אסד הורה להעניק אזרחות לרבבות כורדים
לאחר המחוות לשמרנים, מחמם נשיא סוריה את היחסים עם מגזר נוסף - הכורדים חסרי האזרחות במחוז חסקה בצפון-מזרח המדינה. הטלוויזיה הממלכתית בסוריה הודיעה כי הוציא צו שמעניק להם אזרחות, לאחר עשרות שנים שבמהלכן היו "זרים"
יום אחרי שביצע מחוות כלפי הדתיים , פונה נשיא סוריה בשאר אסד לפלח אוכלוסייה אחר שחש מקופח, במאמץ לייצב את שלטונו. הטלוויזיה הממלכתית הסורית דיווחה בצהרים (יום ה') כי אסד הורה להעניק אזרחות לאלפי כורדים המתגוררים במחוז חסקה שבצפון-מזרח המדינה. הכורדים הם המיעוט האתני הגדול ביותר בסוריה, ובמשך שנים סירב הממשל להעניק להם אזרחות.
הצעדים של נשיא סוריה - עדכונים שוטפים ב-ynet
- אסד מתחנף: סגר קזינו והתיר ניקאב
- אין אינטרנט וסלולרי בסוריה, השלטון: "תקלה"
- בקצב של אסד: ועדה לבחינת חוקי החירום
- היד הקשה: עשרה הרוגים בסוף השבוע
- מה הצעד הבא של אסד? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי הצעד ההיסטורי של אסד עשוי להשפיע על כ-300 אלף כורדים. עוד דווח כי אסד פיטר את מושל מחוז חומס, מחוז שבו אירעו עימותים אלימים בין כוחות הביטחון למפגינים בשבועות האחרונים. הוא מצטרף אל מושל דרעא שפוטר ימים ספורים אחרי פרוץ המהומות.
"הנשיא אסד הוציא צו המעניק אזרחות ערבית סורית לאלו הרשומים כזרים במחוז חסקה", נכתב בהצהרה רשמית. "הצו ייכנס לתוקף מייד לאחר שיפורסם באופן רשמי. משרד הפנים אחראי ליישום ההוראה בשטח".
ב-1962, נשללה אזרחותם של 20 אחוזים מהכורדים בסוריה, לאחר מפקד שנוי במחלוקת. כך טוענים ארגוני זכויות אדם. הממשלה טענה כי קבוצות של כורדים היגרו לסוריה באופן בלתי חוקי מהמדינות שסביבה, במיוחד טורקיה. הם התיישבו במחוז חסקה ב-1945 והצליחו להירשם כאזרחים סורים בדרכי מרמה.
סוגיית האזרחות גרמה ליחסים טעונים בין הממשלה המרכזית לקהילה הכורדית. אותם חסרי אזרחות לא הורשו לעבוד בחברות ציבוריות ובמשרדי ממשלה, ומנגד לא יכלו להגר למדינה אחרת מאחר שלא החזיקו בדרכון.
הכורדים: "צעד שיהדק את האחדות"
עד כה לא הצטרפו הכורדים למחאות הסוערות שפרצו במדינה בחודש האחרון, אך הממשל חשש מכך, שכן המתיחות בין הרשויות לכורדים הגיעה לכדי אלימות בעבר. במרס 2004, נהרגו לפחות 25 בני אדם בעימותים בין כורדים לכוחות הביטחון הסוריים בעיר קמישלי שבצפון-מזרח המדינה. העימותים התפשטו גם לחלב וחסקה, וכ-100 בני אדם נפצעו.
עומר אוסו, ראש ארגון לאומי כורדי, בירך על הענקת האזרחות ואמר כי היא "תהדק את אחדות" העם הסורי. "זהו צעד היסטורי בעל ממדים הומניטאריים וחברתיים", הוסיף.
ארגוני זכויות אדם בסוריה הודיעו עוד לפני ההכרזה כי הרשויות הורו לשחרר 48 כורדים שנעצרו בשנה שעברה בצפון המדינה. הם יידו אבנים לעבר שוטרים סורים שהורו להם להחליף את דגליהם הלאומיים בדגלים סוריים במהלך חגיגות השנה החדשה הכורדית.