לחשוב על הפנסיה כמו על השקעה בנדל"ן
מה יעשה אדם שהגיע לגיל הפרישה, עם כל ההון שצבר בחסכונות הפנסיוניים? חברות הביטוח וקרנות הפנסיה מעודדים אותנו להשאיר את הכסף בקופתם ולקבל קצבה חודשית. האם זו ההשקעה הנכונה למאות אלפי השקלים שצברנו?
אחת ההתלבטויות הקשות העומדות בפני חוסך בגיל הפרישה היא האם לקחת את הכסף שחסך ולקנות נכס להשקעה או להשאיר את החיסכון בחברה שבה חסך במשך שנים רבות במדבר הפנסיוני.
מחד, אנו רואים שבחמש השנים האחרונות מחירי הנדל"ן האמירו ב-20% ויותר, ומאידך, לא כל חוסך יודע להשקיע את כספו באופן האופטימאלי וראוי. בנוסף לכך, יש לזכור כי נכס להשקעה טומן בחובו סיכונים רבים כגון: תשלומי מיסים, היטלים ולעיתים יש לקחת בחשבון ששוכרים לא מעוניינים לפנות את הנכס במועד שנקבע, ובכך גורמים נזק עצום למשקיע.
מסלולי פרישה - מתאים לנו?
בשנים האחרונות חברות הביטוח פיתחו תוכניות מעניינות לחוסכים בגיל הפרישה. הוקמו מחלקות לשם כך וכל מי שמבקש או שוקל לפדות את כספו, מקבל מאנשי המכירות של החברות פניות והצעות שלא להוציא את הכסף. אך האם התוכניות הללו הן באמת טובות ומתאימות לחוסכים?
המסלולים בנויים על "מקדם קצבה" שהוא למעשה הנוסחה שממנה גוזרים את שיעור הקצבה שהחוסך יקבל בכל אחד מהמסלולים השונים. ככל שהמקדם נמוך יותר, כך הקצבה שנקבל תהיה גדולה יותר.
המקדם גדל והכסף שנקבל קטן
אולם "מקדם קצבה" זה הולך וגדל עם התארכות תוחלת החיים. כך אנו רואים שבשנת 1989 מקדם הקצבה היה 144 ובשנת 2001 היה שווה כבר 166. מקדמי קצבה קבועים אין ביכולתן של חברת הביטוח לשנותם. רק באמצע שנת 2001 הפכו "המקדמים" למקדמי קצבה "משתנים דינמיים", כלומר הולכים וגדלים מידי שנה באופן קבוע. המשמעות היא שבמשך 23 השנים האחרונות, הקצבה הצטמקה בכ-40%.
חשוב לזכור כי מקדמי הקצבה בקרנות הפנסיה אינם קבועים והם משתנים מעת לעת, עם התארכות תוחלת החיים לעומת המקדמים בפוליסות ביטוח בשנים הרלוונטיות.
אם נחזור למסלולי הפרישה שהזכרנו, נראה, כי מי שחסך מיליון שקל בתוכנית שנפתחה ב-1989 יקבל קצבה בגובה 6,944 שקל בכל חודש, וחוסך שפתח תוכנית ב-1991 יקבל 6,000 שקל. חוסך שפותח תוכנית בימים אילו עשוי לקבל גבר 5,000 שקל בלבד.
משקיע שקנה נכס למגורים במיליון שקל לפני 6 שנים הרוויח על הנייר 200 אלף שקל, בתוספת דמי השכירות שקיבל. יחד עם זאת, הסיכונים הרבים שטמונים למשקיע כזה גדולים וטיפול בנכס כזה מצריך ידע, ניסיון, אחזקה, טיפול משפטי גם לאחר מותו של המשקיע ועוד. (פינוי שוכר שאינו מעוניין לפנות את הנכס לוקח בין 8 חודשים עד שנה).
נראה שהיום יותר מתמיד ולאור התפתחות התוכניות, חשוב ביותר לעצור, לחשוב ולהתייעץ, על מנת לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורנו. חשוב שגם בני הזוג שלנו יהיו מוגנים כלכלית אחרי שנגיע ל- 120.
הכותב הוא יועץ לענייני פנסיה ורגולציה