שתף קטע נבחר

תופעה: אנשים שזקוקים רק למעט שעות שינה

הם הולכים לישון בחצות וקמים כבר בארבע ליום חדש, הם לא זקוקים לקפה במשך היום - והם מספיקים לעשות הרבה יותר מכולנו. אלה הם מעוטי-שינה אמיתיים, שמצליחים מבלי לפהק להיות תמיד אנרגטיים יותר ואופטימיים במיוחד

תפסיקו לפהק: עבור קבוצה קטנה של אנשים, רק כ-1%-3% מהאוכלוסייה, שינה היא בזבוז זמן מוחלט. אנשים שישנים מעט באופן טבעי ("short sleepers", כפי שהם נקראים באנגלית), הם ציפורי לילה שהולכות לישון מאוחר וקמות מוקדם בבוקר. הם מגיעים למיטה בדרך כלל רק לאחר חצות, ומתעוררים לאחר שעות ספורות ומצליחים לתפקד במשך היום ללא מנוחת צהריים או כוסות קפה בשרשרת.

 

 

ישנים פחות, אופטימיים יותר

מחקרים שבדקו את הממעטים בשינה, כך נאמר בכתבה שעסקה בנושא ב"וול סטריט ג'ורנל", גילו שהם אנשים אנרגטיים במיוחד, קלילים, אופטימים ושאפתנים. לעתים קרובות הרגלי השינה האלו נוצרו כבר בילדותם, למשל בוויתור על שנת צהריים בגיל צעיר, וקיימת גם אצל בני משפחה אחרים.

 

גם אם לא כל הממעטים בשינה אנשים שאפתנים במיוחד, עדיין יש להם יותר שעות פנויות ביום שאותן הם יכולים למלא בעיסוקים מעניינים יותר, לעתים כמה בו זמנית. כמו שמעון פרס שלנו, גם לאונרדו דה וינצ'י, תומס ג'פרסון ובנג'מין פרנקלין היו ככל הנראה מעוטי שינה.

 

אבל אם אתם חושבים שגם אתם מסתפקים במעט זמן לחלומות, כנראה שהמציאות בכל זאת נראית אחרת. "רוב האנשים שחושבים שהם מברי המזל האלה וזקוקים רק לחמש-שש שעות שינה בלילה הם פשוט עייפים כרונית", אומר הפסיכיאטר ד"ר דניאל בוסי מהמרכז הרפואי בפיטסבורג שבארצות הברית, לשעבר נשיא האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה. "מי שמשלים שעות שינה בסוף השבוע, למשל, כנראה אינו מעוט-שינה אמיתי".

 

לא חושבים שהם סובלים מהפרעה

עד היום נערכו רק קומץ מחקרים על הממעטים בשינה, זאת גם משום שקשה לאתר אותם. הם מגיעים למעבדות השינה רק לעתים רחוקות, ולא חושבים כלל שהם סובלים מהפרעה כלשהי.

 

כמה מחקרים הציעו שחלק מהם סובלים מהיפומאניה, צורה מתונה של מאניה שבה המחשבות לא מפסיקות להתרוצץ. "הם מדברים מהר, לעולם לא מפסיקים. הם תמיד בצד הער של העולם", אומר ד"ר בוסי.

  

ד"ר יינג-הו פו מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו וצוות המחקר שלו גילו בשנת 2009 אצל שני מעוטי-שינה - אם ובתה - וריאציה בגן, hDEC2. השתיים נהגו כל חייהן ללכת לישון בחצות ולקום בארבע לפנות בוקר. בהמשך המחקר הועתק הגן המיוחד שנמצא לגופם של עכברים, שכעת נזזקו גם הם לפחות שעות שינה מהרגיל.

 

הדיווח על תוצאות המחקר של ד"ר פו הוביל אנשים נוספים לפנות אליו בבקשה להתנדב למחקר. כעת מגייס הצוות מועמדים נוספים, ומקווה למצוא עוד וריאציות משותפות בגנים. מ-20 המועמדים שנמצאו עד כה כבר עלו כמה תכונות משותפות, כמו מצב רוח קופצני, קצב חילוף חומרים גבוה מהרגיל (הם רזים מהממוצע, אף על פי שחוסר שינה בדרך כלל מעלה את הסיכון להשמנה), וסבולת גבוהה יותר לכאב פיזי ולקשיים פסיכולוגיים.

   

יש להדגיש כי אין כיום בדיקה גנטית המאפשרת איתור של מעוטי-שינה, והחוקרים חושבים כי מדובר בכמה גנים שונים שהם בעלי תפקיד במערכת השינה. לא נוכל להפוך את עצמנו בצורה מלאכותית לאנשים שזקוקים באמת רק למעט שעות מנוחה, אך המדענים מקווים שמחקר של קבוצת האוכלוסייה הזאת יאפשר בסופו של דבר להבין טוב יותר איך גופנו מווסת את השינה ומדוע אנו זקוקים לה כל כך. 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולקים וריאציות משותפות בגנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים