מינעו אסון - השקיעו באנרגיה מתחדשת. דעה
אסונות הכורים בצ'רנוביל וביפן מוכיחים כי בני אדם לא מסוגלים ליצור מתקן מושלם, חסין מטעויות אנוש ומתקלות טכניות, ועמיד מול איתני הטבע. הפתרון טמון באנרגיה המתחדשת. הממשלות בישראל חותרת לשם, אבל השינוי האמיתי יבוא מתוכנו
לאחרונה התבטא ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד הכוונה לבנות בישראל כור גרעיני לייצור חשמל, זאת בעקבות האסון הקשה ביפן. עם זאת, המחשבה להקים כורים גרעיניים קיימת עדיין בכל העולם וגם בישראל, נוכח הצורך של מדינות יבואניות נפט לפתח מקורות אנרגיה חלופית.
בשל הסכנות הקיימות, ואיתם גם העלייה המשמעותית במחירי הנפט, כיום ברור כי ישנו צורך אמיתי ליצור אנרגיה מתחדשת. אתגר בסדר גודל לאומי כגון זה דורש שיתוף פעולה של גורמי מפתח רבים הצריכים לבוא לידי ביטוי: ממשלה, אקדמיה, תעשייה, משקעים, גורמי מימון ובסופו של דבר, גם אצל הציבור הרחב.
ישראל הינה בעלת בסיס אקדמי מתקדם וחדשני בתחום האנרגיה המתחדשת. האתגר הגדול העומד בפנינו כיום הוא יישום פוטנציאל מדעי זה והטמעת טכנולוגיות בנות קיימה בתעשייה ובמשק האנרגיה. הסיבה שטרם הגענו לשם באופן מלא היא מפני שעד היום לא ניתן היה לתכנן מערכות טכנולוגיות כלכליות המסוגלות להתחרות במחירי הנפט הנמוכים. בתקופה זו, בה מחירי הנפט הרקיעו שחקים ואף ימשיכו לעלות ללא אפשרות להילחם בכך, הפיתוח של מקורות מתחדשים הפך לישים כלכלית.
ביום עיון שנערך היום (ד') במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה בכרמיאל, בשיתוף התאחדות התעשיינים בישראל, משרד התשתיות הלאומיות ומשרד המדע, בחנו אפשרויות שונות ליצירת אנרגיה מתחדשת בישראל, לא על ידי כורים גרעיניים אלא על ידי טכנולוגיה קיימת ואפשרית.
האנושות זקוקה למקורות אנרגיה נוספים לאלו המקובלים היום. זו עובדה שאין עליה עוררין. ניתן לראות כי מדינות שהן יבואניות נפט מתאמצות לפתח מקורות לאנרגיה חלופית שכזו ממספר סיבות, ביניהן כניסה מסיבית למועדון צרכני האנרגיה של סין והודו, והעובדה כי מאגרי הנפט הם סופיים.
ארגון המחקר האנרגטי של קיימברידג' (CERA) מצא כי קיימת דעיכה ממוצעת של 4.5% ביצור נפט בשנה, ברוב הבארות בעולם. אמנם, מתגלים מאגרים חדשים ושיטות ההפקה משתפרות, אבל המודלים חוזים שהנפט יגמר. הוויכוח הוא על מתי יתרחש השיא בהספקה: הפסימים טוענים שאנחנו כבר בשיא עצמו והאופטימים מדברים על 10-30 שנה.
קיימת סכנה של אובדן עצמאות של מדינות צרכניות כלפי המדינות מפיקות הנפט. מפיקות הנפט מנצלות את מעמדן לקדם את האינטרסים שלהן וההשקפות האידיאולוגיות של מנהיגיהן. אנו עדים למאמצים של האיחוד האירופי להשתחרר מתלותו בהספקת גז ונפט מרוסיה. בארצות הברית מודעים לכך שחלק מהכנסות של מפיקות הנפט במזרח התיכון מממן פעילויות עוינות של אל קעידה ואיראן.
על ישראל להתגונן מניצול הפטרו-דולרים למימון פעולות טרור ותעמולה הרסנית. ניתן לומר שסכנה זו היא החשובה והקובעת את הדחף לפיתוח מקורות לאנרגיה חלופית, במיוחד בישראל.
ביפן מודגמות בימים אלו הפגיעות של כורים גרעיניים מרעידות אדמה. אסון צ'רנוביל ב-86' מדגים את חולשת הכורים מפני טעויות אנוש. התאונה בכור הגרעיני באי "שלושת המילין" ב-79' נגרמה בגלל תקלה טכנית. בני אדם לא מסוגלים ליצור מתקן מושלם, חסין מטעוית אנוש ומתקלות טכניות ועמיד מול איתני הטבע.
בישראל עלינו להוסיף את הסכנה הבטחונית. אויבנו משתמשים במתאבדים ויורים טילים נגד מתקנים אזרחיים. במקום לקדם עצמאות אנרגטית, בניית כור גרעיני תוסיף נקודת תורפה אסטרטגית.
הדרך שישראל צריכה לנקוט בה היא ה"קיימות" - Sustainability - חתירה לחיים שתאפשר לדורות הבאים להתקיים. המחסור באנרגיה מטופל בגישת "הקיימות" בשלוש חזיתות: מיחזור, ייעול בצריכה ומקורות מתחדשים. במקום הזה אנחנו כציבור, ומוסדות השלטון צריכים להפנים את השינויים שעלינו לערוך בחיינו.
המוסדות המדעיים מודעים לבעיה ומתגייסים להביא לפתרונות חדשניים ולמקורות מתחדשים. תחנות הידרו-אלקטריות וגיאו-תרמיות מבוססות זה עשרות שנים, וכיום אנרגית רוח הצטרפה לקבוצה של מקורות עם בשלות טכנולוגית וכלכלית.
יום העיון שנערך היום הוקדש לאפשרויות מוכרות פחות להפקת אנרגיה מתחדשת, ואיך ליישמן בישראל. דוגמאות לכך ניתן לראות באנרגיה שניתנת להפקה מרעידות מכניות, גידול אצות בים ושימוש בנימיות לשאיבה וטיהור מים.
האנרגיה המתחדשת כבר כאן. היא קיימת בעולם אך עדיין לא מספיק בישראל. היום היא מכסה 8% מהצריכה בארה"ב ו-18.4% באיחוד האירופי. ישראל חותרת למצב דומה אבל הדרך עוד ארוכה. הממשלה מעודדת, בעזרת מכרזים, חיסכון אנרגטי בבניינים ממשלתיים ותורמת את חלקה במתן מענקים ומלגות למחקרים בנושא. גם בתעשייה ננקטים אמצעים לחיסכון בחשמל.
על אזרחי ישראל להירתם למאמץ. עלינו להתרגל לעולם החדש שבו הדלק הזול הולך ונגמר, ולהתחיל לנקוט במהלכים שיגרמו לחיסון באנרגיה, כגון רכישת רכבים חסכוניים בדלק, כיבוי אורות הדולקים ללא צורך וכיוון מזגנים לטמפרטורה סבירה. לא נצליח להוריד מחירים על ידי הפגנות. מדובר בנתון כלכלי כלל עולמי ועלינו להפנים זאת במהרה.
היום, ייעול בניצול אנרגיה ושימוש במקורות מתחדשים הוא חלק מהחוסן הלאומי של ישראל, שיביא אותנו לעצמאות אמיתית.
הכותב הוא ראש מעבדת מחקר תאי דלק, המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה - המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה כרמיאל