שתף קטע נבחר

 

גולדסטון מכה על חטא: 'מחשבה שנייה על הדו"ח'

במאמר שפרסם ב"וושינגטון פוסט" הביע השופט גילויי חרטה על הדו"ח שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה בעזה: "אילו ידעתי אז את מה שאני יודע עכשיו, דו"ח גולדסטון היה מסמך שונה". הוא הודה שצה"ל חקר את התקלות, בעוד שחמאס "לא עשה כלום" - אך הזכיר כי ישראל לא שיתפה פעולה עם החקירה

ריצ'רד גולדסטון מביע גילויי חרטה על הדו"ח שהאשים את ישראל  בפשעי מלחמה: במאמר שפורסם אתמול (יום ו') בעיתון "וושינגטון פוסט" תחת הכותרת "שקילה מחדש של דו"ח גולדסטון על ישראל ופשעי מלחמה", כתב השופט הדרום-אפריקני כי "אילו ידעתי אז את מה שאני יודע עכשיו, דו"ח גולדסטון היה מסמך שונה".

 

 

גולדסטון ציין כי הדו"ח הסופי של ועדת מומחים עצמאית מטעם האו"ם, בראשות השופטת מרי דיוויס, קבע כי "ישראל הקדישה משאבים משמעותיים לחקור יותר מ-400 האשמות של התנהגות פסולה בעזה, בעוד החמאס לא ביצע שום חקירה על שיגור רקטות ופצצות מרגמה נגד ישראל".

 

הוא הודה כי הפשעים שביצע חמאס ב"עופרת יצוקה", ביניהם ירי רקטות ללא הבחנה לעבר מטרות אזרחיות, היו מכוונים, בעוד שהטענות על התקפות מכוונות של ישראל היו מבוססות על מוות ופציעה של אזרחים במצבים שלוועדה בראשותו לא הייתה יכולת להגיע למסקנה הגיונית אחרת. גולדסטון מאשר כי עכשיו, לאחר שממצאי החקירה של צה"ל הוכרו על ידי הוועדה של האו"ם, מסתבר ש"אזרחים לא הפכו ליעד מכוון כתוצאה ממדיניות" של ישראל.


גולדסטון. ישראל חקרה, חמאס התעלם (צילום ארכיון: AFP)

 

השופט הדרום-אפריקני הזכיר את הפגזת בית משפחת אל-סימוני שבה נהרגו 29 בני אדם. היום הוא מסכים עם קביעת ישראל שהבית הופגז בעקבות פירוש מוטעה של צילומי מטוס ללא טייס בידי מפקד ישראלי. "קצין ישראלי נמצא תחת חקירה על הוראת התקיפה", כותב גולדסטון והוסיף כי "נראה שהליך הולם מתרחש, ואני בטוח שאם הקצין יואשם ברשלנות, ישראל תגיב בצורה הולמת".

 

גולדסטון הביע צער על כך ש"לרשות הוועדה שלנו לא עמדו הראיות להסביר את הנסיבות שבהן נפגעו אזרחים בעזה, כי קרוב לוודאי שזה היה משפיע על הממצאים שלנו לגבי הכוונה ופשעי מלחמה". לטענתו, בגלל היעדר שיתוף פעולה מצד ישראל, הוועדה בראשותו לא היתה מסוגלת לאמת את נסיבות מותם של אזרחים בעזה וכמה מהם היו לוחמים.

 

"לגנות את טבח משפחת פוגל"  

"הגשנו את המלצותינו על סמך המסמכים שהיו לפנינו, שלרוע המזל לא כללו עדויות מצד ממשלת ישראל", כתב השופט, "ההמלצה העיקרית שלנו היתה שכל צד יחקור בצורה שקופה ובתום לב את המקרים המוזכרים בדו"ח. ישראל עשתה את זה באחוז משמעותי. החמאס לא עשה כלום".

 

גולדסטון הצהיר כי הוא קיווה שהחמאס יעשה את המינימום בעקבות הממצאים על כך שביצע

פשעי מלחמה ויפסיק את התקפותיו נגד אזרחי ישראל. "לצערי זה לא המקרה", הודה, "מאות נוספות של רקטות ופצצות שוגרו לעבר מטרות של אוכלוסייה אזרחית בדרום ישראל. העובדה שבאופן יחסי נהרגו מספר מועט של ישראלים מהירי הבלתי חוקי של רקטות ופצצות מעזה, אינה מפחיתה ממעשי הפשע. מועצת זכויות האדם חייבת לגנות את הפעולות הנפשעות בצורה החזקה ביותר".

 

גולדסטון כתב גם כי הדו"ח של הוועדה בראשותו הוביל לכמה לקחים שנלמדו על ידי צה"ל, ביניהם "קביעת נהלים להגנת אוכלוסייה בשטחי לחימה עירונים והגבלת השימוש בירי זרחן באיזורים עירוניים". הוא גם התייחס לרצח משפחת פוגל באיתמר וקרא למועצת זכויות האדם של האו"ם "לגנות את הטבח הלא יסולח בדם קר של זוג ישראלי צעיר ושלושת ילדיהם הקטנים במיטותיהם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדסטון. ציפה מהחמאס ליותר
צילום: AFP
תקיפה ברצועת עזה בעופרת יצוקה
צילום: רויטרס
מומלצים