שתף קטע נבחר

 

ככה לא בונים מדינה: "ברשות תוקפים עיתונאים"

דו"ח חמור של ארגון Human rights watch חושף את הפגיעות וההטרדות להן נתונים עיתונאים מצד מנגנוני הביטחון בגדה המערבית וברצועה. באחד המקרים, הוחזק עיתונאי שבועיים במעצר בגלל חשד שהכין כתבה ביקורתית על הנהגת הרשות

תקיפות, מעצרים, מכות, הפחדות ואיומים. ברשות הפלסטינית מתגאים בכך שהם פועלים על-פי יסודות הדמוקרטיה, אך כשזה מגיע לחופש העיתונות, הם נראים יותר כמו מדינות ערב הדיקטטוריות. דו"ח חמור שמפרסם היום (ד') ארגון זכויות האדם Human rights watch חושף את ההטרדות, הפגיעות והמעצרים שחווים העיתונאים בגדה המערבית וברצועת עזה מצד מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית וחמאס.

 

  • עדכוני חדשות שוטפים גם בעמוד ynet בפייסבוק

 

בדו"ח מתועדות עדויותיהם של עיתונאים, אשר הוכו ונעצרו ללא כל סיבה הנראית לעין. חלקם ציינו, בין השאר, כי אנשי הרשות הפלסטינית אף החרימו את ציודם.


עיתונאים פלסטינים מפגינים. "לשים קץ להתקפות" (צילום ארכיון: רויטרס)

 

מחברי הדו"ח מארגון זכויות האדם גם מותחים ביקורת חריפה על הנהגת הרשות הפלסטינית על כך שאינה פועלת למנוע את אותן פגיעות והטרדות ולהעניש את אלו, אשר מבצעים אותן. לכן הם קובעים כי אותן פעולות נגד העיתונאים משקפות מדיניות ממשלתית.

 

בנוסף, מהדו"ח עולה כי העיתונאים בשטחים הפלסטינים הפכו לחלק מזירת המאבק המתמשך בין פת"ח לחמאס. במהלך החודש האחרון, במקביל להתגברות הקריאות לפיוס בין הצדדים, כך גם עלה מספר התקיפות שביצעו מנגנוני הביטחון בעיתונאים.

 

באחד המקרים המתוארים בדו"ח, פשטו 15 אנשי ביטחון של חמאס בלבוש אזרחי על משרדי סוכנות הידיעות "רויטרס" ברצועת עזה, ניפצו מחשבים, היכו עיתונאים, כיוונו נשק לעבר אחד מהם ואיימו להשליך עיתונאי אחר מהחלון.

 

"רוכשים לעצמם שם רע"

במקרה אחר, נידון העיתונאי טארק אבו זייד לשנה וחצי מאסר על-ידי בית הדין הצבאי בג'נין, לאחר שהורשע "בפגיעה במעמד הרשות הפלסטינית והתנגדות למדיניות הציבורית שלה". אבו זייד שימש ככתב בגדה המערבית עבור תחנת הטלוויזיה "אל-אקצה" המזוהה עם חמאס ובעבר היה כתב בעיתון 'א-ריסאלה' הנחשב לשופר של הארגון ברצועת עזה.

 

גם עיתונאים עצמאיים החשודים בהכנת כתבות ביקורתיות נגד הרשות הפלסטינית נעצרים ונחקרים. כך לדוגמא הוחזק העיתונאי הפלסטיני, מוחמד סלאחאת, במשך שבועיים במרס אשתקד מבלי שבכלל ידע את סיבת מעצרו. סלאחאת נחקר בחשד ליצירת סרט דוקומנטרי על הרשות הפלסטינית מטעם רשת אל ג'זירה הקטארית. מאז ומתמיד שררה מערכת יחסים מתוחה בין ערוץ הלווין והרשות הפלסטינית על רקע הביקורת הקשה שהפנו בערוץ כלפי ההנהגה.

 

"כוחות הביטחון הפלסטינים רוכשים לעצמם שם רע כמנגנונים התוקפים עיתונאים שבסך הכל מנסים לעשות את עבודתם ומהלכים עליהם אימים", הסביר ג'ו סטורק, המשמש סגן מנהל חטיבת המזרח התיכון בארגון זכויות האדם, ובימים אלה מדלג בין ישראל לרשות הפלסטינית לרגל פרסום

הדו"ח.

 

סטורק הוסיף: "הן הרשות הפלסטינית והן ממשלת חמאס ברצועת עזה צריכים לשים קץ להתקפות הבוטות האלה על מימוש חופש הביטוי".

 

בעקבות פרסום הדו"ח, קראו בארגון לארצות הברית ולאיחוד האירופי להתנות את תמיכתם הפיננסית בכל אחד ממנגנוני הביטחון בכך שהרשות הפלסטינית וממשלת חמאס יפעלו ביעילות כדי להעמיד לדין ולהעניש את אנשי הביטחון האחראים לפגיעות בעיתונאים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. "מהלכים אימים על עיתונאים"
צילום: רויטרס
מומלצים