שתף קטע נבחר

ארה"ב: הספריה ע"ש ניקסון מתקנת את 'ווטרגייט'

אחרי שנים רבות שהציגה רק את עמדתו של הנשיא היחידי שהתפטר כדי שלא יודח, הספריה על שם ניקסון פתחה אגף מורחב הכולל לראשונה נתונים מדוייקים יותר על השערורייה שהחלה ב-1972. הסיבה: נאמני ניקסון כבר לא המנהלים

הספריה הנשיאותית של ריצ'רד ניקסון התחמקה במשך שנים רבות מהצגה אובייקטיבית של פרשת "ווטרגייט", שהביאה לנפילתו של הנשיא ה-37 של ארצות הברית - הנשיא היחידי בהיסטוריה האמריקנית שהתפטר במהלך כהונתו כדי למנוע הדחתו על ידי הסנאט. אך מאתמול (ה') נראה כי הספריה מאמצת עמדה מאוזנת יותר, אשר מציגה לא רק את עמדת הנשיא לשעבר, אלא אף מתייחסת לשימוש לרעה בכוח.

 

 

בארצות הוקמו 13 ספריות נשיאותיות מאז ימיו של הרברט הובר, בתחילת שנות ה-3 של המאה ה-20. כל אחת מהן הוקמה בתום כהונתו של נשיא אמריקני, כדי להציג בה מסמכים, הקלטות ואוספים מתקופת נשיאותו. אולם מנהלי ספריית ניקסון בקליפורניה, שהוקמה בשנת 1990, הואשמו בניסיון לטשטש את פרשת "ווטרגייט". הם הציגו מסמכים לפיהם ניקסון לא נתן את ההוראה לטשטש את הפריצה ל"ווטרגייט" ולא שילם סכומים גדולים דמי שתיקה לגורמים שונים.

 

במשך שנים ארוכות הוצגה הפרשה בספריית ניקסון כ"הפיכה" בידי יריביו, ורמזה שהתקשורת נהגה בצורה לא מוסרית כשרדפה אחרי הנשיא דאז. בתצוגה המקורית מוצגים כתבי "וושינגטון פוסט" שחשפו את הפרשה - בוב וודוורד וקרל ברנסטיין - כמי שעברו על החוק ועל סטנדרטים מוסריים ברדיפתם הנלהבת לחשוף מעשי עוולה. מנהלי הספרייה טענו במשך שנים ארוכות שזו הייתה זווית הראייה של ניקסון את הפרשה.

 

הספריה הלאומית ערכה שינוי

אך אתמול, עם פתיחת האגף המורחב, הוצגו לראשונה נתונים מאוזנים ומדוייקים יותר על השערורייה שהחלה ב-1972 ונסתיימה ב-1974, וכללה פריצה למשרדי המפלגה הדמוקרטית בבנין "ווטרגייט". נראה כי הסיבה לשינוי הניכר היא שהספריה הפכה בשנת 2007 למוסד פדרלי והארכיון הלאומי האמריקני נטל את האחריות למוצג בה, בניגוד למנהליו הקודמים - נאמניו של ניקסון.

 

בארבע השנים האחרונות הושקעו בספרייה 500 אלף דולרים וכעת מופיעים בה אזורי תצוגה הנקראים "שימוש לרעה בכוח", "הטשטוש" ו-"טריקים מלוכלכים", המכוסים בקלטות ובמסמכים.

 בין היתר, בספריה מוצגים ראיונות עם הפורץ לבניין המפלגה הדמוקרטית, ג'יי גורדון לידי, ועוזרו של ניקסון, צ'רלס קולסון, שנדון למאסר בגין חלקו בפרשה.

 

ניקסון עצמו, סופר בתום הפרשה, ביקש מראש מטה הבית הלבן, גנרל אלכסנדר הייג, לשרוף את הקלטות שהביאו לבסוף למפלתו של הנשיא. הייג טען שהוא השיב בשלילה, וכעת נראה כי לפחות אדם אחד ששמו נקשר בפרשה - אכן דיבר אמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקסון. התפטר כדי שלא יודח
צילום: איי פי
מומלצים