וינשטיין בטירקל: לא מרוצה מקצב חקירות הצבא
היועץ המשפטי לממשלה העיד בפני הוועדה שממשיכה לבדוק את אירועי המשט, ביקש לזרז הליכים אך הודה שגם המערכת האזרחית לא מצטיינת בתחום הזה
בעוד ארגונים אנטי-ישראלים מאיימים לשוב ולהשיט את המרמה וספינות נוספות לעזה ביום השנה למשט הקטלני אשתקד, ממשיכה ועדת טירקל את עבודתה. היום (א') העיד בפניה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ודיבר על חקירת המשט הטורקי ודיני המלחמה הבינלאומיים. "אינני מרוצה מקצב הטיפול בתלונות הנוגעות לאירועים אלו ואחרים הקשורים בהפרות דיני לחימה", הוא אמר.
היועץ הדגיש בעדותו ש"יש לעשות את כל מה שניתן על מנת לקצר תהליכים ולפעול לזירוזם, ועדיין לא צריך לנוח בעניין זה על זרי הדפנה". לדבריו, "משך הזמן הדרוש להשלמתן של חקירת טענות בדבר הפרות של דיני לחימה, תלוי במידה רבה בנסיבות העניין, וכי חקירתם של אירועים אלו באופן יסודי ורציני היא משימה מורכבת ומסובכת שעלולה במקרים מסוימים להימשך על פני זמן רב". וינשטיין הוסיף כי גם המערכת האזרחית איננה מהירה, והדגיש כי יש לעשות במערכת הצבאית את כל מה שניתן על מנת לפעול לזירוז הליכים.
בהתייחס להוראות הדין הבינלאומי, היועץ המשפטי אמר כי "מאז מגילת העצמאות ועד היום, פועלת ישראל בכל המישורים כדי לחדד את הדין הבינלאומי, גם נוכח אתגרים בטחוניים מורכבים ואירועי טרור רצחניים עמם היא מתמודדת בכל שנות קיומה, באופן שאין דומה לו במדינות אחרות בעולם.
"ישראל מקפידה גם במסגרת מלחמתה הנמשכת בארגוני הטרור, לפעול על פי ערכיה הפנימיים ובהתאם לדין, ובכלל זאת הוראות דיני הלחימה של המשפט הבינלאומי", הוא הדגיש.
"דיני הלחימה הם חלק בלתי נפרד בהכשרתם של מפקדים ומפקדות בצה"ל ומהווים נדבך מרכזי בתכנונם של מבצעים צבאיים ובביצועם".
עוד ציין וינשטיין כי "מחויבותה של מדינת ישראל לקיום דיני הלחימה מתבטאת גם במחויבותה לחקור טענות בדבר הפרתם... לשם מימוש חובה זו קיימים במדינת ישראל מנגנונים עצמאיים ומקצועיים לחקירת טענות בדבר הפרת דיני הלחימה. עמדתי היא שמנגנוני החקירה הנוהגים בישראל ביחס לתלונות המועלות בדבר הפרות של דיני הלחימה תואמים את חובותיה של מדינת ישראל בהתאם לכללי המשפט הבינלאומי".