שתף קטע נבחר

 

ישי הזמין את גולדסטון בלי לתאם: "נזק לישראל"

ראש הממשלה ושר החוץ נדהמו כשהבינו ששר הפנים התקשר מיוזמתו לשופט. "זה בניגוד גמור לאסטרטגיה, מדיניות של פרטאץ' - הוא הרי לא קרא את המאמר, והופך את גולדסטון למשת"פ שלנו", האשימו במערכת המדינית. תגובת ישי: גולדסטון יהיה אורח אישי, אחרים מעדיפים לעצום עיניים

יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל: במערכת המדינית שורר כעס רב כלפי שר הפנים, אלי ישי, שהזמין את השופט ריצ'רד גולדסטון לבקר בישראל. ל-ynet נודע היום (ג') כי ישי הזמין את גולדסטון לישראל על דעת עצמו, ובניגוד לכל התוכניות האסטרטגיות שגובשו בירושלים. גורמים מדיניים אמרו כי ישי גרם נזק לישראל במאמצים מול האיש שהביע חרטה מסויגת, אחרי שפרסם דו"ח שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה.

 

התוכניות לטיפול בנושא החלו להתגבש בימים האחרונים הן במשרד החוץ, הן במשרד ראש הממשלה והן בצוות שהקים בנימין נתניהו בראשות ד"ר דורי גולד. ישי לא תיאם את ההזמנה עם אף גורם מדיני המטפל בעניין גולדסטון בשנתיים האחרונות, ולא שוחח בעניין לא עם ראש הממשלה ולא עם שר החוץ, אביגדור ליברמן.

 

גורם מדיני אמר ל-ynet כי "ההזמנה הזו היא בניגוד גמור לכל מה שסוכם ודובר שיעשה על ידי ישראל, ובניגוד לאסטרטגיה שתוכננה. לא כך התכוונה ישראל להתייחס לגולדסטון אחרי הדו"ח שלו".


השופט גולדסטון מבקר ברצועת עזה. דצמבר 2009 (צילום ארכיון: רויטרס)

 

בכירים בירושלים אמרו אחר הצהריים כי "שיחת הטלפון שנערכה ביוזמת שר הפנים עם השופט גולדסטון לא תואמה עם איש במשרד החוץ, לא תואמה עם הצוות שהקים ראש הממשלה לטיפול בהשלכות דו"ח גולדסטון, ולא עם אף אחד אחר.

 לא ברור מי מנהל את המדינה. זו מדיניות של פרטאץ', כששר הפנים פועל בחוסר תיאום מוחלט עם הגופים הממונים על הטיפול בנושא".

 

הגורמים הבכירים הוסיפו כי "הוא פעל לא רק בפזיזות רבה, אלא הזיק לכל העניין. ישי לא מבין בדברים האלה. הוא הרי לא קרא בדיוק את המאמר - הוא פעל לא ברשות ולא בסמכות. הוא שר הפנים, ועם כל הכבוד, שיתעסק בזה. הוא לא מבין כלום בתחום הזה. הוא לא מבין את הניואנסים ואת ההקשרים. יש דברים בעייתיים שגולדסטון לא התנער מהם. ההזמנה הזו הופכת את גולדסטון למשת"פ של ממשלת ישראל, וזה מזיק לכל העניין. במשרד החוץ יש זעם רב על ישי".

 

מלשכת שר הפנים נמסר בתגובה: "השר ישי הזמין את גולדסטון להיות אורחו האישי. ההזמנה לא היתה בשם ממשלת ישראל או גורם רשמי. השר ישי סבור כי רק באופן בלתי אמצעי וישיר ניתן יהיה לשנות את עמדת השופט כלפי ישראל, ובטוח שכל מי שתדמית ישראל יקרה לו, יצטרף בצו שמונה למשימה זו". בהמשך ביקשו בלשכה להוסיף כי "השר ישי לא מאמין באסטרטגייה של עצימת עיניים כמו אלו הבוחרים להתעלם מהשופט ומדבריו".

 

"לחרטה אין משמעות משפטית"

למרות הרהורי החרטה שביטא במאמר שפורסם בסוף השבוע ב"וושינגטון פוסט", לפיהם אם היה יודע אז את שהוא יודע היום הדו"ח היה נראה אחרת, במערכת המדינית עדיין מאשימים את גולדסטון בגרימת נזק כבד למדינת ישראל. "הסיבה שמלכתחילה ישראל לא שיתפה פעולה עם גולדסטון, היתה העובדה שהוא, בניגוד למשפטנים אחרים, הסכים לעמוד בראש ועדה שמראש המנדט שלה היה להאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה", אמרו גורמים בירושלים.

 

"האיש הזה גרם נזק למדינת ישראל באופן שאף אדם קודם לכן לא גרם בעבר.

 בגללו מאות ואלפי חיילים וקצינים ישראלים נתונים בהליכים משפטיים ברחבי הגלובוס, וגם מאמר החרטה שלו, אין לו שום נפקות משפטית או אחרת שימנעו את המשך ההליכים הללו", הוסיפו.

 

לדברי סגן השר דני אילון, למרות הסיכוי הנמוך - ישראל כבר פנתה לאו"ם על מנת לנסות ולבטל את ההחלטה, "כמו שהיה ב-91' עם ביטול הקביעה שהציונות היא גזענות. "זו הגדרת המטרה כרגע. היא שאפתנית, ונזדקק לשיתוף פעולה מצד ארה"ב ומדינות חשובות באירופה, כולל גרמניה, איטליה, צרפת.

 יתכן שגם הרוסים יסייעו מאחורי הקלעים, כי זה אינטרס של צרפת ואיטליה, שפועלות בלוב באותה המתכונת. זה יתן גם להם יתרון הסברתי ומדיני מול אירגוני טרור, ומול כאלה שפועלים מתוך ריכוזי אוכלוסייה".

 

שר החוץ ליברמן התעקש בסוף השבוע כי ההחלטה שהוביל, שלא לשתף פעולה עם ועדת גולדסטון הייתה נכונה, במיוחד לנוכח החרטה שהביע השופט. ליברמן הבהיר כי הוא התנגד לשתף פעולה, על מנת לא לייצור תקדים מסוכן, שידרוש מישראל לפתוח בפני ועדות חקירה זרות את הממסד הביטחוני הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי. הוא לא מתחרט
צילום: עידו ארז
נתניהו. בלי ליידע
צילום: AP
ליברמן. טוב שלא שיתפנו פעולה
צילום: יוסי זמיר
גודסטון. אורח אישי
צילום: AFP
מומלצים