פורצי דרך: מדענים צעירים ישנו את העולם
שלושה מוחות מבריקים זכו בתחרות "פורצי הדרך על שם אילן ואסף רמון ז"ל" שנערכה אמש במרכז פרס לשלום. מטרת התחרות היא הקמת מיזם חברתי חדשני שיוכל לשנות את חייהם של מיליון ישראלים, כבר בחמש השנים הקרובות
הזוכים בתחרות "פורצי הדרך" של קרן רמון שנערכה אמש, הילל משעל, צביקה אורון ועמרי יופה, ייצגו בשנה הקרובה את ישראל בתוכנית היוקרתית של נאס"א ושל גוגל, Singularity University, שמתקיימת בבסיס נאס"א בקליפורניה. במסגרת התוכנית, בה משתתפים 80 צעירים הנחשבים לטובי המוחות בעולם, נחשפים החוקרים למיטב הטכנולוגיות המתקדמות ולמחקר העדכני ביותר. התחרות נערכה בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה וקרן רמון,
מטרת הפרוייקט היא לסייע להם להוציא לפועל יוזמות המכוונות להתמודד עם האתגרים הגדולים איתם ניצבת האנושות בתחומי האנרגיה, המים, המזון, החלל ועוד. בין השופטים בתחרות אמש נכחו מנכ"ל משרד המדע, מנחם גרינבלום, מנכ"ל גוגל ישראל, מאיר ברנד, רונה רמון ורון פונדק, מנכ"ל מרכז פרס לשלום.
שלושת הזוכים עם רונה רמון והשופטת דלית לאופר (צילום:פרי מנדלבוים)
בין הזוכים הילל משעל (32), סטודנט לתואר שני במחלקה לפיסיקה סביבתית ואנרגיה סולארית בשלוחת אוניברסיטת בן גוריון שבשדה בוקר. בראיון ל-ynet הוא סיפר הילל על המחקר שבזכותו זכה בגמר – תאים סולארים בעלי נצילות גבוהה המבוססים על ננו-אנטנות.
"מדובר בהמרת אנרגיה בדרך פיזיקלית ששונה לגמרי ממה שאנחנו מכירים כיום. על אף שמדענים חשבו על כיוון זה כבר בשנות ה-70, לא ניתן היה להוציא אותו לפועל בגלל שננו-טכנולוגיה הייתה אז רק בגדר חלום.
היום מקובל להמיר אנרגיה באמצעות השיטה התרמית המבוססת על חום השמש שהופך מים לקיטור (הפועל כמו בתחנת כוח רגילה), או באמצעות שיטה המבוססת על האפקט הפוטו-וולטרי: כלומר, התקן שעושה המרה ישירה מאור השמש לחשמל. הבעיה בשיטות האלה היא בעלות-תועלת שלהן: הן מפסידות לנפט מבחינת יעילותן.
השיטה שלי יכולה, לפחות באופן תיאורטי, להגיע לנצילות טובה הרבה יותר. היא מבוססת על תכונה מיוחדת של אור השמש שלא מצאנו שום עדות לכך שמדדו אותה עד כה, ושתאפשר ליצור התקן עם נצילות סבירה. בדיוק כמו האנטנה שבטלפון הסלולרי שממירה קרינה לאות חשמלי, כך ניתן לעשות גם עם קרינת השמש. ההבדל היחיד הוא בגודלן של האנטנות, שצריכות להיות זעירות מאוד: סדר גודל של מאה ננו-מטר (מיליארדית המטר)".
הילל מקווה שיוזמות כגון התחרות תעודדנה גם בעתיד פרויקטים ירוקים וקורא לחוקרים צעירים נוספים לבוא לשדה בוקר ולקחת חלק במחלקה ללימודי המדבר, שפועלת תחת אוניברסיטת בן גוריון:
"חשוב לי לקרוא לכולם לבוא לשדה בוקר ולהשקיע במקום הזה, שמצליח לשלב בין מדע, טבע וערכים. המחלקה ללימודי מדבר שפועלת כאן עוסקת בתחומים שונים כמו התפלה וטיהור של מים או חקלאות מדברית – בעיות שהופכות לאקטואליות וחשובות מאוד. עלינו לעבור לתחומים הירוקים, להתמקד בהם ולפתח אותם, כי בזה מצוי העתיד שלנו".
יחד עם הלל זכו גם עמרי יפה וצביקה אורון שחברתם LifeBeam עוסקת בפיתוח סנסורים ייחודיים לניטור פיזיולוגי בזמן אמת ולהתראה על מצבי חירום שונים.