אסור להכניס את Street View לישראל / דעה
אימפריית האינטרנט מתכננת למפות ולצלם לנו את הרחובות ואת החיים. האם עלינו לאפשר לגוגל להפקיע את המרחב הציבורי שלנו לטובת רווח - ולמה החליטה פתאום הממשלה לשתף אתכם בהחלטה?
<< אנונימוס תוקפת את סוני
בימים אלה שוקלת ממשלת ישראל לאשר לגוגל להשיק גם בישראל את Street View, שירות צילום הרחובות שלה. הממשלה גם שואלת לדעתנו בנושא, באתר שיתוף הציבור. יש שטוענים שהשירות יקדם תיירות, יסייע להתמצאות ויועיל לגולשי ישראל באופן כללי. המציאות עשויה להיות שונה מאוד: פגיעה גורפת בפרטיותנו, כפי שנעשה במדינות רבות אחרות.
מה יצא לנו מזה? בעיקר נזק
אלו שמוותרים על פרטיות למען תיירות, לא יזכו ליהנות מאף אחת מהם; כך ניתן לסכם את סוגיית גוגל סטריט ויו בארץ הקודש. אתר שיתוף הציבור, בו פורסמה הסוגיה תחת הכותרת "גוגל סטריט וויו- עכשיו תורכם להגיב!", מבטיח כי אישור השירות יקדם את הצטרפותנו לעולם המערבי ותשפר את זרם התיירים; אבל האם עלינו לאפשר לחברה פרטית להפקיע בפועל את המרחב הציבורי שלנו לטובת עשיית רווח?
לפני שתיירים זרים יתחילו להשתמש בשירות על מנת לתכנן את המסע לחומוסייה החביבה עליהם, הם צריכים לרצות להגיע לארץ. הבעיה שלנו היא לא חוסר מידע למי שהחליט להגיע לכאן – קיימים מספיק אתרים וסוכנויות שעוסקות בכך יום וליל. הבעיה האמיתית היא בהיעדרה הבולט של ישראל בקטגוריית המדינות שהאזרח הפשוט בכלל שוקל בתור יעד תיירותי, ובמיקומה המרקיע שחקים בדירוג המדינות שמסכנות את ביטחון העולם.
המרחב הציבורי שייך לציבור
גוגל היא חברה דורסנית. כוונותיה לכאורה טובות אבל היא הוקמה ומנוהלת על ידי מהנדסים, ששוכחים מדי פעם שבני אדם הם לא רק נתונים שמוזנים לאלגוריתם. הטכנולוגיה שעומדת מאחורי סטריט ויו, כמו גם אופן הביצוע של הפרויקט, מבריקים וגורמים להתרגשות אצל חובבי טכנולוגיה רבים.
אך עלינו לזכור דבר פשוט: המרחב הציבורי שייך לציבור. לא לאבא, לא לממשלה ובטח שלא לחברה פרטית עם כוונות לא ברורות. זוכרים כמה נלחמנו נגד תוכנית המאגר הביומטרי? וזה עוד היה פרויקט של הממשלה, גוף שמטרותיו היחידות (לכאורה) הן שמירה על הציבור ושלומו. גוגל היא חברה מסחרית. היא מאוד טובה בלאסוף, לאנדקס ולשמור. נסו פעם לנסות ולגרום לה לשכוח.
הממשלה מסירה אחריות
מדוע החליטה לפתע הממשלה לשחק את משחק המנהל השקוף, ולתת לציבור מראית עין של החלטה? אין אירוניה גדולה מזו, שההחלטה הראשונה שנפתחת כביכול לציבור נוגעת לגוגל - חברה שפעם אחר פעם עיוותה את עיקרון השקיפות כדי לכרסם בפרטיותנו (העובדה שאתם מודיעים לי בחגיגיות מה אתם עושים עם המידע שלי אחרי שעשיתם את זה, לא הופכת את זה לבסדר). אמנם השר מיכאל איתן מקדם מזה זמן מה רעיונות מבורכים של ממשל אלקטרוני, אך איני חושב שמדובר הפעם בסוגיה שהשרים צריכים בה את עזרתנו.
מנואל קסטל, מהסוציולוגים הנחשבים כיום בעולם ונביא חברת הרשת, הזהיר לפני כחמש שנים מתהליך בו התקשורת תחשוף ותבצע החלטות בנושאי דימוי ויושרה של אישי ציבור. לדבריו, המהלך יוביל לרצח אופי פוליטי של מנהיגים מחד, ולאישי ציבור המתאימים את עצמם לצו השעה התקשורתי מאידך. התהליך מתרחש בכל רחבי העולם, אך אצלנו הוא ברור כעת מאי-פעם; במקום לקבל החלטות, פוליטיקאים מתעסקים בהגדרות חוזרות ונשנות של נושאים בתקשורת, במטרה לייצר דיון בלתי נגמר.
הדבר הכי נוח למקבלי ההחלטות בדיון שמשתף את הציבור, הוא שאפשר למשוך אותו עוד ועוד, כמעט עד אינסוף. וגם, כמובן, שהוא מוריד את האחריות מהשלטון במידה ומשהו מתפקשש. אחרי שגוגל ישלחו את המכוניות הצבעוניות שלהם לרחובות תל אביב, במשרד התיירות יוכלו להאריך את הפסקת הצהריים. אחרי הכל – גוגל עושה את העבודה בשבילם והמיליונים מחו"ל אוטוטו יתחיל לנהור, לא?
העם יאכל את מה שבישל
גוגל סטריט ויו לא יביא יותר תיירים. כנראה שהוא יגרור פגיעה בפרטיותם הנמוגה גם כך של תושבי המדינה ויאפשר לממשלה לפטור את עצמה מאחריות במשיכת כתף של "העם החליט". ייתכן שבעוד חמש שנים תאלצו לשלם לגוגל על מנת שהשירות החדש שלו לא ימכור את פרטי הצנרת שלכם לאיגוד האינסטלטורים - אבל כבר היום מוכרים לנו את ההצטרפות לעולם הגדול.
אלכס גקר ניהל פרויקטים במכון אספר להסברה ומדיה חדשה
איך נולדה יוטיוב? >>