שילוב בין אמנות לנדל"ן: משתלם לתושבים וליזם
יצירות אמנות המוצבות בנכסי מקרקעין ובסביבתם מוסיפות נשמה לנכס, מעלות את ערכו ואף יכולות לחזק אזורים בעלי מיצוב נמוך. חבל שבארץ הממשק בין השניים קטן מדי. דעה
נדל"ן ואמנות הם שני תחומים שנקודות הדמיון בניהם רבות, אך בשראל, הממשק בניהם קטן מדי, וחבל שכך. נדל"ן הוא לא רק קרקע, מקסום זכויות בנייה, או עלות בלוקים. מאחורי כל נכס מסתתר סיפור ארוך שנים. השבחת נדל"ן ומיצוי הפוטנציאל הטמון בנכסים, קשורים בתפיסה הוליסטית, של השתלבות הנכס בסביבה שלו ובהשתלשלות חייו ההיסטורית.
ברוב המקרים, השקעה בנדל"ן כרוכה בניתוחים כלכליים, דו"חות תזרים מזומנים, תכניות עסקיות, ניתוח השלכות משפטיות וקנייניות לנכס ועוד, הכל בפרספקטיבה על מצב השוק המקומי ולעיתים הגלובלי. בנקים, שמאים וגופים מקצועיים שונים קובעים את שווי השוק לנכס, שיכול להיות גבוה או נמוך, בהתאם להיצע וביקוש ופרמטרים נוספים.
באמנות, במקרים רבים ניתן לתמחר שווי כלכלי ליצירות, בעיקר במקרים בהם האמן ועבודותיו ידועים ומוכרים לציבור, מבקרי אמנות ומומחים בתחום.
בנדל"ן, כמו גם באמנות, יש גם סוגי נכסים מורכבים יותר, המגלמים פוטנציאל גדול שלעיתים לא ניתן לכימות ותמחור בדרכים הכלכליות המקובלות. נכסים אלה דורשים מהמשקיע "לצאת מהקופסא", להתבונן ולבחון את הנכס מזוויות שונות ולשלב בתהליך קבלת ההחלטות אספקטים נוספים הקשורים בייחודיות, נדירות ותחושות.
כך גם ביצירות אמנות של אמנים שטרם מימשו את מלוא הפוטנציאל הטמון בהם וטרם נחשפו. באמנות השלם גדול מסך מרכיביו, וייזום וביצוע של "מיצוי פוטנציאל" או מציאת השימוש המיטבי לנכס, מאפיין יזמים ומשקיעים הבולטים בתחומם, בנדל"ן ובאמנות כאחד. זו אמנות וזו אמנות הנדל"ן.
גם לנכסים יש נשמה
כשמעריך שווי מקצועי מנסה לתמחר את שוויה הכלכלי של יצירת אמנות, עומדים לנגד עיניו פרמטרים שונים מעבר לעלות חומרי הגלם או כמות הזמן שהושקעו ביצירה. המשתנים הנוספים האלה מוסיפים "נפש" ליצירה, מספרים סיפור, פורטים על רגשות ותחושות הגורמים ל"צרכן" או ל"משקיע" (אוצר תערוכה, משקיע פרטי, בעל גלריה) להתחבר ליצירה או לא.
נראה שנכס מקרקעין, שבפיתוחו הושקעו משאבים בתחום הפיזי בלבד, כלומר שהוא נבנה באיכות בנייה גבוהה ותוך השקעה בעיצוב - לא בהכרח ימצה את הפוטנציאל הטמון בו, אם לא הושקעה בו מחשבה ותשומת לב לפרטים נוספים, כמו השתלבותו בסביבה, נוחות גישה, הבנת הרקע ההיסטורי של מיקומו ו"הסיפור" שמאחוריו. דוגמה לכך היא ב"מתחם התחנה" בתל אביב- יפו.
מתחם התחנה
אחת הדרכים בהן ניתן להוסיף "נשמה" לנכסי מקרקעין היא שילוב יצירות אמנות בנכס ובסביבתו. במקרים כאלה, שווי המקרקעין או שווי יצירות האמנות, יכולים לעלות בצורה משמעותית. גם כאן, סכום השלם גבוה בהרבה מסכום חלקיו.
סיפור מתחם "חצרות יפו" הוא דוגמה לכך: מדובר בפרויקט משולב של כ-190 דירות ו-5,000 מ"ר מסחרי הממוקם במתחם "נגה" ביפו. בעבר עמדו שטחי המסחר בפרויקט, כמו גם חלק מבנייני המגורים, כ"פיל לבן" במתחם, אך החל מ- 2005, פעלה עירית תל אביב יחד עם יזמי הפרויקט להכנסת גלריות, אמנים ומיצגים שונים לחללי המסחר הפנויים, ללא תשלום שכר דירה. בשלב מאוחר גם הופחת סיווג הארנונה לעסקים במתחם, שעד אז היתה בשיעור הגבוה ביותר.
פעילות האמנים במתחם הביאה להקמת גן פסלים במתחם, שהוכר כאתר תיירות רשמי על מפת תל-אביב. פעילות זו הביאה לתנועת מבקרים במתחם, שיפרה את חזותו בצורה משמעותית, הפחיתה את עלויות התחזוקה של שטחי המסחר, הביאה צעירים לשכור או לרכוש דירות, ועזרה לשנות את המיצוב של הנכס. כיום, מדובר במקום מבוקש ביותר בקרב מתחתנים, המאוכלס במעצבי שמלות ידועים. בנוסף, דמי השכירות במתחם עלו במאות אחוזים, ועומדים היום מעל ל-120 שקל למ"ר.
מתכון מנצח לכולם
בין מגוון האפשרויות הפרקטיות למינוף אמנות כדי להעלות את ערך הנדל"ן, ניתן למנות שילוב של אמנות כחלק ממטלות ציבוריות הנדרשות מהיזם, או כחלק ממיתוג הפרויקטים ופנייה לחתכי אוכלוסייה סוציו-אקונומית גבוהה. זה לא חייב להסתכם בפסל גדול בכניסה לפרויקט – היום ניתן לשלב ספסל, ברזייה, תאורת רחוב וכל מרכיב של פיתוח סביבתי כפריט אמנות, שיכול להיות גם פרקטי. כך למשל, גן הפסלים במכללת רופין.
אפשרות נוספת היא שילוב אלמנטים יצירתיים בחיים האורבניים. כך למשל, ברחובות הרצליה אפשר לראות כיכרות תנועה עם צמחיה מעוצבת ופיסול סביבתי, ציורי קיר ואף גרפיטי ומדבקות על ארונות חשמל ותקשורת.
קידום מתחמים ואזורים בנויים בעלי מיצוב נמוך, כאזורים ייעודיים לגלריות ולאמנים, יכול לייצר תנועה של מבקרים, לחזק את אוכלוסיית האזור ולהביא צעירים וסטודנטים להתגורר בסביבה. הדבר מעלה את הביקוש ואת מחירי השכירויות ושווי הנכסים בהתאמה. היזם טוני גולדמן למשל, השביח ושדרג שכונות שלמות באמצעות השקעה באמנות, שהידועות שבהן הן הסוהו בניו-יורק ומיאמי ביץ' במיאמי.
בעידן של היום, אמנות ותרבות הפכו לנגישים יותר, ונחשפים לקהל הולך וגדל. כבר לא מדובר בתחומים המיועדים רק למיעוט אליטיסטי או לאנשי מקצוע בתחום. סביבת מגורים המעוניינת להציע איכות חיים גבוהה, נמדדת במוסדות חינוך, בריאות ומסחר, כמו גם באמנות, בתרבות ובפנאי שביכולתה להציע לתושבים. לפיכך, שילוב מושכל בין נכסי נדל"ן לאמנות, יכול להיות מתכון מנצח לכולם - ליזם, לאמן, לרשות המקומית ולתושבים.
הכותב הוא שותף מנהל בקרן ריאליטי, קרן להשקעות בנדל"ן