ארה"ב: גם האתאיסטים בצבא יוצאים מהארון
סמל ג'סטין גריפית' מצפון קרוליינה ייסד ארגון של חיילים לא-מאמינים שדורשים קבלת הכרה ויחס הוגן בצבא הנוצרי ברובו. לטענתם, הכרה רשמית בארגון "מ.א.ש", כשם סדרת הטלוויזיה, יעביר מסר שלפיו חוסר אמונה באלוהים הוא דבר לגיטימי
"אנחנו קיימים, אנחנו כאן, אנחנו נורמלים". זו איננה התבטאות מפיו של הומוסקסואל הנאבק על זכויותיו, או מפיה של טרנסקסואלית לוחמת, אלא מפיו של מי שעשוי להיחשב "עוף מוזר" בעיני אמריקנים רבים - חייל אתאיסט. סמל ג'סטין גריפית' מצפון קרולינה ייסד ארגון של חיילים אתאיסטים, אגנוסטים וחילונים מסוגים שונים באחד ממרכזי הצבא הגדולים בארה"ב, פורט ברג. הקבוצה דורשת הכרה ויחס הוגן בצבא הנוצרי ברובו.
- תומכים בארגון מ.א.ש? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
הארגון נקרא "אתאיסטים והומניסטים חילוניים בצבא", ובקיצור MASH, בקריצה לסרט ולסדרת הטלוויזיה המפורסמים. חברי הארגון נפגשים באופן קבוע מחוץ לבסיס, ועוברים הליך ביורוקרטי ארוך בדרכם להיות מוכרים כ"קבוצת אמונה" נפרדת. ההכרה הזו תאפשר להם לערוך פגישות בבסיס עצמו ולפרסם את פעילויותיהם.
עוף מוזר? סמל ג'סטין גריפית', מייסד ארגון חיילים האתאיסטים (צילום: AP)
"אנשים מסתכלים עליך אחרת כשאתה אומר שאתה אתאיסט בצבא", אמרה ליוטננט סמנתה ניקול, בוגרת האקדמיה הצבאית היוקרתית ווסט פוינט. "זה ממש טאבו. אני זוכה להמון שאלות אם אני מזכירה את זה בשיחה במקרה".
ב-20 בסיסים אמריקניים ממתינים להחלטת הצבא
ההחלטה להכיר בקבוצה צריכה להתקבל אצל שתי סוכנויות צבאיות. אף אחת מה לא הגיבה לכתבה של סוכנות הידיעות AP. בינתיים, חברי "מ.א.ש" טוענים שחברי הסגל הדתי בפורט ברג הביעו תמיכה במאמציהם.
בכ-20 בסיסים אמריקניים ברחבי העולם ממתינות קבוצות דומות של לא-מאמינים לראות מה תהיה ההחלטה שתתקבל בנוגע ל"מ.א.ש", בתקווה שהיא תביא להכרה גם בהן.
כך סיפר ג'ייסון טורפי, נשיא "האיגוד הצבאי של אתאיסטים וחושבים חופשיים", ארגון כלל-צבאי שפועל לקידום ההכרה בלא-מאמינים ומספק להם מידע ורשתות תמיכה.
"מ.א.ש" הוקמה בינואר, בין היתר בתגובה להופעת רוק שנערכה בבסיס כמה חודשים לפני כן, במימון ארגון נוצרי אוונגליסטי. גריפית', שהיה אתאיסט עוד בזמן הצטרפותו לצבא לפני ארבע שנים וחצי, אמר שניסה לארגן אירוע אתאיסטי דומה, אך ביטל אותו מכיוון שלא זכה לאותה תמיכה מגבוה, כפי שזכה לה הפסטיבל הנוצרי. בפורט ברג דחו את הטענה.
גורל זהה לאתאיסטים? הפגנה בעד ביטול "אל תשאל, אל תספר" (צילום: AP)
לדברי גריפית', ב"מ.א.ש" חברים 65 חיילים. בבסיס משרתים למעלה מ-57 אלף אנשי צבא שחלקם חיים בו לסירוגין. הוא משמש כבסיס הבית של הדיביזיה המוטסת ה-82 ומפקדת "הכומתות הירוקות", הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב.
"לא רוצים לשקר לסבתא"
אם "מ.א.ש" תזכה להכרה, היא תהיה נתונה לפיקוח "חיל אנשי הדת". על אף שהדבר נראה כמנוגד למהות הקבוצה, הוא יאפשר לה לגייס כספים בבסיס ולדברי חבריה אף יקל עליהם להיוועץ באנשי הדת במקרה הצורך. בנוסף, חומרים כתובים מטעם הקבוצה יהיו זמינים בבסיס הצבאי לצד ספרי תנ"ך, הברית החדשה והקוראן.
הכרה רשמית ב"מ.א.ש" גם תעביר מסר שלפיו חוסר אמונה באלוהים הוא דבר לגיטימי. "קוראים לזה לצאת מהארון האתאיסטי", מסביר גריפית', "יש אנשים שלא אומרים דבר על כך לציבור האנשים שאינו קרוב אליהם מאוד. הם לא רוצים שסבתא תגלה, או מישהו בכלל. אנשים מרגישים שהם צריכים לשקר בנוגע לזה".
גריפית' וחבריו מודים שאינם מכירים חיילים שקידומם עוכב בשל אתאיזם או כאלה שחוו אפליה של ממש. לרוב, הם נתקלים בהרמת גבה ושאלות רבות. לדבריהם,מה שמניע אותם היא תחושת הבידוד והרצון לבלות בחברת אנשים שחולקים עמם לא רק את החוויה הצבאית, אלא גם את עמדתם כלפי דת.
לכ-25% מאנשי הצבא אין כל העדפה דתית. חיילים באפגניסטן (צילום: AFP)
על פי דו"ח שפרסם הפנטגון ביוני האחרון, ל-20 עד 25 אחוזים מאנשי הצבא אין כל העדפה דתית. כ-3.6 אחוזים כינו את עצמם "הומניסטים".
נפגשים במסעדות ובבתים פרטיים
פרופסור פיל צוקרמן, מומחה לסוציולוגיה מפיצר קולג' בקלרמונט, קליפורניה, אמר כי סקרים שנערכו בקרב האוכלוסייה הכללית מצאו שבין 10 ל-15 אחוזים מגדירים עצמם כחסרי העדפה דתית וכי שיעור זה נמצא בגידול מתמיד ב-20 השנים האחרונות. עם זאת, צוקרמן מדגיש כי כחצי מאלו שלא מזהים עצמם עם דת מסוימת, הם עדיין אנשים מאמינים.
חברי "מ.א.ש" נפגשים במסעדות ובתים פרטיים, דנים בספרים או סועדים יחדיו. כ-15 חיילים משתתפים בפגישות באופן קבוע, אך גריפית' אומר כי כ-100 חיילים בפורט ברג הביעו עניין בהתארגנות, לצד עשרות אנשי צבא מבסיסים אחרים.
"רוב החיילים הם הרי נוצרים", אמר סמל אדם ג'נינגס, פרמדיק בכוחות המיוחדים ששירת בשדה הקרב באפגניסטן. "אבל אני רוצה איזושהי תמיכה רגשית ורוחנית בעלת אופי חילוני. אני רוצה מקום שבו אוכל להיות חלק מקהילה הדוקה".