אל תעסיקו אנשים שליליים - זה פוגע בעסק
כשבוחנים מועמדים למשרה שמים דגש על כישוריהם הטכניים וההשכלה שלהם וכמעט שלא מתייחסים לעד כמה הם חיוביים. חבל, כיוון שעובד שלילי יכול להרעיל עסק ועובד חיובי יכול לרומם אותו
-
מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
לכל מצבר ולכל סוללה יש שני צדדים, מינוס ופלוס. וכל צד חיוני. אבל כשאני מחפשת עובדים, אני מחפשת תמיד את הפלוס: את האנשים שגישתם לחיים תמיד חיובית. ומעסיק המעוניין בטובת העסק ובתחושה חיובית בקרב עובדיו צריך לדעת כיצד לאתר "חיוביות" אצל המועמדים - ולא להתרכז רק ביכולות המקצועיות שלהם.
- רוצה לדעת עוד על "הצד של המעסיק"? היכנס
כולנו יודעים שארגונים מורכבים מאנשים ורוח הארגון מושפעת בצורה מוחלטת מרוח ודמות האנשים שמרכיבים אותו. ובכל זאת מעסיקים נוטים לשים דגש רב על ניסיון, מיומנויות, ידע השכלה, ותכונות אישיות כמו עבודת צוות, חשיבה יצירתית, יחסי אנוש - אבל לעיתים לא שמים לב לנקודה בסיסית ומאוד משמעותית – מאיזה צד של המטבע המועמדים שלהם מסתכלים על החיים.
קושי או אתגר?
עובדים חיוביים, בעלי גישה חיובית, באים קודם כל מתוך אופטימיות בסיסית, מוצאים את החיובי בכל אדם, ורואים בכל קושי אתגר ולא משהו לקטר עליו. עובדים בעלי גישה חיובים מסתגלים טוב יותר לשינויים, יודעים לראות בשינויים שהם היום הבסיס לפעילות של כל ארגון עסקי, את המאתגר, המעניין, המרענן, המגוון.
חיוביות היא כמו פיהוק: היא מדבקת. כולנו יודעים שכאשר מפהקים בסביבתנו גם אנחנו מתחילים לפהק. וכולנו יודעים שכאשר מקטרים סביבנו אנחנו נוטים לקטר. אנשים חיוביים יוצרים אווירה חיובית סביבם ומגבירים את תחושת שביעות רצון של עמיתיהם, ובממשקים האחרים שלהם.
זה מדבק
מחקרים מראים כי בארגונים בהם מספר רב יחסית של עובדים הם בעלי גישה אופטימית וחיובית, אחוזי תחלופת העובדים נמוכה משמעותית מהממוצע – גם של כאלה שאינם מאופיינים אישיותית באופטימיות. פן נוסף של חיוביות הוא הכרת תודה.
אין מנהלת משבי אנוש שאינה מכירה את התופעה: היא ערכה אירוע הכי מדהים שיש, השקיעה זמן ומאמץ ומחשבה ומשאבים - ובסוף יש את המקטרים. עובדים חיוביים גם מכירים תודה על הכרת תודה על השקעה, על חשיבה, על מה שעושים למענם, אם באירועים ואם ביומיום. אלו עובדים שמה שמעניקים להם אינו טריוויאלי בעיניהם אלא ראוי להערכה. הם יוצרים סביבה מפרגנת ופעמים רבות מעודדים בהתנהגות זו את ההנהלה להשקיע עוד בעובדים.
אנשים חיוביים גם גורמים לאחרים להרגיש טוב עם עצמם, מה שמייצר הרגשה של ביטחון, נינוחות, ונכונות גדולה יותר לשיתוף פעולה. זו גם הסיבה שחשוב מאוד לבדוק את הימצאה של התכונה ולשים עליה דגש כבר בשלב המיון. כי בדרך כלל במבחני מיון ובראיונות אנחנו בודקים אם יש הטיה לרעה, פסימיות. אבל בדרך כלל לא בודקים את מידת החיוביות. ככה זה, באופן טבעי שמים לב לשליליות.
כך תבדקו אם המועמד הוא אופטימי
כדי לבדוק את קיומה של תכונה זו יש לבחון את התגובות, היחס וההתמודדות של המועמד עם שינויים שנכפו עליו בתחומי החיים השונים ובעבודה. מומלץ לבדוק את תפיסותיו ודעתו על כפיפים, עמיתים ומנהלים. שימו לב כיצד יתאר אותם המועמד, כיצד יספר על תכונות חיוביות וכיצד על שליליות.
באותו אופן ניתן לזהות את היחס של המועמד אליכם: האם יש בו הערכה על כך שהשקעתם את זמנכם לשמוע את הסיפור שלו? האם הוא משרה אווירה חיובית? כמראיינים - שימו לב אם המרואיין נותן לכם להרגיש טוב עם עצמכם.
לצערנו גישה לחיים אי אפשר ללמוד ולשנות בדרך כלל, בעוד שתוכנה או מיומנות אפשר ללמוד. לכן אנשים חיוביים הם בעלי ערך גבוה וכדאי לשם דגש על גישה-לחיים, לצד שאר דרישות התפקיד והפרופיל.
הכותבת, רינת קרן-הרמן, היא מנכ"לית Mind , גיוס עובדים מקצועי וייעוץ ארגוני.