בעקבות האייפד הגנוב: מה באמת קרה?
שמעתם על ההוא שגנבו לו את האייפד והצליח למצוא אותו בזכות תוכנה שהתקין? גם לנו זה נשמע הזוי. יצאנו לבדוק כמה אמת יש בסיפור, כמה מדויק ה-GPS של המכשיר והאם ניתן באמת לעקוב אחריו - בסגנון מכסחי המיתוסים
<< הוכח ברשת: הסלולרי מגלה עליכם הכל
לפני כשבועיים פרסם בלוגר חובב אייפדים פוסט, שמספר שהאייפד הפרטי שלו נגנב ואז נמצא מחדש באמצעות Find My iPad - אפליקציה לאיתור המכשיר. תיאור המעשה, שכלל מרדף כביש מותח אחרי הגנבים, סוקר בכלי התקשורת כסיפור גבורה טכנולוגי של האדם הפשוט.
אבל לעין הקוראים הסקפטיים יותר, נראה היה שקיימות כמה סתירות ואי דיוקים בפוסט. ובאמת, לאחר מספר תגובות מפקפקות, התחיל גיבור הסיפור עצמו לחזור בו מכמה מתיאוריו או לנסח אותם מחדש. אז מה באמת קרה לאייפד שאבד בפתח תקווה? האם אפל באמת "שיחקו אותה" עם תוכנת האיתור של המכשיר, או שמדובר בצירוף נדיר של נסיבות? התנדבנו לבדוק את הסיפור במדויק, ולגלות מה עומד במבחן המציאות, ומה לא.
נגנב מאוטו שלי
הבלוגר בעל האייפד ביקר בבית קברות בפתח תקוה. בזמן שהיה מחוץ לרכב, גנב ניפץ את שמשת המכונית וגנב את התיק שלו, שהכיל את הגאדג'ט היקר. מבלי לאבד רגע, התקשר הבלוגר לבת שלו וביקש ממנה להתחבר לשירות הניטור Find My iPad אליו נרשם מראש. לא עברו יותר מ"מספר דקות" עד שהאייפד התחיל לשדר את "מיקומו המדויק" בתוכנה.
המשך הסיפור הוא שהעלה ספקות בלב הקוראים: הבלוגר שעקב בנהיגה ולאחר מכן ברגל אחרי הגנב עד לכתובת המדויקת בה עצר בעזרת בתו, שעקבה אחר האייפד באפליקציה ועדכנה איפה הוא נמצא בכל רגע. לדברי הבלוגר, היא ראתה באפליקציה "כל תנועה שעשו הגנבים על פני המפה במחשב שלה".
העובדה היא, שאפליקציית Find My iPad לא מתעדכנת בעצמה כמו מסכי ראדאר בסרטי מד"ב מהניינטיז. צריך ללחוץ על כפתור העדכון שוב ושוב כדי לראות שינוי. לאחר שכמה ממגיביו תהו על כך, הודה הבלוגר שזה מה שבתו עשתה. דרך אגב, כל זה חסר טעם אם המכשיר כבוי; האפליקצייה לא תוכל לזהות אותו כלל.
בנוסף לכך, בעוד שבארצות הברית לאפליקציה מיפוי רחובות מפורט, התמונה שמקבלים באיזורנו היא דלה בהרבה: אין מיפוי של הרחובות, ויש רק תמונת לוויין וסימון מספר איזורים ציבוריים:
המידע שמציגה האפליקציה בארץ בתצוגת מיפוי בלבד
המידע שמציגה האפליקציה בתצוגת שמשלבת מיפוי ותמונת לווין
לאחר שנשאל גם בנושא זה, הודה הבלוגר שבתו נאלצה לעבוד תוך השוואה בין תמונת הלוויין באפליקציה של אפל למפות מקומיות המכילות שמות רחובות, ולהצליב את המידע. זאת כדי לנסות ולהבין מה הכתובות ונקודות הציון בהן ביקר האייפד הגנוב.
לשם השוואה, כך נראית מפת לוויין של גוגל מפות בשילוב מיפוי רחובות מלא של אותו האיזור
GPS או מדע בדיוני?
ל-GPS צבאי של היום יכולות דיוק של כשני מטר, בעוד שדיוק של GPS אזרחי יכול להגיע לסטייה של 15-20 מטר. איך הוא עובד באייפד? קיימים שני סוגי איתור: במכשיר בעל WiFi בלבד, ה-GPS מצליב מספר מיקומי IP כדי לאתר את מיקומו על גבי הרשת האלחוטית. באייפד 3G, שלו יש כרטיס סים, מתבצעת הצלבה של אנטנות סלולריות לאיתור המיקום.
לפי הפוסט של הבלוגר, ברגע שהאייפד עצר, הוא הצליח להגיע לכתובת המדויקת של הגנב שלקח אותו. בדקנו גם אנחנו את יכולות הדיוק של המכשיר, אצלנו במשרדי המערכת שבתל אביב. עמדנו במרכז הבניין עם מחשב הלוח, אך באפליקציה נראה שהוא נמצא באמצע כביש סמוך, ולא בבניין עצמו - כשלושים מטר ממיקומו האמיתי. בדקנו את האייפד במספר מקומות (סגורים ופתוחים), ובכולם הוצג המיקום בסטיה משמעותית.
אם כך, איך יכול להיות שבבלוג נכתב: "לא רק שהאפליקציה זיהתה את הכתובת, היא זיהתה את מיקום האייפד במדויק", ואז "האייפד בצד שפונה לכביש, כניסה ראשונה"? במקרה המדובר, מאוד ייתכן שמדובר בנסיבות שהקלו על מציאת הבניין: מדובר בבית האחרון בשורת בניינים, שאחריו אין כלום חוץ מכביש.
בית הגנב. האחרון בשורת בתים.
אזעקה מרגיעה
בשלב הבא ביקש הבלוגר מביתו שתפעיל את אזעקת האייפד, שמופעלת מרחוק באמצעות האפליקציה במחשב. הוא טוען ששמע את הצפצוף בחדר המדרגות. ניסינו לשחזר את המצב ולבדוק האם האזעקה חזקה מספיק: הפעלנו את האזעקה על ווליום מלא, החבאנו אותו בחדר ויצאנו. התוצאה: מעבר לדלת עץ לא הצלחנו לשמוע את הרעש שעשתה האזעקה, שגם ככה נשמעת יותר כמו שעון מעורר מרגיע למדי.
המסקנה היא שאם השכונה ממש שקטה, ובדירת הגנב לא היתה פלדלת, קיים סיכוי קלוש שהאזעקה נשמעה. בכל מצב אחר? האזעקה שקטה מאוד, וקשה להאמין שישמעו אותה מבעד לקיר.
אייפד מעופף
בשלב האחרון של סיפור החילוץ, הגנב המבוהל זרק את האייפד דרך החלון אל מחוץ לבניין. בתו של הבלוגר עדכנה אותו לפי האפליקציה שהטאבלט הגנוב נזרק ונמצא כעת מחוץ לבניין. שם גם מצא אותו ללא שריטה, בין השיחים.
חשוב לדעת: למרות שקיימים מכשירי GPS שמסוגלים לחשב ולהציג נתוני גובה, אפליקציית Find My iPad לא מציגה נתונים אלה. לכן, אי אפשר לדעת באיזה גובה האייפד היה מלבד לנחש. לאחר שמספר מגיבים תהו על הנושא, הגיב הבלוגר שבתו השתמשה "בשכל ישר", ולאחר שראתה שמיקום האייפד השתנה אל מחוץ לבניין, הסיקה שנזרק.
בנסיון לגלות האם ניתן לראות את השינוי במיקום, הורדנו אייפד מהחלון (מאובטח היטב, כמובן) ובדקנו אם מיקומו השתנה. האפליקציה הראתה שינוי מזערי במיקום שלו - אך צריך לזכור שמלכתחילה הדיוק שלו סטה בכ-30 מטר ממיקומו האמיתי, וכמובן - לא הייתה שום אינדיקציה של גובה.
אז מה המסקנות שלנו?
האם אפשר לעקוב אחרי האייפד בזמן אמת ולראות כל תנועה באמצעות האפליקציה בלבד? ממש לא. כמו כן, אין בה מיפוי רחובות בישראל.
האם אפשר למצוא את המיקום המדוייק של האייפד עד לרמת שני מטרים באמצעות האפליקציה? לא, רק לרמה של כחמישה מטרים, אבל יכולה להיות גם סטייה של עד 20 מטר ויותר.
האם האזעקה שלו חזקה מספיק כדי לעבור דרך דלתות? רק אם שקט מספיק ולא מדובר בדלת מתכת.
האם ה-GPS במכשיר מציג נתוני גובה, ויודע לזהות מתי נזרק מחלון? ממש לא.
לסיכום, זה לא בלתי אפשרי למצוא אייפד גנוב בארץ באמצעות אפליקציית Find My iPad, אך בתנאי שהוא לא כבוי, או מחוץ לטווח של רשת אלחוטית, כשמצליבים את מידע תמונת הלוויין עם מיפוי רחובות, שהוא לא באיזור מגורים צפוף, ושהאיזור שקט ממש כך ששומעים את האזעקה. מה זה אומר? שזה לא בלתי אפשרי, אך זה בהחלט לא סביר.
אם יש לכם אייפד, אייפון או סמראטפון אחר, עדיין מומלץ להתקין את האפליקציה דרך שירות מובייל מי, או את המקבילה החינמית שלה לאנדרואיד, Mobile Defense. גם אם הסיכויים שתאתרו אותו קלושים, עם קצת מזל אולי תוכלו להצליח. האפליקציות גם נועלות את המכשיר משימוש חיצוני ושולחות מסר מכם למסך המכשיר, כך שמי שימצא אותו יוכל לפנות אליכם.
ואתם בטח תוהים למה לא בדקנו עוד דבר: בסיפור האייפד שרד כביכול נפילה מקומה שנייה או שלישית - וללא שריטה. ובכן, המכשיר שקיבלנו לא מבוטח לנפילות ושבירות, אבל מצאנו סרטון שמראה עד כמה עמיד האייפד במקרה של נפילה:
כמו בכל נושא אחר, גם כשמדובר בטכנולוגיה לא כדאי להאמין לכל סיפור שתשמעו מחברים או תקראו באינטרנט. למרות שסיפור גבורה טכנולוגי הוא משהו מגניב לספר לחבר'ה, יכול להיות שמאחוריו מסתתר אינטרנס עליו אתם לא יודעים, בין אם הוא כלכלי, שיווקי, או סתם מטעה במכוון או בטעות. תמיד הטילו ספק, ובדקו בעצמם את הפרטים הקטנים.
סייעו בהכנת הכתבה: ניצן סדן, אסף שגיא