שתף קטע נבחר
 

מפת ההרס: היכן בתים לא יעמדו ברעש אדמה?

2,700 יחידות דיור בבית שאן, 105 אלף בחיפה ו-409 אלף במרכז – משרד הפנים הודיע על שורת הקלות לתכנית תמ"א 38 ובדרך חשף: יותר ממיליון יחידות דיור בארץ אינן עמידות לרעש אדמה. הפתרון לבעיה בפריפריה עוד לא באופק

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה הכריזה אתמול (ג') על מתן שורה של הקלות בתמ"א 38, במטרה לעודד חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה.

 

מהנתונים שהוצגו במועצה הארצית עולה כי ברחבי הארץ קיימות יותר ממיליון יחידות דיור שאינן עמידות בפני רעידות אדמה: באזור הצפון - 379 אלף, בבית שאן, הממוקמת בליבו של השבר הסורי האפריקני - 2,700, בירושלים והסביבה - 106,500, בעכו ונהריה - 15,300, במטרופולין חיפה - 105 אלף, בחדרה - 9,000 בתל אביב והמרכז- 408,800, באשדוד ואשקלון - 27,500 ובבאר שבע והדרום - 51,800.

 

למרות הנתונים המדאיגים, נראה כי תמ"א 38 לא מימשה בינתיים את יעודה: מהנתונים שהוצגו למשרד הפנים עולה כי עד כה הוגשו רק 1,000 בקשות במסגרת התמ"א.

 

במשרד הפנים מקווים שהצעדים שהוכרז עליהם יביאו לעלייה של ממש בבקשות לתמ"א 38. במסגרת צעדים אלה יינתנו זכויות בנייה לתוספת של עד שתיים וחצי קומות, למעט אזורי ביקוש ברשויות מקומיות בדירוג 8 ומעלה במדד הסוציואקונומי במחוז תל אביב ובמחוז מרכז, בהן יוגדלו זכויות הבנייה עד לקומה וחצי בלבד.

 

בנוסף הוחלט לפרט בתמ"א 38 את התנאים ההנדסיים שיבטיחו את עמידות המבנה המחוזק בדרישות התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה, ובכלל זה הגדרת תנאי סף הנדסיים להגשת בקשה להיתר מכוח התמ"א והגדרה מראש של הגבלות עקב סיכון הנדסי. כמו כן הוחלט לאפשר קידום תכניות למתן זכויות במגרש שלא טעון חיזוק, בתמורה לחיזוק של מבנים שטעונים חיזוק.

 

משרד הפנים: דרושות פעולות נוספות

עד כה ניתן היה במסגרת התמ"א, לחזק מבנה שנבנה לפני שנת 1980 ולקבל בתמורה זכויות לתוספת בנייה של קומה אחת, באמצעות תוספת קומה עליונה, סגירת קומת עמודים מפולשת או תוספת אגף לבניין. כעת יתווספו לזכויות אלה קומה וחצי נוספת והעברת זכויות.

 

עם זאת, במשרד הפנים אומרים כי דרושות פעולות נוספות ומדגישים את הצורך במתן תמרוץ כלכלי באמצעות מענקים והלוואות, כדי לענות על הצורך בחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה באזורי פריפריה רגישים ססמית, בהם הביקוש ליחידות דיור הינו נמוך.

 

בנוסף אומרים במשרד, כי יש צורך בפיתוח כלים משלימים וחלופיים לכלים תכנוניים עבור אזורים ומבנים שאינם בעלי פוטנציאל לחיזוק לפי תמ"א 38. במועצה הארצית לתכנון ולבנייה קראו אתמול למשרדי הממשלה הרלוונטיים האחראיים להיערכות לרעידות אדמה, לפעול בנושא ללא דיחוי.

 

מנכ"ל משרד הפנים בפועל, ד"ר שוקי אמרני, אמר אתמול כי "משרד הפנים מעוניין לעודד את השימוש בתמ"א 38 לצורך חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, אולם יש לזכור כי תמ"א 38 היא רק כלי אחד מתוך מערך של צעדים שישלימו את התוכנית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה".


פורסם לראשונה 05/04/2011 17:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים