אושר בכנסת: קבלן שיאחר במסירה יפצה הרוכש
במסגרת התיקון לחוק המכר שעבר היום, קבלנים יתחייבו לתיקון ליקויים יסודיים עד 20 שנה מרכישת הדירה. אטיאס: "מחזירים את הכוח ללקוח"
בשורה לרוכשי הדירות, תיקון מספר 5 לחוק מכר הדירות התקבל היום (ד') בכנסת וצפוי לשפר ולחזק את מעמד רוכשי הדירות מול הקבלן. בין היתר התיקון מעגן בחוק את הפיצוי שיקבלו רוכשי הדירות מהקבלן על ליקויים יסודיים במבנה במשך 20 שנה ומחדד את זכאותם לפיצוי בגין איחור במסירת הדירה. עיקרי התיקון שקודם על ידי משרד הבינוי והשיכון נאספו בשנים האחרונות, לאחר שהגיעו תלונות רבות מצד צרכנים שהתקשו להגן על זכויותיהם מול הקבלנים.
הנוסח הקיים של חוק המכר קובע כי הקבלן מתחייב על כשלים בקונסטרוקציה (בסיס המבנה) לתקופת זמן בלתי מוגבלת. בהתאם להמלצות ועדה ציבורית מקצועית שכללה מומחים בתחום ההנדסי נקבע שיש להגביל את התקופה ל-20 שנה, אולם נטל ההוכחה עבר לקבלן. לאחר תקופה זו יהיה על הקונה להוכיח כי הקבלן הוא האחראי לכשל.
כמו כן, במסגרת אותה האחריות נקבע כי הקבלן יחויב לדירה ולא לרוכש, כך שגם אם התחלפו בעלי הדירה האחריות תישאר בעינה. כמו כן, הוארכה תקופת הבדק ביחס לחלק מהמרכיבים בדירה, לרבות בנושא רטיבות ונזילות, וכן הורחבה רשימת הפריטים שלגביהם תחול תקופת בדק ארוכה משנה אחת, כגון מוצרי מסגרות ונגרות ופיתוח חצר.
אחד הנושאים החשובים לרוכשי דירות מקבלנים הוא קבלת הדירה במועד המוסכם. התיקון קובע כי איחור במסירת הדירה העולה על שישים ימים מהמועד המוסכם יזכה את הקונה בפיצוי מהיום הראשון לאיחור שיכלול מימון שכר דירה לרוכש בסכום השווה לחודש וחצי של שכר דירה לדירה דומה באזור עד למסירת הדירה בפועל. סעיף נוסף אליו מתייחס החוק קובע כי הקבלן מחויב לרישום הדירה בטאבו, בתוך כשנה עבור רישום בית משותף ושישה חודשים לרישום זכויות המשתכן, כאשר אי עמידה בתקופות הקבועות בחוק, יחייבו אותו בקנס המגיע עד ל-14.4 אלף שקל.
אטיאס: "הצעירים ראויים להגנה"
חוק המכר נחקק בשנת 1973, על מנת להסדיר את נושא מכירת הדירות ובמטרה להגן על זכויותיהם של רוכשי דירות. בשנת 1990 תוקן החוק אך גם בהמשך התברר כי הגנת החוק על זכויותיהם של רוכשי הדירות איננה מספקת וכי יש צורך לשפרה ולהרחיבה.
בעקבות קבלת החוק אמר היום שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס: "אנו מחזירים היום את הכוח ללקוח. הזוגות הצעירים שרוכשים דירה ראויים להגנה על זכויותיהם בדירה אותה רכשו במיטב כספם, לרבות טיב ואיכות הדירה וקבלתה במועד. על פי רוב זו העסקה הגדולה בחיי משפחה. הרוכשים היו חלשים מול הקבלנים החזקים, והתיקון החשוב היום לחוק, מחזיר את הכוח לרוכש הדירה ואנו נעניק הגנה לרוכשים ולזכויותיהם".
בתוך כך, לדברי עו"ד צבי שוב, מומחה לדיני מקרקעין ונדל"ן, החוק משתמש בהגדרה של "מוכר" ולכן יש לו השלכות גם על אנשים פרטיים שבנו דירה ומכרו אותה. "המוכר לצורך הטלת האחריות ל-20 שנה הוא כל אדם פרטי שקנה את הקרקע ומכר לאחר ולא רק הקבלן כמקובל לחשוב. נראה כי למצב זה יש השלכות לא ריאליות על אנשים פרטיים שיצטרכו לשאת בנטל האחריות בגין "אי התאמה" ונדמה כי המחוקק לא נתן את דעתו לכל ההשלכות האפשריות של התיקון המוצע לחוק".