אם מול 9 שופטי עליון: רוצה את בתי חזרה
בית המשפט העליון קבע לפני כחודש וחצי כי ילדה בת 7 שהועברה מאמה הנרקומנית לאימוץ, תשוב אליה. המדינה ביקשה דיון נוסף, וקיבלה. היום ניסתה האם לשכנע את השופטים. עורך דינה: חייבים לעזור להורה שהשתקם
בית המשפט העליון דן היום (א') בעניינה של ילדה בת שבע ממרכז הארץ, שהוצאה מחזקת אמה שהתמכרה לסמים. לפני כחודש וחצי קבע בית המשפט העליון כי הילדה תשוב לחזקת אמה, אולם המדינה ביקשה דיון מחודש בהרכב מורחב. בצאתה מהדיון היום אמרה אמה של הילדה: "הכל בידי שמיים, אני מתפללת לאלוהים, אבל אני אופטימית".
הילדה נולדה בשנת 2004, ואחרי כמה חודשים הודיעו הוריה לשירותי הרווחה כי הם אינם יכולים לטפל בה. אביה נעלם, והאם עברה למעון שיקומי. לאחר מעברה ביקשה האם שבתה תושב לה, והשתיים התגוררו יחד במעון. ב-2009, בעת שהייתה בתקופת מבחן, התגלה בבדיקת שתן כי האם ממשיכה להשתמש בסמים, והמעון שבו השתכנה הורה לה לעזוב. בעקבות זאת קבע בפברואר 2010 בית הדין לענייני משפחה כי הבת תועבר למשפחה מאמצת, ועד אז תשוכן במעון לילדים.
באוגוסט אשתקד דחה בית המשפט המחוזי את ערעור האם, ובינתיים החלה הבת - שכבר לא שהתה עם אמה - להיפגש עם הורים מאמצים פעם בכמה שבועות. האם הביולוגית לא ויתרה, ובאמצעות עורכי הדין רונן דליהו, רעות זנזורי ויעל עוז, ערערה לבית המשפט העליון, שהפך את החלטת המחוזי וקבע כי הבת תישאר אצל אמה הביולוגית.
בעקבות החלטת בית המשפט הגיש נציג היועץ המשפטי לנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בקשה לדיון נוסף. היא הסכימה לבקשתו, וקבעה כי הרכב מורחב של תשעה שופטים ידון שוב בפרשה. פרקליטיה של האם סיפרו שבדיון הראשון בבית המשפט העליון, שהתקיים היום, סיפרה האם לשופטים על תחושותיה ועל התהליך שעברה
בדרך לגמילה מסמים. היא סיפרה להם גם על אהבתה לבתה, ועל חלומה שהבת תבוא אליה לליל הסדר ותשוב להתגורר עמה.
עמדת הפרקליטות העקרונית היא שלא ניתן למחוק את עברה של האם, וכי טובת הקטינה היא שתעבור לגדול אצל הורים מאמצים. גם פרקליטם של ההורים המאמצים, עו"ד שמואל מורן, התעקש כי טובת הילדה היא לשהות עמם. "היא מכירה אותם, מרגישה בטוחה איתם, מזהה אותם כאב ואם, וקוראת להם כך. ומייחלת לרגע שתוכל להיות בביתם", ציין, "הם חושבים שהילדה עברה טלטולים רבים בחייה וזקוקה למסגרת בטוחה ויציבה איתם".
בצאתו מהדיון אמר עורך הדין דליהו: "כולנו צריכים להיות גאים על כך שתשעה שופטים מתגייסים למען גורלה של ילדה אחת. זה לא ברור מאליו".
עו"ד דליהו סיפר כי יצא מבית המשפט ברגשות מעורבים: "מצד אחד אני מבין את החשש של בית המשפט לגבי הסיכונים שטמונים בכך שהאם הביולוגית תגדל את הילדה, ומצד שני - ברור לי לחלוטין שבמדינת הרווחה המודרנית לא יכולה להיות אופציה אחרת במקרה של הורה ששינה את נסיבות חייו באופן חיובי, והמדינה צריכה להעניק להורה את כל הכלים והסיוע שיש לה על מנת לאפשר לו לגדל את הילד הביולוגי".