הסלמה בדרום: ביטולים לצד ביקושים לצימר בחג
בעלי הצימרים בדרום קיוו שירי הטילים על עוטף עזה לא יקלקל את אווירת החג, אולם בישובי הגבול נרשמים ביטולים. לצד זאת, בישובים המרוחקים יותר מדווחים על תפוסה מלאה וביקושים
ירי הטילים לכיוון עוטף עזה היום (ש') ובימים האחרונים, לא גרם לתיירנים באזור להפסיק עם ההכנות לחג הפסח עבור האורחים הצפויים, למרות שבישובי הגבול עם עזה כבר נרשמים ביטולים.
רק השבוע דיווחו התיירנים בדרום על אופטימיות זעירה (וזהירה) וכמעט ולא נרשמו ביטולים של הזמנות לצימרים ואורחנים. אולם סוף השבוע שאופיין בהסלמת המצב כבר גרם לאזרחי ישראל שקיוו להעביר חג שקט בדרום לבטל את התוכניות, לפחות בישובי הגבול הקרובים לעימות.
רבקה מקיבוץ כיסופים שעל גבול עזה, שבבעלותה מספר צימרים, אמרה ל-ynet: "היו לי עוד הזמנות שבוטלו מיד אחרי הפצמ"רים הראשונים לפני שלושה שבועות, אבל מאז בוטלו גם ההזמנות שהיו לחג, אפילו למאי. האווירה בקיבוץ לא פשוטה, אנחנו מקבלים מסרונים מהרבש"צ להיכנס או לצאת מהממ"דים. בפסח אמור להיות סדר משותף של כל חברי הקיבוץ והאורחים שלהם בחדר האוכל, אבל עדיין לא ברור אם נחליט לקיים אותו, זה תלוי במצב".
פיקוד העורף אוסר על התכנסויות במקומות ללא מיגון, כפי שאמור להיות בחדר האוכל של קיבוץ כיסופים, וכעת רבקה וחברי הקיבוצים הסמוכים מוצאים את עצמם בבעיה למצוא סידור לחג. "אנחנו צריכים להתחיל לחפש לעצמנו מקום לחג במידה והסדר יתבטל", היא מוסיפה.
"עם ישראל גיבור"
לעומת ישובי הגבול, רוח שונה נושבת מכיוון הישובים שמרוחקים מעט מהגדר. בעין הבשור, למשל, מסתמן שהעניינים מתנהלים כשורה ולא השתנה דבר.
"עם ישראל גיבור", אומרת אומרת חיניה מצימר "ארמון בחול" שבעין הבשור. "באו אלי כל האורחים שהזמינו לשבת: משפחות עם ילדים, זוג רוכבי אופניים, רוכבי סוסים. התקשרו גם האורחים של שבוע הבא ושאלו מה קורה, ואני מספרת להם".
אז אתם לא מושפעים בכלל מהמצב?
"שומעים בומים, אבל זה צה"ל, כי יש לנו כריזה של צבע אדום ויש רעש של מסוקים באוויר. אנחנו רגילים לזה. אתמול היה אירוע שירה בציבור בקיבוץ בארי, וציפי לבני, שאול מופז ואלוף פיקוד הדרום (טל רוסו - ז.ר) הגיעו לשם, כולל שני אוטובוסים מהמרכז, וזה נותן הרגשה טובה".
כך גם המצב בקיבוץ גבולות, הנמצא כ-13 ק"מ ממזרח לחלקה הדרומי של רצועת עזה. רונית דביר, מהאורחן בקיבוץ, אמרה ל-ynet כי אינה יודעת על ביטולי הזמנות באתר, שבו 43 חדרי אירוח. "הפסח נכון לכרגע יהיה מלא אצלנו. אנחנו ממשיכים עדיין לקבל טלפונים ויש רשימות המתנה".
דביר הוסיפה כי האורחן בגבולות לא סובל בדרך כלל מביטולי הזמנות על רקע המתיחות הביטחונית: "גבולות זה המקום הכי שקט, אף פעם לא היה כאן שום דבר כי אנחנו מחוץ לטווח, ואצלנו שקט - כמו תמיד". לדבריה, הפעם היחידה שבה היו ביטולי הזמנות באתר היתה במהלך מבצע "עופרת יצוקה".
"מקווים שהגל הזה יעבור והשקט יחזור"
מיכל עוזיהו, מהרשות לפיתוח הנגב אמרה, ש"כרגע אין שום שינוי. מבחינת הערבה וארץ המכתשים הכל רגיל. ההרגשה שאנשים עדיין לא ממהרים לבטל כי עדיין לא ברור מה עומד להיות ומקווים לטוב".
גם עמית לבקוב, מנכ"ל עמותת התיירות שקמה-בשור, מחזק את דבריה של עוזיהו: "אנחנו מסתכלים לעתיד. אני שומע את החשש, אבל מצד שני - לא שומע על ביטולים". לדבריו, אנשים רבים ממתינים לראות מה יהיה המצב הביטחוני לקראת פסח, לפני שהם ממהרים לבטל את חופשתם באזור. "המתיחות באה בגלים, וכולם מקווים שהגל הזה יעבור והשקט יחזור".
לבקוב סיפר עוד כי מאז עופרת יצוקה התיירות באזור נמצאת בסימן עלייה מתמיד. עוד הוסיף כי נכון לעכשיו, כל פעילויות הפסח - בהם הפסטיבל החקלאי המתוכנן - יתקיימו כסדרם. "לא קיבלנו שום הנחייה מהצבא לבטל כלום".