אחד האיברים החשובים בגוף: מה יודעים על כבד?
בעוד שירלי מרדר משתקמת מקריסת הכבד לאחר שנטלה נורופן, הגיע הזמן לדעת עוד על האיבר שמסלק רעלנים מגופנו, מעבד את התרופות שאנו בולעים וממיין מאות חומרים כימיים בכל שנייה. הסכנה: השמנת יתר תפגע בכבד באופן בלתי הפיך
בשעות אלה ממשיכים כולם להתפלל לשלומה של שירלי מרדר שנפגעה באורח אנוש לאחר שנטלה במשך שבוע מינון גבוה של נורופן ולקתה באי ספיקת כבד. מדובר באחד האיברים החשובים ביותר בגופנו, הפועל בלי הפסקה כדי לשמור אותנו בחיים. הנה כמה עובדות מאלפות על המעבדה האנושית שבתוכנו.
הכבד הוא האיבר הפנימי הגדול ביותר בגוף. הוא שוקל כ-1,500 גרם וצבעו חום אדמדם, בעיקר בזכות הדם הרב העובר דרכו בכל רגע נתון. הכבד ממוקם בצד ימין של חלל הבטן והוא מטפל בכל רגע נתון בכ-1,450 מ"ל של דם.
אונה צומחת לכבד שלם
שתי אונות מרכיבות את הכבד, ימנית ושמאלית, ובכל אחת מהן מספר קטן של אוניות. אחת התכונות המופלאות ביותר של הכבד היא יכולתן של האונות לגדול מחדש לכדי כבד שלם, בזכות תהליך מתמיד של בנייה ושל הרס תאי הכבד. מסיבה זו פעמים רבות משתילים בילדים רק אונה אחת של כבד, הצומחת בתוך מספר שבועות לכבד שלם.
תאי הכבד יוצרים חומרים רבים החשובים לפעילות הגוף: את נוזל המרה, את החלבון אלבומין החשוב לשמירת נוזל הדם בתוך כלי הדם, חומרי קרישת דם, חלבונים, גלוקוז ועוד.
לא בכדי נקרא הכבד "המעבדה האנושית": הוא אחראי לסילוק של חומרים רעילים רבים, ובהם אמוניה הנוצרת מתהליך פירוק החלבונים לחומר אוריאה. הכבד אחראי גם לפירוק תרופות ולהפגת רעילותן.
אמרו לכם לא לאכול אוכל שמן מחשש שהכולסטרול יעלה? ובכן, הכבד הוא שמייצר את מרבית הכולסטרול בגוף, שברובו אינו מגיע מהמזון. לכן, אלה הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות צריכים לקבל תרופות להורדת הכולסטרול, שכן מחקרים הראו כי גם דיאטה דלת שומנים אינה מפחיתה בהרבה את רמתו. הסיבה, כאמור, היא שהאחראי המרכזי לרמות כולסטרול גבוהות הוא הכבד.
מאגר הברזל המרכזי בגוף
הכבד הוא לא רק איבר פעיל, אלא משמש גם כמחסן האוגר בו חומרים שונים ומאפשר לגוף להתמודד עם חוסרים או עודפים בהם. בין היתר, מאחסן הכבד עודפי גלוקוז, ויטמינים וברזל. בכבד נאגר גליקוגן, תרכובת רב-סוכרית המשמשת מאגר של עודפי גלוקוזה בגוף. כאשר ריכוז הגלוקוז בדם גבוה ויציב, הוא נאגר בצורת גליקוגן בתאי הכבד, אך כאשר ריכוז הגלוקוז בדם יורד, מתפרק הגליקוגן שבכבד ומופרש לדם כגלוקוז. במקביל, הופך הכבד סוגים מסוימים של חומצות אמינו, פחמימות ושומנים לגלוקוז.
הכבד אוגר כמויות גדולות של ברזל, ומלבד תאי הדם האדומים המכילים המוגלובין, הוא מהווה את מאגר הברזל המרכזי בגוף. יחד עם ההמוגלובין והגליקוגן, אוגר הכבד ויטמינים שונים הנחוצים לתפקודו של הגוף, כשהמרכזיים שבהם הם ויטמין A, ויטמין D וויטמין B12.
חשיבותו של הכבד כמחסן לחומרי מזון ומינרלים ניכרת בעיקר כאשר נגרם נזק לגוף כתוצאה משינויים בתזונה או בעיה פיזיולוגית. אז הופכים החומרים המאוחסנים בו לזמינים ומאפשרים לגוף להמשיך ולהתקיים כסדרו גם ללא אספקה חיצונית של חומרי המזון האלו מן החוץ. לכן, כאשר מידלדל המלאי בכבד ונגמר, נשקפת סכנה למערכות הגוף.
השמנה ואלכוהול הורסים את הכבד
למרות יכולתו של הכבד לנטרל רעלנים רבים, האיבר עצמו רגיש מאוד. הסיבה השכיחה ביותר בעולם להרס כבד היא אלכוהול, הגורם להרס תאי הכבד (הפטוציטים). הסיבה השנייה בשכיחותה היא אחד הווירוסים הגורמים לדלקת כבד (הפטיטיס). חמישה נגיפים כאלה מוכרים - A, B, C, D, E. גורמים נוספים הפוגעים בכבד הם נטילה ממושכת של תרופות או מינון יתר של תרופות, שימוש בתרופות ומחלות שונות אחרות.
אל הכבד צמוד איבר קטן נוסף - כיס מרה המכיל נוזל ירקרק שמופרש על ידי הכבד ומאוחסן בכיס המרה. מיץ המרה, המכיל בין היתר פיגמנטים ומלחי מרה, מסייע לפירוק שומנים בכך שהמולקולות במיץ המרה נצמדות לטיפות השומן במזון וגורמות להיפרדותן לטיפות מיקרוסקופיות בעלות שטח פנים גדול. אל הטיפות המיקרוסקופיות הללו נצמדים אנזימים מפרקי שומנים, הגורמים לפירוק השומן ולספיגתו בגוף. מיץ המרה מכיל בנוסף גם חומר הקרוי בילירובין, המופרש בצואה ומעניק לה את הצבע החום.
השמנת יתר פוגעת כידוע בבריאות ומגבירה את הסיכון להתקף לב ושבץ מוחי, אך היא פוגעת בשלבים הראשונים דווקא בכבד והופכת אותו לכבד שומני. ללא הרזיה, עתיד הכבד השומני הזה להינזק באופן בלתי הפיך. הבשורה הטובה היא שהרזיה בשלב מוקדם עדיין עשויה להחזיר את הכבד למצבו המקורי והבריא, לפני שיתרחש הנזק. כבד אווז, אם לא ידעתם - הוא כבד שומני, דהיינו כבד חולה הנגרם בשל הלעטה מאסיבית של שומנים ישירות לתוך גרונו של האווז.