נתניהו על מהפך גולדסטון: לזרוק את הדו"ח לפח
בעקבות המאמר שפרסם השופט ריצ'רד גולדסטון ב"וושינגטון פוסט", ובו חזר בו מההאשמות החריפות נגד ישראל, קורא ראש הממשלה לבטל את הדו"ח. שר החוץ ליברמן ל-ynet: "הפכנו את הקערה על פיה. היום ברור לכולם כי צה"ל הוא הצבא הכי מוסרי"
שביעות רצון בישראל בעקבות גילויי החרטה של השופט ריצ'רד גולדסטון, שהאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה במהלך מבצע "עופרת יצוקה". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קרא לאו"ם לבטל את הדו"ח לאלתר: "צריך לזרוק את הדו"ח הזה לפח האשפה של ההיסטוריה. אין צבא מוסרי יותר מצה"ל. זו האמת שצריכה לעמוד בפני העולם והאו"ם".
- איך ישראל צריכה לפעול בעקבות דברי גולדסטון? הגיבו בפייסבוק
נתניהו אמר כי "גולדסטון אישר את מה שידענו תמיד ומה שישראל אמרה זה נכון - לא פגענו לעולם בזדון באזרחים ושמוסדות הבדיקה שלנו עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר, זה לעומת חמאס שלא בדק שום דבר. האבסורד הגדול ביותר שמי שיזם את הדו"ח הזה היה הוועדה לזכויות האדם של האו"ם שחברה טובה בה הייתה לוב של קדאפי". לדברי נתניהו, "העובדה שגולדסטון חזר בו צריכה להוביל לגניזת הדו"ח אחת ולתמיד".
השופט הדרום אפריקני כתב במאמרו ב"וושינגטון פוסט": "אילו ידעתי אז את מה שאני יודע עכשיו, דו"ח גולדסטון היה מסמך שונה". שר החוץ, אביגדור ליברמן, הגיב על המהפך בעמדת השופט, ואמר ל-ynet: "האמת ברורה, ואי אפשר לעמוד מול האמת. המחיר של ההתמודדות בשנתיים האחרונות היה שווה את זה". ליברמן ציין בייחוד את מסקנותיו של גולדסטון באשר למועצה לזכויות אדם של האו"ם, ואמר כי אין עוד תוקף להחלטותיה בעניין ישראל.
בשנתיים האחרונות, מאז פרסום הדו"ח, פעלו אנשי משרד החוץ כדי לשנות את הלך הרוח: "הוצאנו מכתבים ומסמכים בנושא הזה, ואני חושב שזה בסופו של דבר מחלחל", סיפר ליברמן. "כשאתה מסתכל על המאמר שלו, ועל שני הדו"חות הנוספים שפורסמו - הפכנו את הקערה על פיה. היום ברור לכולם כי צה"ל הוא הצבא הכי מוסרי. אני חושב שיהיה שינוי דרמטי. כולם הבינו שאין פה שום מקום לשום התערבות".
מועצת זכויות האדם. גם גולדסטון מסכים: מוטה לרעת ישראל (צילום: AFP)
ישראל לא שיתפה פעולה עם ועדת גולדסטון, ועל כך העיר השופט: "הגשנו את המלצותינו על סמך המסמכים שהיו לפנינו, שלרוע המזל לא כללו עדויות מצד ממשלת ישראל". שר החוץ אומר בהקשר הזה כי היו לבטים אם לשתף פעולה: "היו ויכוחים לא מעטים, גם עם מרידור וגם עם הרצוג. בסופו של דבר הצלחתי לשכנע את כולם ועמדתי התקבלה, שאם נחשוף בפני גולדסטון את כל השיקולים המבצעיים והמדיניים, ואיך זה עבד בצבא ובשירותי המודיעין והביטחון, כל אחד יבוא ויבקש מידע מהמקומות הללו. העדפנו להתמודד עם הדו"ח גם בלי להכניס אותם לכאן".
"אנחנו לא סוריה"
גולדסטון הדגיש במאמרו כי מועצת זכויות האדם של האו"ם היתה בעבר מוטה לרעת ישראל, ואמר כי "קיווה שהדו"ח יחל עידן חדש וצודק בארגון". ליברמן התייחס לכך ואמר שזו אחת המסקנות החשובות מהמאמר ב"וושינגטון פוסט": "למעשה המועצה לזכויות האדם הפכה לגוף אנטי ישראלי, שכל האג'נדה שלה היא להכפיש את מדינת ישראל".
ליברמן תקף בחריפות את המועצה, שעוסקת ב"ניסיונות לרדוף את ישראל, להוציא את דיבתה של ישראל. הגוף הזה עוסק בישראל, כמו שהוא לא עוסק באיראן ולא בסודן ולא בצפון קוריאה. מהיום, אין שום תוקף לשום מסקנה ושום דיון במועצה לזכויות אדם בנוגע לישראל". הוא הבהיר כי "מדינת ישראל היא לא סוריה, זה לא חוף השנהב, זו מדינה שבאמת כל המערכות בה עובדות, וכולם עושים את השיקולים הכוללים על פי הנורמות המקובלות בעולם, ועל פי המשפט הבינלאומי".
השופט אמר כי טעה כאשר קיווה שחמאס יחקור את עצמו: "היו אנשים שאמרו שזה אבסורד לצפות שארגון שמטרתו להשמיד את ישראל יחקור את מה שאנחנו אמרנו שהיו פשעי מלחמה. זו היתה תקוותי, אפילו אם לא-ריאלית, במיוחד כאשר ישראל חקרה בעצמה. קיוויתי שחמאס לפחות יפחית את התקיפות שלו, אבל לצערי זה לא קרה".
הוא הבהיר כי מועצת זכויות האדם צריכה לגנות את שיגור מאות ואלפי הרקטות למטרות אזרחיות. "אלו הן פעולות אכזריות", אמר והתייחס גם לפיגוע באיתמר: "לבקש מחמאס לחקור היה כנראה טעות, ולכן המועצה צריכה לגנות גם את הרצח בדם קר של זוג ישראלי צעיר ושל שלושה מילדיהם - בעת שהיו במיטותיהם".
גולדסטון: "שיגור מאות רקטות - פעולות אכזריות" (צילום: הרצל יוסף)
שר החוץ ליברמן התייחס לחקירה הישראלית, ולזו שחמאס לא ערך: "הסיפור של דו"ח גולדסטון נמשך גם היום. אנשים לא מודעים, וגם התקשורת לא, אבל אחרי דו"ח גולדסטון היו עוד שני דו"חות, וכולם דנו בהשלכות גולדסטון. כולם הגיעו לאותן מסקנות: לא היה ירי מכוון לעבר אוכלוסיה אזרחית, ויש מערכת משפט במדינת ישראל, שהיא מערכת אמינה ורצינית ובודקת את עצמה. גולדסטון מדבר על 400 מקרים שנבדקו בארץ, בניגוד לחמאס שלא בדק אף מקרה. ירי מכוון נגד אזרחים זה פשע נגד אנושות".
שר הביטחון, אהוד ברק, אמר בתגובה: "אמרנו כל הזמן שצה"ל הוא צבא מוסרי שפעל על-פי החוק הבינלאומי ובאמות מידה יוצאות דופן במאבק נגד הטרור שהפעיל חמאס מעזה נגד אזרחי מדינת ישראל. ראוי שהשופט גולדסטון לא יסתפק במאמר לוושינגטון פוסט, אלא ידאג לפרסם את מסקנותיו הנוכחיות בפני כל הגורמים הבינלאומיים, שבפניהם פרסם את הדו"ח המעוות והמסולף שחיבר. רק כך יבוא תיקון חלקי לנזק שנגרם. תחקירי אמת יהיו ויישארו חלק מהמסורת של צה"ל".
Read this article in English