שתף קטע נבחר
 

נשיקת פרידה: פאי תותים וקצפת לפסח

עוד מעט ייעלמו התותים מהנוף ומהמטבח ויפנו את מקומם לטובת פריחה אביבית וריחנית. חן שוקרון מושכת את עונת התותים עוד קצת ויחד איתם חוגגת את האביב עם פאי תותים וקצפת כשר לפסח

לאתי אנקרי יש שיר מקסים, שמספר על ילדה שקוראים לה מיכאל, אבל כולם קוראים לה מיכאלה. אמא שלה מסבירה לה ש"ככה אנשים, כשקשה להם לגמור הם מושכים את הסופים". המשפט הזה כ"כ תמים אבל כ"כ מדויק ונכון. מי מאיתנו לא מושך לפעמים את הסוף? עוד 5 דקות מתוקות במיטה החמה לפני שמתחילים את היום, עוד שלוק קטן מהקפה הקר רגע לפני שקמים מהכסא בבית הקפה, עוד חיבוק אחרון, עוד נשיקה לפני שנפרדים.

 

הרצון למשוך את הסוף קורה לי גם עם פירות עונתיים, כאלה שאני יודעת שברגע שהם ייעלמו מהמדפים של מחלקת הירקות והפירות, אני אתחיל להתגעגע. כמו למשל: דובדבנים, משמשים וכמובן גם התותים - אחד מהפירות האהובים עלי. רגע לפני שהתותים נעלמים לנו לחודשים הקרובים, ארגנתי להם מסיבת פרידה אחת גדולה בצורת הפאי המשגע הזה. יש בפאי כמות די גדולה של הפרי שעכשיו הוא בשיא טעמו, אך מצד שני הוא במחיר נמוך ביותר. אם לא תכינו אותו בשבוע שבועיים הקרובים תאלצו לחכות פרק זמן לא מבוטל עד שתוכלו להכינו שוב, ותאמינו לי שלא כדאי לכם לפספס.

 

כדי להתאים את הפאי לרוח החג המתקרב, הכנתי אותו בגרסא כשרה לפסח (לאוכלי קטניות). הוא יצא טעים להפליא, עדין וקליל ואפילו לא מורכב מידי להכנה. אצלנו עוד לפני שפסח התחיל הוא נטרף כבר מספר פעמים, ומן הסתם יככב שוב על שולחן החג.

 

את הבסיס של הפאי הזה מכינים מעוגיות כשרות לפסח, המכונות "עוגיות יין". טוחנים אותן דק לאבקה, מוסיפים מעט סוכר, שקדים טחונים דק (אם נשארו לכם שקדים טחונים מעוגיות המקרון, זוהי דרך נפלאה לנצל אותם) וחמאה מומסת.


מכינים את התערובת לתחתית (צילום: חן שוקרון) 

 

את התערובת המתקבלת משטחים בשכבה דקה בתבנית פאי מתפרקת - בבסיס ובדפנות. מעבירים למקפיא לכ-20 דק', והישר מהמקפיא לתנור לאפייה בחום נמוך במשך כ-15 דקות. בזמן שהבסיס מצטנן מכינים את המלית - מנקים מהעוקץ את התותים, וחותכים לפרוסות. 


בדרך ל"פירה תותים" (צילום: חן שוקרון)

 

לסיר בינוני יוצקים מיץ חמוציות, מוסיפים סוכר, קורנפלור וחלק מהתותים שקצצנו. מבשלים על אש בינונית, ותוך כדי, בעזרת ממחה, מועכים את התותים (כפי שמועכים תפוחי אדמה לפירה).

 

מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ותוך כדי ערבוב (רצוי עם מטרפה או כף עץ), מבשלים עוד דקה שתיים נוספות עד שהתערובת מסמיכה מאוד.


מבשלים יחד (צילום: חן שוקרון) 

 

מורידים מהאש, ומצננים מעט. מוסיפים פנימה את יתרת התותים שקצצנו, ומערבבים בעדינות.


מערבבים הכל עם עוד תותים טריים (צילום: חן שוקרון) 

 

יוצקים את התערובת על גבי הבסיס שהתקרר, ומעבירים לקירור למשך כמה שעות ורצוי ללילה שלם.

 

למחרת מקציפים שמנת מתוקה עם מעט אבקת סוכר לקצפת רכה ומורחים על גבי הפאי. משאירים שוליים של כ-2 ס"מ ריקים.


מאירים שוליים (צילום: חן שוקרון) 

 

קוצצים תותים נוספים לקוביות קטנות, וממלאים את השוליים הריקים בתותים. אפשר לקשט גם בתותים שלמים. ניתן לפרוס מהפאי פרוסות מנומסות וייצוגיות, אבל הכי כיף פשוט לחפור בו בכפית. השילוב של השקדים עם התותים והקצפת הוא שילוב מושלם, קליל וטעים שמשאיר בפה טעם של עוד. ממממממ....

 

פאי תותים וקצפת כשר לפסח

המרכיבים (לתבנית פאי מתפרקת בקוטר 26 ס"מ):

לבסיס:

250 גרם עוגיות יין של פסח טחונות דק

1 כוס (100 גרם) שקדים טחונים דק

2 כפות סוכר חום בהיר

100 גרם חמאה מומסת

למלית:

3 כוסות תותים נקיים מעוקץ ופרוסים לפרוסות דקות

3/4 כוס (150 גרם) סוכר

1/4 כוס (35 גרם) קורנפלור מנופה

1/4 כפית מלח

1/2 כוס מיץ חמוציות (אפשר להמיר ב-1/2 כוס מים וכף מיץ לימון)

לציפוי ועיטור:

1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כפות אבקת סוכר מנופה

1 כוס תותים קצוצים לקוביות קטנות

2-3 תותים שלמים לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. הכנת הבסיס: בקערה מערבבים יחד את העוגיות הטחונות, השקדים הטחונים, הסוכר והחמאה המומסת לתערובת לחה.
  2. משטחים את תערובת העוגיות בתבנית בשוליים ובדפנות בשכבה דקה ומעבירים למקפיא ל-20 דקות.
  3. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מעבירים את התבנית הישר מהמקפיא לתנור ואופים כ-15 דקות עד להזהבה קלה מאוד. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין.
  4. המלית: בסיר קטן על להבה בינונית מבשלים יחד את הסוכר, מיץ החמוציות, 2 כוסות פרוסות תותים, קורנפלור ומלח. תוך כדי שמביאים לרתיחה, מועכים בעזרת ממחה את התותים. כשהתערובת מגיעה לרתיחה מנמיכים את האש, ומבשלים עוד דקה או שתיים תוך כדי בחישה מתמדת עם מטרפה או כף עץ, עד שהתערובת מסמיכה מאוד. מסירים מהאש ומצננים מעט. מוסיפים פנימה את הכוס הנותרת של פרוסות התותים ומערבבים בעדינות.
  5. יוצקים את המלית על גבי הבסיס, מיישרים ומעבירים לקירור למשך 4 שעות עד לילה שלם.
  6. ציפוי ועיטור: מקציפים את השמנת המתוקה יחד עם אבקת הסוכר לקצפת רכה. מורחים על גבי המלית ומשאירים שוליים ריקים של כ-2 ס"מ.
  7. קוצצים תותים לקוביות קטנות, ומפזרים בשוליים הריקים. מקשטים במרכז הפאי עם תותים שלמים.
  8. הפאי נשמר בקירור עוד יום-יומיים נוספים.


מושלמת לפסח ובעצם תמיד (צילום: חן שוקרון) 

 

חג מתוק לכולם!

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן שוקרון
צילום: חן שוקרון
צילום: חן שוקרון
צילום: חן שוקרון
מומלצים