מדגמים: 94% בחרו בנשיא קזחסטן לכהונה נוספת
במערב מתחו ביקורת קשה על "פגיעתו בדמוקרטיה", אבל לנורסולטן נזרבייב זה לא הפריע לנצח שוב בבחירות לנשיאות. ב-2005, אגב, הוא זכה "רק" ב-91.2 אחוזים מקולות הבוחרים
בבחירות האלה, התוצאה היתה צפויה מראש: נשיא קזחסטן המכהן, נורסולטן נזרבייב, ניצח בבחירות לנשיאות ברוב מוחץ לאחר שקיבל 94.82 אחוזים מקולות המצביעים בקלפי. כך על פי מדגמים שפורסמו הערב (יום א') במדינה המרכז-אסיאתית. בבחירות השתתפו רק שלוש מתשע מפלגות האופוזיציה.
כל מעללי הנשיא - ההיסטוריה של נורסולטן נזרבייב:
- אלטון ג'ון והסוסים: אכול ושתה עם בכירי קזחסטן
הבחירות בקזחסטן - דמוקרטיה למראית עין? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
המדגמים, שנערכו ב-14 אזורים במדינה ובשתי ערים גדולות - אסטנה ואלמטי - מכסים 1.2 אחוזים מקולות הבוחרים.
ניצחונו של נזרבייב בבחירות יבטיח לו כהונה נוספת בת חמש שנים בראש המרכז-אסיאתית, בה חיים 16.4 מיליון בני אדם ושקולות המהפכות בעולם הערבי כמעט ולא מגיעים אליה.
הצביע לנזרבייב? קלפי נייד באסטנה (צילום: AFP)
התוצאות הרשמיות צפויות להתפרסם מאוחר יותר מחר. בבחירות הקודמות, שנערכו ב-2005, זכה הנשיא הקזחי "רק" ב-91.2 אחוזים מהקולות.
נזרבייב לקח את מושכות השלטון בשלהי שנות ה-80 כאשר קזחסטן עדיין היתה חלק מברית המועצות. אחרי קריסת הגוש הסובייטי הוא נבחר לנשיא המדינה העצמאית ומאז ניצח בכל מערכת בחירות ברוב מוחץ. בבחירות לפרלמנט ב-2007 זכתה מפלגתו בכל המושבים.
משקיפים בינלאומיים האשימו את משטרו של נזרבייב בפגיעה בדמוקרטיה ובשימוש בשיטות דיקטטוריות. בשבוע שעבר, לדוגמה, דווח כי המוציא לאור של עיתון עצמאי בקזחסטן נעלם, ועל פי החשש של עמיתיו לעיתון "רספובליקה", הוא נחטף.
ולמי שרוצה להבין כיצד הכין הנשיא הקזחי את הקרקע לבחירתו מחדש, צריך בסך הכל ללכת חודשיים לאחור, אז הודיעה ועדת הבחירות המקומית כי כל אדם שיציג את מועמדותו לנשיאות יצטרך לעבור מבחן לשוני קפדני, שבמסגרתו תיבדק בקיאותו ברזי השפה הקזחית. המבחן בן 90 הדקות כלל בדיקת איות ודקדוק, וכל מועמד הורשה לבצע טעות אחת בלבד. מי שלא עוד במשימה - נפרד מהחלום וחזר להכין שיעורי בית.