שתף קטע נבחר
 

סיכום השבוע בבורסה: ת"א 25 עלה בכ-3.2%

המסחר בבורסה של תל אביב התנהל השבוע על רקע העלאת הריבית המפתיעה, שגרמה לירידות שערים בשוק האג"ח ולהתחזקות השקל. מדד ת"א 100 עלה בכ-2.8%, מדד הבנקים עלה בכ-5.25% ומדד נדל"ן עלה בכ-4.75%

שבוע המסחר האחרון התנהל בסימן עליות שערים במדדי המניות המובילים בארץ ובעולם, כאשר האירוע הבולט במסגרתו היה העלאת הריבית המפתיעה במשק לחודש אפריל ב-0.5%, אשר עוררה סערה של ממש בשוק ההון המקומי, וגרמה לירידות שערים חזקות בשוק אג"ח הממשלתיות והקונצרניות ולהתחזקותו של השקל למול סל המטבעות, וכל זאת על רקע סיום פרסום הדוחות הכספיים של החברות המקומיות.

 

שבוע המסחר נפתח ביום א', על רקע רגיעה במתיחות בדרום ולאור עליות שערים בשווקי חו"ל, בין היתר לאור עדכון נתוני הצמיחה בארה"ב לכ-3.1% ברבעון האחרון של שנת 2010, ועל אף נתונים חלשים שפורסמו על שוק הדיור האמריקני. בסופו של יום חיובי, נפתח השבוע בעליות שערים של כ-2% במדדי המניות המובילים המקומיים, ובפרט במניות שותפויות הגז, לאור ניסיון פיגוע נוסף בצינור הגז המצרי לישראל, ומדד המעו"ף שב להיסחר מעל רמת 1,300 נקודות.

 

יום ב' התנהל בנינוחות, תוך המתנה להודעת בנק ישראל בערבו של יום על הריבית במשק לחודש אפריל, והסתיים בעליות שערים קלות. לאחר סיום המסחר, הודיע נגיד בנק ישראל על העלאה מפתיעה של 0.5% בריבית במשק לחודש אפריל לשיעור של כ-3%, וזאת בניגוד לקונצנזוס החזאים שצפה עליה של 0.25% לכל היותר.

 

בין נימוקי הבנק להעלאת ריבית מפתיעה זאת, ניתן לנקוב בעליה בסביבה האינפלציונית בישראל (האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה בכ-4.1%);המשך ההתרחבות במשק המקומי וכן בארה"ב ואירופה; המשך עליית מחירי הדיור; וצפי להתחלת העלאת ריבית מוקדם מהצפוי במדינות המפותחות לצד המשך העלאת ריבית במדינות המתפתחות.

 

כן נציין, כי במסגרת הודעת הריבית פורסמה הערכת חטיבת המחקר של הבנק כי הריבית במשק בעוד כ-12 חודשים תסתכם בכ-4%, וכי האינפלציה בתקופה זאת תחצה את הרף העליון של היעד האינפלציוני הממשלתי השנתי של 3%.

 

יום ג' נפתח על רקע העלאת הריבית המפתיעה ולאחר סיום מסחר שלילי בארה"ב בערבו של יום ב'. אולם, באופן מפתיע שוק המניות המקומי הגיב דווקא בעליות שערים להודעת הריבית (בפרט במניות הבנקים), וזאת על אף המשך חדשות שליליות משוק הנדל"ן בארה"ב במסגרתם ירד מדד קייס-שילר הבודק את מחירי הדירות בארה"ב בכ-1% בחודש ינואר.

 

יחד עם זאת, מרבית הסערה ביום מסחר זה, התרחשה בשוק אג"ח המקומי, בשעה שאג"ח הממשלתיות, ובפרט אג"ח הצמודות הבינוניות, רשמו ירידות שערים חדות, וכן מדדי התל בונדים, בפרט הצמודים שמביניהם, הגיבו אף הם באופן שלילי ביותר להודעת הריבית המפתיעה. אף המטבע האמריקני, הגיב, כצפוי, בשלילה לאור הודעת הריבית וסיים את המסחר בשער של כ-3.52 שקלים לדולר.

 

יום ד', נפתח על רקע עליות שערים נאות בארה"ב ובשווקי המזרח, אשר הובילו לעליות שערים אף בשוק המניות המקומי, בין היתר לאור נתוני תעסוקה מעודדים שהתפרסמו בארה"ב לקראת סיום המסחר.

 

במקביל, מדדי אג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המשיכו את המגמה השלילית שרשמו ביום הקודם והציגו ירידות שערים חדות, ושער הדולר ירד לשער הנמוך מ 3.51 שקלים לדולר אמריקני, שער בו לא שהה מאז חודש אוגוסט 2008.

 

יומו האחרון של המסחר התאפיין ביציבות במדדי המניות המובילים, על רקע דו"ח מפתיע לטובה של בנק הפועלים ודו"ח מאכזב של בנקים דיסקונט. אף במסגרת יום המסחר האחרון של השבוע, המשיך שער הדולר להידרדר כלפי מטה ושערו היציג נקבע על כ-3.48 שקלים לדולר אמריקני בלבד, כאשר מנגד שוק אג"ח, ובפרט אג"ח הקונצרניות, רשמו עליות שערים, בין היתר עקב שינויי משקולות טכניים במדדי התל בונד השונים.

 

בסיכומו של שבוע, מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 עלו בכ-3.2% ובכ-2.8% בהתאמה, מדד התל טק עלה בכ-1.6%, מדד הבנקים עלה בכ-5.25% ומדד נדל"ן עלה בכ-4.75%.

 

מבין המניות בלטו השבוע לטובה מניות נכסים ובנין וגילת לווינים שעלו בכ-8.5% ובכ- 10.3% בהתאמה, מנגד בלטה לשלילה מניית אמפל אמריקן שירדה בכ-6% לאחר חשש להמשך פעילות תקינה של חברת הגז המצרית EMG.

 

שוק האג"ח

כאמור, השבוע החולף היה מהסוערים שידע שוק אג"ח המקומי בזמן האחרון. העלאת הריבית המפתיעה בשיעורה טרפה את הקלפים של חלק מהמשקיעים, וגרמה למסחר סוער במסגרתו התבטאה היטב הירידה בציפיות האינפלציה. כך, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו לאחר הודעת הריבית ירידות שערים כמעט לכל אורכו של העקום, אולם בזכות יום מסחר אחרון חיובי, סיימו ביציבות שערים, תוך נטייה לירידות שערים בחלקו הקצר של העקום.

 

במקביל, בשוק אג"ח הממשלתיות הצמודות, חזינו בדרמה של ממש, כאשר העלאת הריבית המפתיעה, המסמלת את נחישות הבנק במלחמתו באינפלציה עתידית, גרמה לירידות שערים חדות לכל אורכו של העקום, ובפרט בחלקו הבינוני שם נרשמו ירידות שערים של כ-1.5%.

 

המסחר הסוער במיוחד שאפיין את שוק אג"ח הממשלתיות, הקרין אף על המסחר בשוק אג"ח הקונצרני. מדדי התל בונד 20 והתל בונד שקלי רשמו ירידות שערים לאחר פרסום הודעת הריבית, אך נהנו מיום מסחר אחרון חיובי במיוחד, בין היתר עקב שינוי משקולות במדדי התל בונד, אשר קיזז חלק מהירידות במדדי התל בונד הצמודים והעביר את מדד התל בונד השקלי לעליות שערים.

 

כך, בסופו של שבוע, במסגרתו בלטה הבנת המשקיעים כי ציפיות האינפלציה שגולמו בשוק היו גבוהות מהצפוי, ירד מדד התל בונד 20 בכ-0.7% ואילו מדד התל בונד השקלי עלה בכ-0.35%.

 

בגזרת ההנפקות, היינו עדים השבוע, בניגוד לשבועות קודמים, למספר הנפקות גדולות, ובפרט הנפקת אג"ח צמודה ושקלית בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל של חברת HOT וכן הנפקות של חברות פז, סלקום וגב ים.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה לניירות ערך תל אביב בורסה
צילום: דנה קופל
מומלצים