שתף קטע נבחר
 

תמשיכו לצוף: מצילי ים המלח מאיימים בשביתה

המצילים באזור ים המלח ומלונות הסביבה מאיימים בשביתה. לדבריהם המלונות מעסיקים אותם בשכר רעב, מסכנים את ציבור הרוחצים ומאלצים אותם לעבוד בסוכות לא תקניות וללא הגנה משמש. המלונות: שיפנו לקבלן שמעסיק אותם

 

המצילים באזור ים המלח ומלונות הסביבה מאיימים בשביתה. ועד המצילים באזור הכריז על סכסוך עבודה בטענה שתנאי העסקתם אינם ראויים, מסכנים את חיי המתרחצים, ופוגעים בבריאותם של המצילים. המצילים, כ-60 במספר, טוענים ש-14 המלונות בהם הם מועסקים וחברת הקבלן "יוסי הררי שרותי הצלה" שדרכה הם מועסקים, מסרבים לניהול מו"מ - כל עוד רשת פתאל, לה 6 מלונות באזור, לא תיכנס אף היא למו"מ עם המצילים.

 

 

"נותנים לנו 25 שקל לשעה, אנחנו עובדים 12 שעות ביום, בתנאים נוראיים שמסכנים את המתרחצים והופכים את העבודה שלנו לבדיחה. העיקר שיש כיסוי תחת כי 'הנה יש מציל'. אנחנו לא ילדים, יש לנו משפחות, אנחנו גם טוחנים שעות וגם מקבלים שכר עלוב ובסופו של יום מביאים משכורת שמאפשרת חיים בצמצום נוראי. חלקנו עובד בעבודות מזדמנות במעט הזמן שנותר מהיום כדי להביא עוד כסף הביתה", אומר דיאגו (35) נשוי עם 3 ילדים.

 

לדברי דיאגו המלונות לא מספקים מאווררים או מיזוג בסוכות המצילים, ובכלל אין חשמל בסוכות. "החום כאן מגיע ל-49 מעלות בצל ביולי אוגוסט, הסוכה בוערת מחום, אין עמוד ירידה לים, התנאים פוגעים בעירנות ובוודאי כשמדובר ב-12 שעות ככה. אפילו קרם הגנה, משקפי שמש או ביגוד מתאים לא נותנים לנו. למה שלא יביאו עבדים וישימו אותם בסוכות. הרי אם מישהו יטבע במשמרת שלי - אני אקבל על הראש" הוא אומר.

 

"איימו שיעבדו עם קבלן אחר"

העובדים טוענים שהמלונות מנסים לפרק את ההתארגנות בפנייה לחברות קבלן אחרות. ניסיון נוסף נעשה על ידי בקשת המלונות מההסתדרות לקלוט את המצילים כעובדי המלון, ובכך הם יכולים להחליפם כרצונם.

 

מתגובת רשת פתאל עולה שהם אינם רואים בעצמם אחראים על תנאי העסקה של העובדים: "מדובר בנושא שצריך להיפתר בין המצילים לבין הקבלן המעסיק אותם. אנו נלמד את הנושא ונסייע למצוא פיתרון שישביע את רצון הצדדים. בטיחות המצילים והנופשים הינה בראש מעיינינו".

 

מדוע הטענות הן בעיקר למלונות ולא לחברת הקבלן? לדברי יו"ר הוועד, צחי מצליח, "הקבלן מנסה לדאוג לנו אבל הוא לא יכול לשאת בכל העלויות ומאיימים עליו שיפנו לקבלן אחר". הקבלן , יוסי הררי, מסר ל-ynet ש"אני כבר שנים נלחם כדי לספק תנאים יותר טובים, אבל הכוח שלי מוגבל. אם אתעקש יותר מדי - יש (למלונות -ג"ק) עוד אפשרויות בשוק".

 

הוא הוסיף ש"אני נותן יותר ממה שדורש החוק אבל אני לא יכול לתת שכר גבוה יותר ממה שהמלונות נותנים לי ואני לא יכול להכריח אף מלון לספק סוכות מציל תקניות". לטענתו של הררי גם עלויות קרם ההגנה, ביגוד ומשקפי שמש הן רבות ואין באפשרותו לממנם בסכום הניתן לו כיום על ידי המלונות.

 

רכזת האיגוד המקצועי בהסתדרות במרחב נגב מרכזי, קלריס ויניג, רואה במלונות כאחראים עיקריים לתנאי העבודה. לדבריה ניסתה לדבר עם המנהלים וקיבלה תגובות מבזות לבקשותיה לפתוח במו"מ. "כשפניתי לשמעון לוי סמנכ"ל משאבי אנוש של רשת פתאל בבקשה לשיפור תנאי המצילים הוא אמר לי בלי למצמץ ש"'הם מרוויחים יותר מדי'. הרי בחודש בסכום של חודש עבודה של אחד מהמנהלים הבכירים אפשר לפתור את בעית השכר של כל 60 העובדים האלו", אומרת ויניג.

 

היא מוסיפה, "קשה לי להבין איך מישהו שעובד במשרד ממוזג עם כל התנאים יכול להתייחס בצורה מזלזלת שכזו לאנשים מבוגרים שעובדים באורווה לוהטת מחום בלי חשמל". נציין שמהחברה נמסר שלוי מעולם לא אמר משפט כזה או דומה לו.

 

מהן דרישות העובדים?

  • קרם הגנה כנהוג לכל המצילים בארץ. 
  • ביגוד מתאים נגד קרינת השמש.
  • משקפי שמש. 
  • חיבור הסוכות למים זורמים ושירותים.
  • מאוורר או מיזוג בסוכות.
  • הפיכת הסוכות לתיקניות.
  • העלאת שכר ל-30 שקל לשעה במקום 25 שקלים כיום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסוכן לרחצה?
המצילים רוצים עוד כסף
צילום: אבי מועלם
מלון בים המלח
צילם: חיים הורנשטיין
מומלצים