעצמו לטוס למקומות רחוקים, אבל אני שמתי את זה כמטרה לעצמי והחלטתי שזה חלום שאני חייב להגשים".
לאחר שחסך מספיק כסף שיספיק לו עבור הטיול וקיבל חופש מהעבודה, רכש דמקה ב-1,500 דולר כרטיס טיסה לקנדה של חברת לופטהנזה, שכלל עצירה בפרנקפורט שבגרמניה.
ב-21 במרס מלא בהתרגשות וצפייה, המריא דמקה בדרך להגשת חלומו. אולם אז החלו הדברים להשתבש. לדבריו, זמן קצר לאחר נחיתתו בפרנקפורט ועלייתו לטיסה לוונקובר, עצרה אותו משטרת הגבולות הגרמנית בחשד שדרכונו מזויף ושהוא בכלל לא ישראלי.
יוהנס דמקה. "חיפוש גופני מלא בעירום"
"עצר אותי שוטר והתחיל לשאול אותי שאלות במבטא שלא הבנתי", שיחזר דמקה, "אחרי חקירה של חצי שעה נתנו לי לעלות לטיסה לקנדה, אבל הוא אמר לי שהדרכון שלי חשוד כמזויף ומסר אותו לצוות הטיסה".
דמקה סבר שבכך הסתיימו ההטרדות ודרכונו יושב אליו אחרי שינחת, אך בדיעבד התברר כי טעה בגדול. לאחר נחת בקנדה, הורד מהמטוס על ידי ארבעה מאבטחים כשהוא אזוק בדיו וברגליו ונלקח לחקירה.
"תגיד לאיזה ארגון אתה שייך, אחרת יהיה גרוע"
"לפני כולם באו ותפסו אותי כמו אחרון הפושעים ואזקו אותי", סיפר, "אז הובילו אותי לחדר ריק וקטנטן ועשו לי חיפוש גופני מלא בעירום. לאחר מכן חקרו אותי במשך שמונה שעות". דמקה ציין כי דרש לדבר עם הקונסוליה הישראלית, אך לא נענה. "לא משנה מה אמרתי - שום דבר לא עזר".את חלומו לראות את מפלי הניאגרה ולטייל בקנדה דמקה לא הגשים, מאחר שכבר למחרת הועלה על טיסה ונשלח חזרה לפרנקפורט. "את הדרכון שלי וכל המסמכים המזהים שהיו עליי הם החרימו".
אם עוגמת הנפש הזו לא מספיקה, אז לאחר שנחת בגרמניה, הפך הסיוט גם להזוי. בפרנקפורט הורד דמקה מהמטוס כשהוא כבול בידיו וברגליו ונלקח היישר לחדר החקירות, הפעם בחשד להיותו חבר בארגון טרור. "הם שוב עשו לי חיפוש בעירום", אמר בתסכול רב, "אז, כל הזמן אמרו לי שכדאי שאני אגיד כבר עכשיו לאיזה ארגון טרור אני שייך, אחרת יהיה יותר גרוע".
בנוסף הוא ציין כי "דרשתי מהגרמנים שיצרו קשר עם הקונסוליה שלי, אבל הם לא עשו זאת. רק אחרי חמש שעות הובא מתורגמן אשר לקח את מספר הטלפון של הבוס שלי במסעדת מוזס מהטלפון שהחרימו לי והחליט להתקשר אליו".
"להגיד שאני לא יהודי ולא ישראלי?"
נראה שהשיחה עם הבוס של דמקה סייעה כי לאחריה התמתנו החוקרים הגרמנים. שמונה שעות לאחר מכן כבר הורשה דמקה לעלות על מטוס ולשוב לישראל: "הגעתי לארץ ללא כל מסמך, אבל הפקידים של משרד הפנים אמרו לי שכנראה היתה טעות וברגע שהדרכון שלי יגיע מקנדה הם ישלחו לי אותו הביתה. עד היום, לא קיבלתי אותו".
כעת, לאחר ששב ארצה, מושפל ומאוכזב דורש דמקה פיצויים מהקנדים ומהגרמנים. "בסך הכל באתי לטייל ולראות עולם. אם הם פשוט לא רצו להכניס אותי לקנדה כי אני שחור שיגידו בפה מלא. אבל להגיד שאני לא יהודי ולא ישראלי? שהדרכון שלי מזויף? והגרמנים, אני בחיים לא אדרוך יותר על אדמת גרמניה. זה היה נוראי, אני עדיין המום".
הוא הוסיף: "התייחסו אליי בצורה מאוד משפילה ומבזה. אפילו אם הזהות שלי היתה מזויפת, ולא הייתי ישראלי, לא צריך להתייחס ככה אל בן אדם. אני עוד אוכיח להם את הטעות שלהם".
מהשגרירות הקנדית נמסר בתגובה כי האירועים כפי שהוצגו אינם תואמים למידע שבידי הסוכנות שירותי הגבול של קנדה. עוד צוין כי כל מי שמבקש להיכנס למדינה, עליו לעמוד בכמה קריטריונים.
בהודעת שגרירות גרמניה נאמר: "לפי המשטרה הגרמנית, לא נערכה כלל ביקורת גבולות במהלך המעבר בפרנקפורט. בקנדה היה חשד ראשוני שמר דמקה זייף מסמך רשמי או עשה בו שימוש בלתי-הולם. לפי החוק הגרמני, במקרים כאלה המשטרה חייבת לפתוח בחקירה. מר דמקה נחקר בנוכחות מתורגמן במשך שעה וחצי, ולא שמונה שעות. הוצע לו ליצור קשר עם שגרירות ישראל, אך לא היה ניתן להשיג שם איש. כמו כן, בכל זמן שהותו בגרמניה לא היה מר דמקה אזוק".