קומץ הפגין נגד פרס בלונדון: "פושע מלחמה"
בנאומו במכון מחקר יוקרתי תקף נשיא המדינה את התקשורת הבריטית והאשים אותה בסיקור האירועים בדרום באופן חד-צדדי. "מה הייתם עושים, אם היו יורים עליכם 200 רקטות?"
נשיא המדינה, שמעון פרס, פתח היום (ד') את ביקורו בלונדון במכון היוקרתי למחקר "צ'טנהאם האוס". טרם הגעתו התקבלו בשגרירות הישראלית התרעות על כוונות ארגונים פרו-פלסטיניים להפגין ולהפריע לנאומו וגם בפייסבוק הופצה קריאה דומה. מחוץ למכון המחקר, חיכה רק קומץ מפגינים קטן שלא ממש הפריע לפרס לתקוף את מבקרי מדיניותה של ישראל.
בשלטים כינו המפגינים את פרס "פושע מלחמה", ודרשו להפסיק התקיפות וההרג בעזה ולהסיר את המצור מעל הרצועה. את דבריו נשא פרס מול דיפלומטים ממדינות שונות כמו ספרד וטורקיה, יו"ר ועדת ההגנה הבריטי, נציגי משרד הביטחון המקומי ואישים חשובים נוספים. חלק נכבד מנאומו הקדיש נשיא המדינה לסכסוך עם הפלסטינים.
קומץ המפגינים מחוץ לאולם. "מה אתם הייתם עושים?" (צילום: חגית קלימן)
במהלך נאומו האשים פרס את התקשורת והפרשנים הבריטיים בסיקור האירועים באופן חד-צדדי לטובת הפלסטינים בעזה. "מה הסיבות לירי מעזה? מה המטרה?", אמר הנשיא לנוכחים באולם והוסיף: "אני פונה למבקרים בבריטניה - מה אתם הייתם עושים אם היו יורים לכיוונכם 200 רקטות? הייתם מקבלים את זה?".
"ההיסטוריה היא כמו סוס דוהר"
לדבריו, "הטלוויזיה בבריטניה היא חד-צדדית - לא מראים את ירי הרקטות והנזק היומיומי, מראים רק את התגובה שלנו ושיצאנו מפרופורציות. אני רק מבקש מהמבקרים הבריטיים תפנו לחמאס ותורו להם להפסיק לירות".במהלך נאומו התייחס למבוי הסתום אליו נקלעו הישראלים והפלסטינים במשא ומתן והדגיש כי ניתן להגיע לפריצת דרך: "הפערים שנותרו בין הצדדים הם בעיקר פסיכולוגיים ופחות טריטוריאליים".
הוא הסביר כי יש לנצל את ההפיכות ברחבי העולם הערבי כדי לסיים את הסכסוך בין ישראל והפלסטינים. "יש לנצל את חלון ההזדמנויות כדי לסיים את הקונפליקט עם הפלסטינים על מנת שיפסיק לשמש כתירוץ בידי המתנגדים לישראל, המעמידים פנים כלוחמים למען הפלסטינים אך למעשה לוחמים אך ורק למענם".
פרס וקמרון. "רה"מ מחוייב לפתרון שתי המדינות" (צילום: מארק ניימן, לע"מ)
הנשיא פרס הוסיף: "ההיסטוריה היא כמו סוס דוהר ואני מנסה לומר זאת לחברינו הפלסטינים - הסוס דוהר בואו נעלה עליו כדי לא לפספס את ההזדמנות - עדיף לרכוב על הסוס מאשר לעסוק בסחר בסוסים". על ההפיכות ברחבי העולם הערבי אמר פרס כי היא נובעת מהטכנולוגיה המתקדמת והמתחדשת. "הדור הצעיר ראה דרך העיניים של הפייסבוק והסמארטפון באיזה עולם הוא חי בהשוואה לחיים האישיים
שלו".
לאחר מכן המשיך פרס לפגישתו עם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון. ביציאתו סיפר הנשיא כי דן עם קמרון בהשפעת הטלטלה בעולם הערבי על תהליך השלום בין ישראל והפלסטינים. פרס ציין כי ראש הממשלה הבריטי הביע דאגה מהקיפאון במשא ומתן.
נשיא המדינה גם סיפר כי אמר לקמרון שישראל מעוניינת לשוב לשולחן המשא ומתן ושראש הממשלה נתניהו הביע את תמיכתו בפתרון שתי המדינות. בנוסף, ראש הממשלה הבריטי עדכן את פרס בתוצאות הוועידה הבינלאומית שהתכנסה אתמול בלונדון ודנה במבצע בלוב.
Read this article in English