המצב הביטחוני מחריף; סבסוד מועצות דתיות יגדל
הכנסת נחלצת לעזרת הרשויות המקומיות שבצל הטילים: ועדת הכספים החליטה להגדיל את השתתפות הממשלה בתקצוב המועצות הדתיות בשיעור של 15%, כך ששיעור השתתפות הרשויות יפחת מ-75% ל-60%. היקף תקצוב המועצות ברחבי הארץ מגיע לכ-300-400 מיליון שקל בשנה
הלחץ הביטחוני על יישובי הדרום עודד היום (א') את ועדת הכספים לעשות מחווה לרשויות המקומיות הנמצאות בצל הטילים, ובתוך כך גם לסייע לכלל הרשויות הנמצאות במצב קשה בכל רחבי הארץ.
בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו
הוועדה החליטה להגדיל את השתתפות הממשלה ולהקטין את השתתפות הרשויות המקומיות בתקציבי המועצות הדתיות הצמודות לכל רשות, על פי קריטריונים שונים, כשהמצב הסוציו-אקונומי הוא המרכזי שבהם.
מההטבה ייהנו עיריות רבות בדרום כמו באר שבע, אשקלון, אשדוד, אופקים, נתיבות, שדרות ואילת והמועצות האזוריות בגזרת עוטף עזה - בעיקר אשכול ושער הנגב. ברשויות אלה משתתפת הממשלה כיום במימון של 25% מתקציב המועצות הדתיות. על פי החלטת ועדת הכספים, תגדל השתתפות הממשלה בשיעור של 15% לפחות, ל-40%. בשל כך, השתתפות הרשות המקומית בתקציב המועצה הדתית תפחת מ-75% ל-60%.
הגדלת ההשתתפות מקלה באופן משמעותי את הנטל הכספי על הרשויות המקומיות. למרות שמוקד ההחלטה היה סיוע ליישובי הדרום, גם רשויות מקומיות נוספות ברחבי הארץ, שסובלות ממצוקה תקציבית, ייהנו ממנה. היקף תקצוב המועצות הדתיות ברחבי הארץ, בערים ובמועצות בהן יש כאלו, נאמד בכ-300-400 מיליון שקל בשנה.
אמות המידה להשתתפות הממשלה במימון המועצות הדתיות נקבעות אחת לשנה. בעבר שיעור ההשתתפות היה נקבע בידי הממשלה בלבד, ואולם בלחץ הוועדה נוסף לחוק בעניין זה, לפני כשנה, סעיף חדש המחייב את אישור הוועדה לכל שינוי באמות המידה.
בהצעת הממשלה הנוכחית שהוגשה לאישור ועדת הכספים, נקבע כי השתתפותה בתקציבי המועצות דתיות ביישובי הדרום שהוזכרו לעיל, תישאר בשיעור של 25%. מנגד נקבע בהצעת הממשלה כי השתתפותה בתקציבי מועצות דתיות אחרות, ביניהם כאלה הסמוכות לרשויות מקומיות עשירות כמו סביון וכפר שמריהו, תהיה בשיעור של 50%.
ואולם, הלחץ הביטחוני דחף את הוועדה לעשות מהפך באמות המידה שהציעה הממשלה לגבי חלוקת מקורות המימון של תקציבי המועצות הדתיות בין הממשלה והרשות המקומית בשנת 2011. השינוי לא עבר בקלות, וקדמו לו התרוצצות והתייעצויות פוליטיות מאחורי הקלעים. במהלך הישיבה היום אף הופסק הדיון לשעה ארוכה לטובת המשא ומתן.
המיקוח התמקד בלשכת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) והשתתפו בו סגן שר האוצר יצחק כהן, וכן נציגי האוצר, משרד ראש הממשלה הממונה על שירותי הדת ומרכז השלטון המקומי. גפני אמר לאחר מכן: "לא עלה בדעתי להעדיף את סביון וכפר שמריהו על באר שבע ואשקלון כדי לאפשר לאוצר לחסוך כסף".
לפיכך יזם גפני החלטה חדשה לפיה אמות המידה יכללו לא רק את מספר התושבים, אלא גם ייקבעו בהתאם לרמה הסוציו-אקונומית של כל יישוב, לפי המדרג של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בין 1 (הרמה הנמוכה ביותר) ל-10.
הוועדה החילטה כי ברשויות החלשות המדורגות במקומות 5 ומטה, כגון באר שבע, השתתפות הממשלה בתקציב המועצה הדתית לא תפחת מ-40%. לעומת זאת, ברשויות העשירות המדורגות ברמה 10-9, כמו סביון, השתתפות הממשלה לא תהיה גבוהה מ-40%.
בתום ההתייעצויות, אושרה ההחלטה בוועדה ללא מתנגדים ובהימנעות שני נציגי קדימה. ההחלטה מחייבת בדיקה של מצב הרשויות לקראת אישור אמות המידה לשנת 2012.
גפני ציין כי בעיתוי הנוכחי של מצב הביטחון בדרום, הצדיק המקרה את המאבק שהוא ניהל בעבר, כשדרש לחייב את הממשלה בחוק את אישור ועדת הכספים לכל שינוי באמות המידה. "לא ייתכן שבנושא כל כך רגיש יחליט קומץ שרים בדלתיים סגורות ללא הביקורת הציבורית של הכנסת".