מהחודש: דמי המחלה לעובדים יגדלו
תיקון לחוק ימי מחלה שנכנס לתוקף החודש מגדיל את התשלום על יום המחלה השני והשלישי של העובד מ-37.5% ל-50% משכרו ואת התשלום ליום הרביעי מ-75% ל-100%
חולים? מהחודש תקבלו יותר כסף על הימים שבהם נעדרתם מהעבודה. כך קובע תיקון חדש לחוק דמי מחלה, שאושר בכנסת לפני כחודש ונכנס לתוקף ב-1 לחודש הנוכחי, ומגדיל את דמי המחלה שהמעסיק חייב בהם על היום השני, השלישי והרביעי של היעדרות העובד בשל המחלה.
- בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו
את התיקון לחוק יזם ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) אך הוא אושר לאחר שהממשלה הצטרפה אליו והפכה אותו להצעת חוק ממשלתית. הממשלה יזמה את התיקון בלחץ של ההסתדרות, במהלך השיחות שהתנהלו בין ההסתדרות לממשלה במהלך הדיונים על אישור תקציב המדינה בקיץ שעבר.
התיקון קובע שהמעסיק צריך לשלם לעובד 50% מהשכר היומי שלו על יום המחלה השני וכך גם על היום השלישי, במקום 37.5% מהשכר שהיה עליו לשלם עד כה. עוד קובע החוק כי המעסיק יצטרך לשלם לעובד את מלוא שכרו על יום המחלה הרביעי, במקום 75% משכרו עד כה. גם אחרי התיקון, החוק עדיין אינו מחייב את המעסיק לשלם על יום המחלה הראשון.
התיקון משנה מעט את הגבלת מספר ימי המחלה. החוק הקיים מגביל את מספר ימי המחלה ל-18 בשנה בלבד. עובד שהועסק פחות משנה במקום עבודה יכול לקבל עד יום וחצי מחלה בלבד על כל חודש שהועסק באותו מקום. עובד שהועסק במקום עבודה חודשיים בלבד, לדוגמא, יכול לקבל רק שלושה ימי מחלה גם אם היה חולה ארבעה ימים, עובד שהועסק חצי שנה יכול לקבל עד 9 ימי מחלה בסך הכל, וכך הלאה.
עובד שמועסק יותר משנה יכול לצבור ימי מחלה ולקבל יותר מ-18 ימים בשנה אם היה חולה פחות מ-18 ימים בשנה אחרת, אך ניתן לצבור במקום עבודה אחד עד 90 ימי מחלה בסך הכל.
אלא שהתיקון לחוק משנה את אופן החישוב של מספר ימי העבודה המזכים בדמי מחלה באופן שמגדיל מעט את התשלום לעובד, כיוון שלפי התיקון, עובד שמועסק חמישה ימי עבודה בשבוע בלבד, ייחשב לו "חודש" לפי 21 ימי עבודה ולא לפי 25 ימי עבודה כפי שהיה נהוג לפני התיקון וכפי שמחשבים לעובד שמועסק שישה ימים בשבוע.
חשוב לציין שהחוק והתיקון לחוק חלים לא רק במקומות עבודה שבהם חלים ההסכמים הקיבוציים אלא גם במקומות עבודה שאין בהם עובדים מאוגדים, ושהם חלים גם על עובדים שמקבלים שכר לפי תפוקות ולא לפי שעות, בהתאם לשכר היומי הממוצע שלהם.
"התיקון לחוק הוא שינוי מתבקש שהיה צריך להיעשות מזמן, ושמאפשר לעובד מקור הכנסה סביר בזמן מחלה", אמרה ל-ynet עורכת הדין אורנה שר ממשרד עורכי הדין נחום פיינברג, "התיקון, כמו החוק הקיים, עדיין מגביל את התשלום על ימי המחלה הראשונים ולכן הם אינם מעודדים עובדים להיעדר מהעבודה יותר מדי לתקופות קצרות, וכך אינם פוגעים גם במעסיק".