מערבה מכאן: 4 מתכונים ים תיכוניים
קליל, מהיר ולא כבד מדי - אלו רק חלק מהתכונות הנפלאות של הבישול הים תיכוני. אבנר לסקין אסף את מתכוני האזור וקיבץ אותם בספר אחד שנקרא "חגיגה ים תיכונית". הנה ארבעה מתכונים לדוגמה
סלט זיתים חם
מנה זו יכולה להיות מוגשת כסלט או כתוספת חמה לצד דג או בשר.
המרכיבים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן זית
1 בצל לבן בינוני קצוץ דק
3 שיני שום קצוצות דק
5 גבעולי סלרי אמריקאי חתוכים לפרוסות דקות
400 גרם זיתים שחורים יווניים ללא חרצנים מסוג טאסוס
1 כף עלי תימין
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 סלסילה עגבניות שרי חתוכות לרבעים
2 עגבניות בשלות קלופות וחתוכות לקוביות בגודל של ½1 ס"מ
אופן ההכנה:
1. במחבת גדולה שמים שמן זית, בצל, שום וסלרי על להבה גבוהה ומבשלים יחד במשך 4 דקות תוך כדי ערבוב.
2. מוסיפים זיתים, עלי תימין, מלח, פלפל ועגבניות ומבשלים 3 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
3. מוסיפים את עגבניות השרי והעגבניות החתוכות ומבשלים 4 דקות נוספות תוך כדי ערבוב.
4. מגישים מיד.
סלט זיתים חם (צילום: דניה ויינר)
ברבוניה ברוטב צלפים וזיתים
מנה יפהפיה וטעימה מאוד. מומלץ להגיש עם יין לבן יבש.
המרכיבים (ל-4 מנות):
1 ק"ג דגי ברבוניה נקיים בגודל בינוני3 לימונים חצויים ופרוסים לפרוסות דקות
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית מלח גס
1/4 כוס + 2 כפות שמן זית
120 גרם זיתים ירוקים מגולענים קצוצים דק
3 כפות ממרח/טפנד זיתים ירוקים
3 כפות צלפים קצוצים דק
1/2 כפית מלח דק
2 כפות מיץ לימון טרי
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-220 מעלות.2. על מגש אפייה מרופד בנייר אפייה, מסדרים את הדגים וביניהם מעמידים את פרוסות הלימון.
3. מפזרים על הדגים פלפל שחור גרוס ומלח גס ויוצקים עליהם שתי כפות שמן זית בצורה אחידה.
4. מכניסים לתנור ל-8 דקות.
5. בינתיים מכינים את הרוטב: בקערה גדולה שמים זיתים, טפנד וצלפים, מערבבים ויוצקים את שמן הזית תוך כדי ערבוב רציף, עד שכולו נספג בתערובת. מוסיפים מלח דק ומיץ לימון ומערבבים.
6. מוציאים את הדגים מהתנור, יוצקים מיד את הרוטב כשהדגים עדיין חמים כדי שהטעמים ייספגו היטב ומגישים מיד.
ברבוניה ברוטב צלפים וזיתים (צילום: דניה ויינר)
טארט בצל וצנוברים
ניתן להכין בתבנית טארט או כמנות אישיות (טארטלטים).
המרכיבים (ל-6 מנות):
לבצק:
90 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1/2 כפית מלח
1 ביצה
1 כף מים קרים
180 גרם קמח לבן
למילוי:
1 כף שמן זית כתית מעולה
600 גרם בצל לבן, פרוס דק
2 שיני שום קצוצות דק
2 כפות עלי תימין טרי
80 גרם צנוברים
1 כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מכניסים את החמאה ואת המלח לקערת מעבד המזון ומפעילים למשך כ-2 דקות.
2. עוצרים את מעבד המזון ומוסיפים את הביצה, את המים וחצי מכמות הקמח. מעבדים במשך 2 דקות נוספות, עד שהבצק אחיד וחלק.
3. עוצרים את מעבד המזון ומוסיפים את שאר הקמח. ממשיכים לעבד במשך דקה עד שנוצר כדור בצק.
4. מוציאים את הכדור מן הקערה ועוטפים אותו בניילון נצמד. יש לשמור בקירור לפני השימוש במשך 30 דקות לפחות.
5. להכנת תערובת הבצל מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ומאדים את הבצל, את השום ואת עלי התימין על להבה נמוכה, תוך כדי ערבוב. מבשלים במשך 50-40 דקות עד שהתערובת מקבלת גוון זהוב. מורידים מהאש, מוסיפים פנימה צנוברים ומלח, מערבבים היטב ומצננים לטמפרטורת החדר.
6. על משטח מקומח, מרדדים את הבצק במערוך לעלה בעובי של כ-4 מ"מ. מרפדים תבנית טארט בקוטר 26 ס"מ בבצק המרודד. חותכים את השוליים ושומרים את שאריות הבצק בניילון לפעם הבאה.
7. ממלאים את התבנית בתערובת הבצל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 35 דקות.
8. מגישים חם וטרי.
טארט בצל וצנוברים (צילום: דניה ויינר)
מוס אגוזים ברוטב קרמל
קינוח מפנק שמתאים גם למי שאינו אוכל ביצים.
המרכיבים (ל-4 מנות):
1/4 כוס סוכר
120 גרם (כ-1/2 כוס) חלב
2 מכלים שמנת מתוקה + 50 גרם שמנת לקרמל
130 גרם אבקת סוכר
90 גרם אגוזי מלך קלויים טחונים דק + 70 גרם נוספים לתחתית
120 גרם עוגיות חמאה טחונות לפירורים (עוגיות קנויות) במעבד מזון
אופן ההכנה:
1. בסיר קטן מבשלים את הסוכר על להבה בינונית עד שהוא הופך לקרמל בצבע חום-זהוב
2. מוסיפים את החלב ו-50 גרם שמנת מתוקה ומנמיכים ללהבה נמוכה.
3. מבשלים כ-20 דקות עד שהרוטב מסמיך. מכבים את האש. מניחים לרוטב להתקרר לגמרי לפחות שעה, עדיף יותר (אני ממליץ להכין את הרוטב יום קודם כדי שלא יהיה עיכוב בהכנת המתכון).
4. בקערת המיקסר שמים את 2 מכלי השמנת ואבקת סוכר ומקציפים לקצף יציב אך לא קשה מדי.
5. מעבירים את השמנת המוקצפת לקערה גדולה, מוסיפים ½ כוס אגוזי מלך ומקפלים לתערובת אחידה בעזרת מרית
6. בקערה נוספת שמים את רוטב הקרמל, פירורי העוגיות וחצי מכמות האגוזים שנותרה, ומערבבים בעזרת כף לתערובת אחידה ודביקה.
7. מכינים תבניות אישיות או טבעות אפייה אישיות אם יש (ניתן לקנות בחנויות מתמחות, ראו תמונה). שמים בתחתית כל כלי שכבה של קרמל, פירורי עוגיות חמאה ואגוזים בעובי של 1/2 ס"מ.
8. ממלאים במוס ומקשטים מעל בשארית האגוזים הטחונים.
9. מכניסים למקפיא לשעה ומעבירים למקרר. ניתן לשמור במקרר עד 24 שעות.
10. להגיש ישר מהמקרר. יש להקפיד שהקינוח לא יהיה זמן רב מחוץ למקרר לפני ההגשה.
מוס אגוזים ברוטב קרמל (צילום: דניה ויינר)
- מתוך "חגיגה ים תיכונית" מאת אבנר לסקין, הוצאת "ידיעות ספרים". מחיר 118 ש"ח