לראשונה נסגר סניף פעיל של הצופים - בדימונה
ויכוח עם העירייה על מימון העסקת רכז השבט הוביל לסגירה, אחרי 40 שנות פעילות. "הפעילות בפריפריה היא שליחות, זה יום עצוב", אמר רכז התנועה בדרום
מישהו פה לא היה נכון: הנהלת הצופים הודיעה אתמול (יום ג') על סגירת סניף דימונה, בשל אילוצים כלכליים. בצופים אומרים שזו הפעם הראשונה בתולדותיהם שסניף פעיל נסגר, מותחים ביקורת על ראש העיר, מאיר כהן, וטוענים כי לא עמד בהתחייבויותיו הכספיות. בעיריית דימונה דוחים את הטענות וסבורים כי סגירת הסניף "מעידה כי הצופים זנחה את ערכיה החברתיים". ראש העיר פנה לשר החינוך, גדעון סער, בבקשה שיתערב בנושא.
תנועת הצופים מפעילה כ-190 סניפים בכל רחבי הארץ. סניף דימונה נוסד לפני כ-40 שנה, לאורך השנים היה פופולרי מאוד. אולם, בשנים האחרונות קטן מאוד היקף הפעילות בסניף והשבט מנה כ-70 ילדים ובני נוער בלבד. לטענת הצופים, הסיבה לסגירת הסניף נעוצה בכך שהעירייה חזרה בה מהסכם למימון העסקתו של רכז שבט - האחראי על הפעלת הסניף בהיבט הבטיחותי והפדגוגי. עלות העסקתו של הרכז נעמדת בכ-70 אלף שקל בשנה.
שבט הצופים בדימונה. "או שישתעממו בבית או שיסתובבו ברחובות"
במכתב להורים כתבו ראשי התנועה: "לצערנו, לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים לשכנע את ראש העיר לעמוד בהתחייבות אישית שנתן, תופסק בימים הקרובים פעילות שבט הצופים היחידי בעיר. במשך השנים ידענו להתגבר על קשיים שונים, ומעולם לא נאלצנו להודיע על נעילת שבט, כפי שאנו עושים עתה. חשוב לנו להדגיש, כי התנועה הסתמכה על הבטחות שניתנו, נכנסה לגירעונות עקב דבקותה בהפעלת הסניף והמשיכה בהפעלתו השוטפת מתוך תחושת אחריות ומחויבות לילדי העיר ולהורים".
ערך מוסף של העצמה וקבלת האחר
מרכז הנהגת דרום בתנועת הצופים, בני אהרון שלום, אמר ל-ynet: "זהו בהחלט יום עצוב עבורנו. אנו רואים בפעילות בפריפריה שליחות לאומית שמטרתה להקנות לילדים פעילות ערכית וחינוכית. עם זאת, לצערנו, מיצינו כבר מזמן את כל האפשרויות הכלכליות והתחושה הייתה שאנו חיים על זמן שאול".
בטי שם-טוב, אם לשתי בנות הפעילות בשבט דימונה, סיפרה כי בנותיה הגיבו בצורה קשה להודעה על סגירת הסניף, הסתגרו בבית ובכו. "הגיע הזמן להתעשת ולהבין שאסור לסגור סניף שהקנה לילדים ערך מוסף של קבלת האחר והעצמה אישית מדי יום, באמצעות פעילויות וטיולים, זה או שהם יהיו בתנועה או שהם יישבו בבית מול המחשב. אני לא רואה כיצד ניתן יהיה למלא את החלל החברתי".
עדה ארביב, אם לילדה בכיתה ה' החברה בשבט, הוסיפה: "כאמא הרגשתי בטוחה לשלוח את הילדה לצופים, כי ידעתי שאני שולחת אותה למקום טוב שמגן ודואג לחינוך ופעילויות חברתיות. החשש שלי הוא שללא הסניף, לא תהיה לה ברירה חוץ מלהשתעמם או להסתובב ברחובות". תושב העיר שלום ברבי הוסיף: "סגירת השבט היא בכיה לדורות. תנועות הנוער האחרות בדימונה הן בעלי אופי דתי ולילדים החילוניים לא יהיה פתרון".
מעיריית דימונה נמסר בתגובה: "החלטת הנהלת הצופים להפסיק את פעילותה בדימונה מצערת ביותר, פוגעת בדורות של צופים בדימונה ומעידה על איבוד ערכי הציונות והחזון שאפיינו אותה לאורך כל השנים. דרישת הנהלת הצופים כי העירייה תממן את עלות שכר הרכז מפלה לרעה את יתר תנועות הנוער בעיר (הגדולות בהיקפן מהצופים) ולכן אינה ניתנת ליישום, למרות התחייבותו של ראש העיר לסייע בנדון. מצער מאוד שתנועה המקבלת מימון ממשרד החינוך לפעילות בפריפריה פועלת מתוך שיקולים כלכליים בלבד. הצופים מקבלים מימון שנתי שוטף, כמו יתר תנועות הנוער בדימונה, ומועמד לרשותה מבנה ששופץ לאחרונה בעלות של 180 אלף שקל".