הכר את היריבה: ריאל חוזרת לשנות ה-90
הבלאנקוס יפגשו את מכבי ת"א בחצי הגמר בברצלונה, כשהם רושמים הופעה ראשונה במעמד מזה 15 שנה. על החתום: יול, טאקר ואחד בשם דיאור פישר. וד"ש למסינה
5,505. זהו סך הימים שחלפו, מאז ריאל מדריד לקחה חלק בפיינל פור בפעם האחרונה. לוח השנה הראה אז על ה-9 באפריל 1996, על הקווים של הבלאנקוס עמד לא אחר מאשר ז'ליקו אוברדוביץ', ועל הפרקט התרוצצו זוראן סאביץ' וג'ו ארלאוקאס. הערב (ה') סגרה הקבוצה מבירת ספרד מעגל, כשסרחיו יול וקליי טאקר העלו אותה למשחק מול מכבי תל אביב בפיינל פור (58:66 על ולנסיה) שיתקיים דווקא בברצלונה.
ריאל של 96', אגב, נוצחה דווקא מול אותה ברצלונה בחצי הגמר שנערך בפריז, כשהיא לא מצליחה לעצור את ארתוראס קרנישובאס, והסתפקה במקום הרביעי. רק עונה לפני כן, בפיינל פור 95' שנערך בסראגוסה, זכו הבלאנקוס בגביע אירופה בפעם האחרונה, אז היה זה ארווידאס סאבוניס שגבר בגמר על אולימפיאקוס פיראוס של יואניס יואנידיס 61:73.
סרחיו יול, במהלך המשחק החמישי. שולט בקו האחור (צילום: EPA)
רגע לפני שאנחנו נכנסים להווה, עוד מבט על ההיסטוריה. שתיים מהקבוצות הבכירות ביבשת נפגשו עד היום 41 פעמים, כשידה של ריאל היתה על העליונה ב-23 מקרים (18:23). המפגש הראשון היה אי שם ב-1967/68, האחרון? אחד מניצחונות החוץ הגדולים של הצהובים בעונה שעברה. ככלל, מכבי גברה על ריאל בספרד רק ארבע פעמים. השתיים רשמו גמר אחד, ב-1980, אותו ניצחה ריאל בברלין.
טסה בטופ 16
ריאל של 2010/11 עברה לא מעט מהפכים. היא רשמה הפסדים לשארלרואה ולבאמברג, לצד ניצחונות על אולימפיאקוס וסיינה, אך מעל לכל, איבדה את המאמן הוותיק אטורה מסינה, שהתפטר רגע לפני שסדרת ההצלבה מול ולנסיה יצאה לדרך. הבלאנקוס סיימו את השלב המוקדם במקום השני עם שישה ניצחונות וארבעה הפסדים, אך שמו רגל על הגז בטופ 16, כששישה ניצחונות רצופים הביאו להם את המקום הראשון.
הבלאנקוס נחשבים לקבוצת התקפה חלשה ממכבי, כשהם קולעים העונה 74 נקודות לערב, שמונה פחות מהצהובים, בפחות מ-50 אחוז מטווח ה-2 (מכבי עם ממוצע של 54.5). מדובר בקבוצת עונשין מצוינת, ההמדורגת שנייה ביורוליג, שקולעת ב-78.8 אחוז (מכבי אחרונה, אגב) וקבוצת ריבאונד פנטסטית (מוליכה את הליגה עם 38 כדורים חוזרים לערב).
העומק ידבר
היתרון הגדול של ריאל על פני מכבי, כמו קבוצה ספרדית טובה (תשכחו מקאחה לבוראל), הוא בעומק. רק מתחת לסלים עומדת סוללת גבוהים בדמותם של דיאור פישר מיודענו, אנטה טומיץ' הצעיר, ניקולה מירוטיץ', פליפה רייס ותגבור בדמותו של מירזה בגיץ', שממעט לשחק. גם מאחור הרשימה לא קצרה, כשהיא כוללת את יול, פאבלו פריג'יוני, קרלוס סוארס, קליי טאקר, סרג'י וידל, סרחיו רודריגס (אם יהיה כשיר) ובין לבין תמצאו את נוביצה וליקוביץ' הנפלא.
האיום העיקרי על הסל מגיע מכיוונם של יול (11.7 נק'), טאקר (9.2) וטומיץ' (9.7), כשמבחוץ יהיו אלה יול (29 שלשות ב-35 אחוז), סוארס, טאקר ופריג'יוני מהם כדאי להיזהר. מי שיילחם עם סופו והנדריקס על הריבאונד יהיה בעיקר פישר, שלוקח העונה 6.3 ריב' לערב, יותר מכל מכביסט. הסגן שלו - רייס, לוקח את אותה הכמות כמו המצטיין במכבי - הנדריקס, עם 4.9 (אם לא לוקחים בחשבון את פרקינס כמובן).
המבוגר האחראי בקו האחורי הוא פריג'יוני. הגארד הארגנטיני הוותיק (34, עונה שמינית ביורוליג) ייצר העונה ממוצע משולב של 3.9 אסיסטים וחטיפות, לעומת איבוד אחד בלבד. רודריגס (4.6 לעומת 2.1) ויול (3.9 לעומת 2) מסייעים לו בניהול המשחק, ומעמידים את ריאל במקום השלישי ביורוליג באסיסטים (15) צמוד צמוד למכבי שבמקום השני.
את המהפך הגדול ביותר, כאמור, עברה ריאל על הקווים. במקום מסינה קיבל את הג'וב עוזרו הנאמן, האיטלקי מנואל מולין, ששימש כעוזרו גם במוסקבה. למרות גילו (51) מולין לא אימן קבוצת יורוליג עד לנטישתו של מסינה, ושימש בעיקר מאמן קבוצות נוער ועוזר מאמן. בלאט - לטיפולך המסור.
צ'יפסים
- מאז ה-24 בפברואר שומרת ריאל על סדרה של ניצחון-הפסד-ניצחון וכו'... אם זה יימשך, הצהובים יחייכו בתום חצי הגמר.
- אם יש סעיף בו למכבי יתרון ברור על ריאל, הוא בחטיפות. הצהובים במקום השני ביורוליג עם תשע למשחק, הבלאנקוס רק במקום ה-19 (חמש חט' לערב).
- אל תשלחו לקו את סרחיו רודריגס. האיש החטיא בפעם האחרונה ב-4 בנובמבר, כשמאז הוא עומד על 20 זריקות מדויקות מהקו.
- ריאל היא קבוצת הפיינל פור היחידה ללא נציג בטופ 10 במדד, נקודות, אסיסטים וחטיפות.
- ריאל אמנם מובילה במאזן הכללי, אך מאז פרוץ היורוליג הצהובים מוליכים 3:5.
- עד לרגע זה קלעו האקסים של מכבי 100 נק' מול הצהובים, עם ממוצע של 12.5 לערב. מה מכין לנו פישר?