שתף קטע נבחר

 

תעלומה: מי הקים בונקר בחצר בית בשדה בוקר?

אפילו זקני הקיבוץ הדרומי מתקשים להיזכר מדוע נבנה המקלט התת קרקעי, שהתגלה רק עכשיו במהלך נטיעת עץ על-ידי אחד התושבים. בשדה בוקר מתווכחים: האם הבונקר קשור לבן גוריון או שמא מדובר בסליק ישן?

תעלומה בקיבוץ שדה בוקר שבנגב: מי בנה בונקר בחצר אחד הבתים, ולמה? עודד הוכברג בסך הכל ביקש לנטוע עץ בחצר ביתו שבקיבוץ. אך כחפר את הגומה נתקל בגוש בטון מוזר שעורר את סקרנותו. הוא החל לחפור, קרא לחברים שיבואו לסייע, ויחד איתם גילה בונקר עמוק. כעת מנסים בקיבוץ שדה בוקר לנחש למה שימש הבונקר?

 

"חפרתי בור כדי לשתול עץ תאנה ונתקלתי במשהו קשה, פלטת בטון. חפרתי כדי לראות איפה נגמרת הפלטה ואך היא המשיכה והמשיכה. ראיתי שהבטון עבה אז קראתי לחברים. חפרנו לעומק וראינו שיש פתח. חפרנו עוד קצת וזחלנו פנימה וגילינו את הבונקר", סיפר הוכברג ל-ynet. לדבריו, פתחי הבונקר היו סתומים בחול, אך אחרי שנוקו התגלה חלל ריק שנראה כי לא נעשה בו שימוש. "הוא היה נקי לגמרי ונראה מאוד טוב. עכשיו כל זקני הקיבוץ מנסים למצוא מישהו שיודע מתי בנו אותו ולמה", הוסיף הוכברג.


פתח הבונקר. מחבוא לבן-גוריון? (צילום: זוהר ניר) 

 

"עודד חפר וחפר וראה שזה פשוט לא נגמר", סיפר מזכיר קיבוץ שדה בוקר, אלי פרץ, שבעבר גר בעצמו בבית. "מדובר בריבוע בטון ברוחב של כמטר ויש לו פתח יציאה וכניסה. התחלנו לעשות טלפונים לוותיקי הקיבוץ ורובם הופתעו. עכשיו אנחנו מנסים לברר מתי בנו את הבונקר ולמה. זה נראה כמו סוג של מקלט רק בתוך האדמה".

 

מציאת הבונקר עוררה סקרנות בקרב רבים מתושבי המועצה האזורית רמת נגב. ראש המועצה, שמוליק ריפמן, הגיע בעצמו לקיבוץ כדי למצוא את הבונקר. בקיבוץ עצמו מתקיים פרלמנט של ממש בניסיון לנחש את מטרת הקמתו של הבונקר: האם הוא קשור במישרין או בעקיפין לבן-גוריון או שמא מדובר בסליק ישן? כך או כך, התרגשות שכזו לא זוכרים בקיבוץ שדה בוקר זמן רב.

 

"נכון יהיה לשמר את הבונקר ולהגיע למי שבנה אותו. המועצה תעשה זאת ותלמד את מי הוא שימש", אמר ריפמן. "אולי זה היה מקום שבו רצו לשים את בן-גוריון אם היה קורה משהו במרחב. זה בונקר גדול יחסית. בן-גוריון הגיע לשדה בוקר ב-1953. חלק גדול מוותיקי הקיבוץ הגיעו לאחר מכן וחלק אחר נפטר. מה שבטוח הוא שהוא נבנה סביבות בואו של בן-גוריון לנגב".

 

המידע הראשוני התקבל באמצעות האימייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן-גוריון נוטע. ירד לנגב ב-1953
צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל
ריפמן. נגלה את הסוד
צילום: אדוה לויד
מומלצים