נדנדה טובה לריכוז: 5 משחקים לפיתוח כישורים
מתלבטים אם לצאת עם הילדים לגן השעשועים או לבלות עוד אחר צהריים בבית? כדאי שתדעו כי הבילוי בחוץ מצויין לא רק לפיתוח הכושר הגופני, אלא גם לפיתוח כישורים שונים של הילדים, שיכולים לעזור להם ללמוד טוב יותר בבית הספר
החורף כבר נגמר באופן רשמי ומלבד כמה ימים של גשם שעוד צפויים לנו, אין זמן מתאים יותר מהתקופה הקרובה כדי לצאת עם הילדים לבלות בגן השעשועים. הבילוי המהנה חשוב לא רק לבריאות ולגיבוש המשפחתי, אלא גם לפיתוח כישורים שונים של הילדים.
1. משחקי כדור: עוזרים לדימוי העצמי
משחק בכדור, מסירות, כדורגל, כדורסל או כל משחק אחר, מאפשר לילדים לחזק את הקשר עין-יד ובכך מפתח את יכולת מעקב העיניים. יכולת זו חשובה לכתיבה של הילד, ובפרט להעתקה מהלוח, לקריאה, ליכולת השימוש במחשב ועוד. במשחק פשוט של כדור לומד הילד להעריך מרחק של חפצים, מפתח את הראייה המרחבית שלו ולומד להגיב בהתאם לכללי המשחק. כמו כן, במהלך המשחק הוא לומד כיצד לייצר מהירות נכונה על ידי הפעלת כוח במידה הנדרשת והערכת מרחק בכל פעם שהוא זורק או בועט את הכדור למשתתפים האחרים במשחק.
על ידי המשחק בכדור הילד מתמודד עם משימות, צובר הצלחות ובכך משפר את הדימוי העצמי שלו. כך, למשל, כשילד מצליח לבעוט או לתפוס את הכדור זה מחזק אצלו את תחושת ההצלחה, מגביר את הרצון ללמוד, משפר את הביטחון העצמי ומפתח את תחושת הכוח והשליטה.
טיפ: חשוב להתמיד ולחזור על הפעילות בתדירות גבוהה על מנת להשיג שיפור ולהפוך את ההתנהגות לאינסטינקט, כלומר תגובה טבעית קבועה.
2. קפיצה בחבל: חשובה ליכולת הכתיבה
קפיצה בחבל אולי נראית לכם פעולה פשוטה, אך היא לחלוטין לא כזו. כדי להצליח בה יש צורך להתנתק מהריצפה, פעולה המצריכה ביטחון ושליטה. ברגע שאנחנו עוזבים את הריצפה כבר אין לנו נקודת ייחוס ועלינו לסמוך על הגוף ועל העיניים שלנו, מה שמחזק את השליטה העצמית, יוצר מודעות להכרת קו האמצע של הגוף ומשפיע על היכולת להבדיל בין ימין לשמאל ובין למעלה ולמטה.
יש לכך חשיבות רבה לתהליך הלמידה, בייחוד בכל הקשור לכתיבה, מאחר ויש בה כללים ברורים באשר לכיווניות. ילד שתפיסת הכיוון שלו נכונה יצליח בקלות ובאופן טבעי לכתוב בצורה נכונה יותר או להעתיק צורות בקלות ובאופן נכון ומדוייק. ישנן אותיות ומספרים שכתיבתם מצריכה חצייה או הכרה של קו האמצע, כמו, למשל, אותיות ומספרים שיש בהן קווים אלכסוניים (א', ע, ז', ט, 8, 7, 2 ועוד).
ילדים מתחילים לכתוב על בסיס פעולת העתקה מהסביבה וכאשר התפיסה הויזואלית שלהם תקינה הם יכולים לבצע אותה במהירות ובקלות יחסית. הכרה של קו האמצע של הגוף והיכולת לחצותו באופן טבעי מאפשרת סדר וארגון ונוגעת במגוון תחומי הלימוד, החל מארגון התיק והמחברת ועד לכתיבה, קריאה מהלוח ועוד.
3. נדנדה: מגבירה את יכולת הריכוז
משחקי קרוסלה ונדנדה מחזקים את מערכת שיווי המשקל, המבוססת על תפקודים של שלוש מערכות שונות: עיניים-ראייה, אוזניים-שמיעה (מערכת וסטיבולרית), גוף-תנועה. פעולת הקרוסלה מצריכה מהילד להתמודד עם מצב לא מוכר ובכך ללמוד להחזיק את הגוף יציב תוך שמירה על שיווי משקל. שכלול מיומנויות אלו מסייע ליציבות הגוף בכל הקשור לישיבה ממושכת בזמן הלימודים.
ילדים רבים נתפסים כ"היפראקטיביים" בשל תזזיתיות יתר, הנובעת מקושי בשמירה על יציבות או שיווי משקל. לעיתים במהלך שיעור ילד ינהג באופן "לא רגוע", על ידי כך שינוע בחוסר מנוחה על הכיסא, יתנדנד מצד לצד, יניח את ראשו על השולחן וכדומה. במקרים רבים לא מדובר בהיפראקטיביות, אלא בקושי בשמירה על יציבות הגוף, מציאת קו האמצע ושמירה על שיווי משקל. הילד, מצידו, מרגיש שאין לו נקודת איזון ועל כן עלול לחוש חוסר ביטחון, חוסר ריכוז ואף בחילות, אשר יסיחו את דעתו. שיפור היכולות הללו מסייע בשמירה על יציבה נכונה וחזקה שמאפשרת להתרכז בלימודים ובמהלך השיעור.
טיפ: חשוב לתת לילד תחושת ביטחון כשהוא על הנדנדה או הקרוסלה. כדי לעשות זאת ניתן לעמוד לצידו, אך מבלי להפגין תחושת פחד או חוסר ביטחון. חשוב לאפשר לו לאתגר את עצמו במתקנים השונים ולעודד אותו לעלות בדרגה בכל פעם.
4. מבחן חברות: מעצים את הביטחון בהורה
זוכרים את "מבחן החברות" בו שיחקנו בתור ילדים? מדובר במשחק בו מתחלקים לזוגות, כאשר אחד השחקנים צריך לעצום עיניים וליפול אחורה על השחקן השני, שעומד מאחוריו ואמור לתפוס אותו. משחק זה מפתח ומעצים את הביטחון שילדיכם ייתן בכם.
למעשה, כל משחק שיכול לתרום לחיזוק הקשר בין ההורה לילד, במסגרתו על הילד לסמוך על ההורה, תורם מאוד. כך, למשל, משחק המריצה, בו ההורה מרים את הרגליים של הילד בעודו רץ על הידיים ומתקדם קדימה.
5. משחקי קופסה: חיזרו שוב ושוב לישנים
כולנו שומעים מידי יום את המשפט הנפוץ בפי ילדינו, בייחוד בזמן חופשות, "אמא, משמעם לי". הנטייה ללכת ולרכוש אינסוף משחקים חדשים היא שכיחה, אך ניתן למצוא דרכים יצירתיות
שיחסכו כסף ואף ימצו את הפוטנציאל הלימודי שבהם.
ראשית, יש ללמוד ליהנות ממשחק משותף עם הילד ולתת לו את ההרגשה הזו. חשוב גם לדעת שילדים מרגישים כשאנו משתעממים ומגיבים בהתאם. בנוסף, יש לזכור כי משחקי קופסה יקנו לילד כישורים "אמיתיים" רק אם הוא יתמיד ויחזור על הפעולה עד שהיא תיהפך מיכולת לכישרון אוטומטי ותהיה חלק ממנו. על כן, לא מומלץ להצטייד במשחקים חדשים, אלא דווקא לחזור ולשחק במשחקים הישנים בהנאה כנה.
הכותב הוא מטפל בשיטת אלבאום ומנכ"ל "מרכז אלבאום למצוינות אישית "