שתף קטע נבחר

 

דיאטה: מכורים למאפים? שיטה שעוזרת להיגמל

מאמץ חזק של קבוצת שרירים ברגע של פיתוי מאפשר לנו לעשות בחירות תזונתיות מוצלחות יותר, כך מצא מחקר אמריקאי. הגוף מתגייס פיזית כדי לחזק את כוח הרצון ולאפשר לנו לממש תוכניות ארוכות טווח, מוסבר ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"

הטריק הפיזי לעמידה בפיתויים

בפעם הבאה שאתם מוצאים את עצמכם עומדים בפתחה של קונדיטוריה, שיכורים מריח האפייה המגרה, השתמשו בטריק הבא, שיעזור לכם לומר, "לא תודה, חבל לי על הקלוריות‭:"‬ קפצו את האגרופים ולחצו בחוזקה.

 

 

נשמע מוזר? אולי, אך יש לכך תמיכה מדעית. בסקירה של חמישה מחקרים שעשו חוקרים מאוניברסיטת סינגפור בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת שיקגו שבארצות הברית, נמצא שמאמץ חזק של קבוצת שרירים ברגע של פיתוי איפשר לנחקרים לעשות בחירה תזונתית מוצלחת ולעמוד בגבורה מול הפיתוי. למעשה, כיווץ קבוצת שרירים מחזק באותו רגע את כוח הרצון, את כוח העמידה בפני כאב רגעי, וגם את היכולת להתמודד עם דברים כמו בליעה של תרופה לא טעימה.

 

זוהי תגובה רגעית, שעוזרת להתגבר על קושי, כשלצידו יש תרומה לטווח הרחוק. במצבים מסוימים הגוף מתגייס פיזית כדי לחזק את כוח הרצון במטרה לממש תוכניות ארוכות טווח.

 

החוקרים בדקו את כוח הרצון בשני מצבים. בראשון, התבקשו נחקרים בתוך מסעדת מזון מהיר למלא שאלון אודות הבחירות התזונתיות במסעדה כשהם לופתים בידם עט כתיבה. מתברר שאלו שלפתו את העט בחוזקה בזמן ההחלטה, הציגו בחירות בריאות יותר במסעדה. בניסוי אחר, שבו התבקשו נחקרים לשתות משקה בריא בטעם לא טעים, נמצא שאלו שכופפו ואימצו את שרירי שוק הרגל הצליחו לשתות כמות גדולה יותר, על אף הטעם. שני המחקרים מראים מכנה משותף שבו שרירי הגוף מתגייסים לתמוך בכוח הרצון ומאפשרים בחירות בריאותיות יותר.

 

למעשה, הדברים הם לא שחור ולבן. במחקר שהראה את הסיוע של כיווץ השרירים לבחירות מוצלחות, מתברר שהוא הופיע אצל אלה שיש להם רצון וכוונה להיות בריאים ולעשות בחירות שמשרתות כוונות אלו. כדי להשיג את שיתוף הפעולה של השרירים לחיזוק כוח הרצון, הציבו לעצמכם יעדים. הבהירו לעצמכם איזה שיפור אתם רוצים להשיג, ואז אפשרו לשרירים שלכם לבוא לעזרתכם ולהילחם עד חורמה בפגעי הקרואסון, שיישאר בקונדיטוריה.

 

הצבע כן קובע

הזמנתם בערב משלוח של עוף וירקות מוקפצים ממסעדה, או שהקפצתם בכוחות עצמכם בשר וירקות? עדיף שתניחו את התבשיל הטעים הזה על מצע של אורז חום במקום אורז לבן כדי לאזן את רמת הסוכר בדם שלכם.

 

מחקר אמריקאי מתמשך, שנעשה באוניברסיטת הרווארד שבבוסטון בשנים ‭2006-1984‬ בכ‭200-‬ אלף גברים ונשים בגילים ‭- 87-26‬ שלא סבלו מסוכרת, ממחלות לב וממחלות ממאירות

 

בתחילת המחקר - בדק אחת לשנתיים עד ארבע שנים את הרגלי החיים ואת הרגלי האכילה וצריכת סוגי המזון שלהם, כולל סוג האורז וכמותו. במחקר התגלה כי בקרב צרכני האורז הלבן היה שיעור גבוה יותר באופן משמעותי של אנשים שפיתחו סוכרת מסוג 2 לעומת צרכני האורז החום בתפריט.

 

זה בדיוק מה שהתברר גם במחקר שנערך ביפן על פני חמש שנים. נשים שהשתתפו במחקר ואכלו כמה קערות אורז ביום היו בסיכון גבוה פי ‭1.5‬ לחלות בסוכרת מסוג 2 לעומת נשים שאכלו פחות אורז. הגיוני להניח שאורז לבן, שלו מדד גליקמי גבוה ואין בו הסיבים, הוויטמינים והמינרלים הידידותיים שנמצאים באורז חום, עלול לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם. אבל מאוד מפחיד לראות את הקשר הישיר בין אורז לבן לבין הסיכון לסוכרת.

 

כמות הסיבים באורז החום גדולה כמעט פי 5 לעומת הלבן: ‭0.6‬ גרם בכוס אורז לבן לעומת ‭2.8‬ גרם בחום. כמות הפחמימות באורז החום נמוכה בקרוב ל‭20%-‬ לעומת הלבן: 45 גרם פחמימות

 

בכוס אורז לבן לעומת 37 גרם פחמימות באורז החום. כמו כן האורז החום עשיר בפנולים, נוגדי חמצון המנטרלים רעלים בגוף ותורמים לחיזוק המערכת החיסונית (הידעתם? דגנים מלאים כמו אורז חום יכולים לעזור גם בבקרת השומן הבטני‭.(‬

 

מעניין לשים לב שהגברים שהשתתפו במחקר ואכלו הרבה אורז לבן לא היו באותו סיכון לסוכרת כמו הנשים שאהבו אורז לבן. אבל החוקרים חושבים שהמשתנה החשוב כאן הוא פעילות גופנית, היות שהגברים עסקו בפעילות גופנית יותר מהנשים. למעשה, פעילות גופנית היא אחת הדרכים שבהן גם נשים וגם גברים מתמודדים עם השפעות האוכל המזיק על רמות הסוכר בדם. במחקר הזה תוספת של אורז לבן לא הגבירה את הסיכון לסוכרת אצל נשים שהתעמלו כשעה ביום.

 

מוצר השבוע

תיאור המוצר: חלב טרי דל בלקטוז (סוכר החלב‭,(‬ במתיקות מעודנת טבעית, עם ‭2%‬ שומן בלבד. כוס של 200 מ"ל מספקת 102 קלוריות ו‭200-‬ מ"ג סידן.

 

שם: חלב טרי דל-לקטוז ‭.2%‬

 

יצרן: תנובה.

 

יתרונות תזונתיים: אם מערכת העיכול גורמת לכם תחושת אי-נוחות אחרי האוכל, ורוב היום מערכת העיכול שלכם נפוחה, נסו להשתמש בחלב דל-לקטוז, גם אם לא עשיתם בדיקה שהוכיחה שאתם רגישים לחומר הזה. מה הסיבה? כאשר מערכת העיכול אינה במיטבה, מופיעה ירידה בייצור אנזימי העיכול, ובהם הלקטז - המעכל את הלקטוז. צריכת לקטוז בכמות שהינה גבוהה ממה שהגוף מסוגל לעכל גורמת לתסיסה במערכת העיכול, להתנפחות מערכת העיכול ולריבוי גזים. בחירת מזונות דלי-לקטוז תשפר את תחושת הנינוחות במערכת העיכול.

 

יתרונות כלליים: פתרון תזונתי לאלה מביניכם שמתקשים לעכל את הלקטוז. משפר את איכות החיים ואת שמחת החיים.

 

חסרונות: חבל שאינו מועשר בסידן ובוויטמין ‭.D‬

 

שבחים: מוצר איכות, שנותן מענה לחלק גדול מהאוכלוסייה.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית, טל הבריאות , המרכז לתזונה נכונה חברת עמותת הדיאטנים "עתיד".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשרו לשרירים שלכם לבוא לעזרתכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים