מנה מעלפת: פירה לפת
אחרי שהתגברה על סלידת הילדוּת מריחות הבישולים שאפפו את יקיצות הבוקר, טלי פרידמן מחכה בכל שנה לעונת הלפת - ומכינה ממנה מטעמים. אחד מהמשובחים שבהם הוא פירה לפתות צעירות עם קצת ערמונים
החורף הגשום של ילדותי היה מלווה בריח המטבח של סבתי הנפלאה, שבין סיריה ותבשיליה ביליתי את רוב שנות ילדותי. ילדה קצת משועממת הייתי; הסירים והמחבתות היו לי לעזר, עזר למה? חומרי הגלם שסבתי אספה מהגינה או מהשוק היו לי לצעצועים, ולא אחת גם בטעות גרמתי נזקים לעצמי ולסביבה... אבל, יצוין לזכותי, לא מעט פעמים גם גרמתי לה נחת והעליתי חיוך על פניה באמצעות המרקים שהכנתי עבורה.
מאז כבר שנים אני מבלה את לילותיי כימיי במטבח. היום, כשהסטודיו שלי ממוקם בלב לבו של השוק, כשאני עטופה בריחות ובצבעים, אני מוצאת את עצמי מרגישה לפעמים שאני חיה את ילדותי מחדש, שוב מוקפת באווירה הכל-כך אותנטית הזו.
אני זוכרת איך הבקרים שלי היו מתחילים לעתים עוד לפני עלות השחר, כשניחוחות התבשילים היו מתחילים לעלות מן המטבח. זכור לי בעיקר מרק הבשר שסבי היה אוכל באופן קבוע בבוקר – כן, בבוקר! הוא היה מתחיל את יומו ב-5 בבוקר באכילת מרק בשר מהביל עם לפתות שלמות, ואת יתרת תכולתו של הסיר הייתה סבתי אורזת לו בצנצנות אטומות להמשך היום. סבי היה איש כפיים אשר עבד בבנייה וסלילת כבישים, ולכן אכילת בשר בשעות הבוקר המוקדמות היתה בגדר הכרח.
בגלל סלידה קלה מריחות הבשר והלפת שאפפו את יקיצתי, חלפו שנים רבות עד שהצלחתי לאכול שוב לפת. געגוע מודחק לילדותי התעורר פתאום ואז החלטתי לנסות. מאז אני מוצאת את עצמי מחכה לעונת החורף כדי להכין שוב מטעמים מהשורש הנפלא שהוא הלפת.
לפת (צילום: אסף אמברם)
מתי אוכלים?
הלפת מופיעה לראשונה עם סוף הסתיו ומלווה אותנו למשך כל החורף, בדרך כלל אפשר להשיגה עד סוף מאי. בדומה לשאר השורשים, מדובר בירק שהגשם מיטיב עמו מאוד - ככל שממטיר יותר, כך הלפת נדיבה יותר בטעמיה.
איך בוחרים לפת?
ככל שהלפת קטנה יותר, כך היא מתוקה יותר; וככל שהיא קשה ומבריקה, כך היא רעננה יותר, וטעמיה חדים וברורים יותר.
איך אוכלים?
את הלפת אפשר להוסיף למתכוני דגים ובשר, או להכין אותה בפני עצמה, כשהיא מבושלת במים או אפויה בתנור.
פירה לפת וערמונים
מתכון פשוט שילווה מצוין תבשיל בשר או דגים אפויים. מומלץ לבחור לפתות צעירות.
המרכיבים (ל-6-4 מנות):
1 ק"ג לפתות
50 גרם ערמונים קלופים ומוכנים למאכל (מומלץ לקנות ערמונים בוואקום - הם חוסכים את כל הטרחה וטעמם נפלא)
1 בצל שאלוט
2 שיני שום
50 גרם חמאה (או 1/4 כוס שמן זית)
קורט מלח
1 כפית סוכר חום לחידוד המתיקות
אופן ההכנה:
- קולפים את הלפתות וחותכים לקוביות.
- מביאים מים לרתיחה בסיר בינוני ומכניסים את קוביות הלפתות. מבשלים במשך 25-15 דקות על אש בינונית, עד להתרככותן (בודקים בעזרת נעיצת סכין)..
- מסננים את הלפתות ממי הבישול ומעבירים אותן למעבד מזון. מוסיפים את שאר החומרים וטוחנים עד שמתקבלת מחית אחידה וחלקה.
פירה לפת (צילום: שרה פז)
- טלי פרידמן היא שפית ירושלמית שורשית ובעלת הסטודיו לבישול "האטליה
"