שתף קטע נבחר

 

18 שנה אחרי האישור: בונים על חולות קיסריה

ביישוב היוקרתי עלו הדחפורים על החולות במטרה לבנות שכונה ליד אתר הגולף, וצפויים לפגוע בבעלי החיים ובצמחייה הנדירה. "כיום אישור כזה לא היה מתקבל", אמרו בחברה להגנת הטבע

בשבועות האחרונים, 18 שנה לאחר שתוכניתה אושרה להפקדה במוסדות התכנון, עלו דחפורים על הדיונות בחולות קיסריה והחלו בבניית שכונה 12. הבעיה: בנייתה של השכונה מתבצע על-פני שטח רגיש ביותר מבחינה אקולוגית ופוגע בבעלי החיים והצמחים הנדירים באזור.

 

עוד חדשות ירוקות - גם בפייסבוק של ynet

 

שכונה 12 ממוקמת בקצה הדרומי של קיסריה וסמוכה לשכונת הגולף ביישוב. שטחה העתידי צפוי להתפרש על-פני 460 דונם. באתר הרשות לפיתוח קיסריה מתוארת השכונה החדשה כבעלת "טופוגרפיה ייחודית, צמחיה ארץ-ישראלית ונוף אל הים. השכונה מוקפת שטחים ירוקים ונופי דיונות ייחודיים השומרים ועוטפים אותה".

 

לאחרונה כבר בוצעו בשטח עבודות עפר, הכוללות חפירה ויישור השטחים הטבעיים ובימים אלה החלו להניח את התשתיות עבור השכונה העתידית, ביניהן קווי ביוב, חיבורי המים ומערכות הניקוז.


"טופוגרפיה ייחודית, צמחיה ארץ-ישראלית ונוף לים" (צילום: עידו ארז)

 

אולם מאז שהוחלט על הקמתה, בחברה להגנת הטבע התנגדו והדגישו כי מדובר באחד האזורים הרגישים ביותר מבחינת החי והצומח. בטענותיהם הסתמכו בחברה להגנת הטבע על סקר אקולוגי שבוצע בתחילת שנות ה-90, בכל אזורי החולות בסביבה, מנחל תנינים ועד נחל חדרה.

 

מהסקר עלה כי המקום שעליו נבנית השכונה, הוא הרגיש ביותר באזור מבחינה אקולוגית. למרות זאת ועל אף התנגדות רשמית מצד החברה להגנת הטבע, הוחלט במוסדות התכנון לאשר את הבנייה.

 

חולות נודדים  

"התוכנית המדוברת אושרה לפני שנים רבות. כיום, עם המודעות הגדולה יותר לשמירה על ערכי הטבע והנוף ועם מעורבות ישירה של הציבור, ספק אם התוכנית היתה מאושרת", אמרו בחברה להגנת הטבע.


בונים שכונה, הורסים את הטבע (צילום: עידו ארז)

 

הם הסבירו: "חולות החוף הן מערכת אקולוגית בה נמצאים צמחים ובעלי חיים ייחודיים, בעיקר זוחלים ויונקים, יותר מבכל בית גידול אחר בישראל. מרבית הזוחלים אינם יכולים להתקיים בשטח הקטן מ–500 דונם.

 

בחברה להגנת הטבע הדגישו כי "כדי לשמור על השטחים המועטים האלה שעוד נותרו לנו, צריך לראות אותם כמערכת אקולוגית, נופית ותרבותית, ולא רק כעתודות עבור חומרי גלם או כ'שטחים ריקים', הפנויים לבינוי".

 

מהחברה לפיתוח קיסריה נמסר בתגובה: "שכונה 12 בקיסריה מתוכננת על פי אמות מידה סביבתיות וייושמו בה אלמנטים אקולוגיים שלא קיימים בשום מקום בישראל. בין היתר, מי הנגר בשכונה יוחזרו לתת-הקרקע, ייעשה שימוש בצמחיה מקומית חסכונית במים ובאלמנטים חדשניים החוסכים באנרגיה. בימים אלה משוקמת המחצבה הסמוכה. כמובן ששכונה 12 מוקמת על-פי היתרים שניתנו לאחר שנים של דיונים בוועדות התכנון ואנו בטוחים שהיא תשמש דוגמא לפיתוח סביבתי בר-קיימא".

 

רק לאחרונה, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, חובר דו"ח הקובע כי אם ימומשו כל תוכניות הפיתוח המיועדות למישור החוף, יוותרו בעתיד רק כ-50 קמ"ר של חולות טבעיים בישראל.

 

על-פי הדו"ח, כ-70 אחוז מהחולות שהיו קיימים בשנות ה-40 כבר נכחדו ועל כמחצית מהשטחים הטבעיים שנותרו - מאיימת סכנת פיתוח. בין האיומים על שמירת חולות החוף ניתן כיום למנות תוכנית פיתוח קיימות באזור אשדוד, חולון, ראשון לציון, קיסריה וגם התוכנית להקמת מרינה חדשה בנתניה.

 

עוד עולה כי אחד האיומים המרכזיים על החולות הוא תוכנית בניית כפר הנופש בניצנים, שמתעתד להיבנות בלב השמורה - שטח החולות הגדול ביותר ששרד ברצועת החוף של ישראל. הדו"ח מציין שמדובר באזור המהווה מסדרון אקולוגי בין צפון השמורה לדרום השמורה, ואם התוכנית תיושם, היא עלולה לקטוע את השמורה לשני חלקים נפרדים, תוך סיכון עתיד אוכלוסיות הצומח והחי בשמורה בטווח הארוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בונים בחולות
צילום: עידו ארז
מומלצים