שתף קטע נבחר

יומן אייכמן נחשף לראשונה בתערוכה ב"יד ושם"

50 שנה לאחר פתיחת משפטו של הפושע הנאצי, תיחנך תערוכה חדשה על האיש שרצח מיליונים והמשפט ההיסטורי. היסטוריון: "הוכחה שאייכמן לא היה 'הרוצח מאחורי שולחן הכתיבה'"

בדיוק 50 שנה לאחר פתיחת משפטו של אדולף אייכמן, יחנכו מחר (ב') ב"יד ושם" תערוכה על הפושע הנאצי, הכוללת מוצגים שטרם נחפשו לקהל הרחב - בהם יומנו האישי של האיש האחראי לרצח מיליונים והחפצים האישיים שנשא כשנתפס בארגנטינה. לדברי אחד המארגנים, "התערוכה מוכיחה שאייכמן לא היה כפי שטען, 'הרוצח מאחורי שולחן הכתיבה'".

 

כותרת התערוכה "עמדי ניצבים כאן שישה מיליון קטגורים", לקוחה מדברי הפתיחה שנשא היועץ המשפטי לממשלה והתובע במשפט אייכמן, גדעון האוזנר: "במקום זה בו אני עומד לפניכם, שופטי ישראל, ללמד קטגוריה על אדולף אייכמן, אין אני עומד יחידי; עמדי ניצבים כאן, בשעה זו, שישה מיליון קטגורים... דמם זועק אך קולם לא יישמע. אהיה על כן אני להם לפה ואגיד בשמם את כתב האישום הנורא".


 

חפציו של אייכמן בעת שנתפס בארגנטינה (צילום: שירן גרנות)

 

התערוכה, שמתבססת על אוספי "יד ושם", גנזך המדינה ואוסף התצלומים הלאומי, מציגה את אייכמן כקצין נאצי, כוללת עדויות מתקופת שהותו בארגנטינה, ובמרכזה דמותו של אייכמן כנאשם בתא הזכוכית. החלק האחרון של התערוכה שופך אור על השפעות המשפט ועל התמורות שחלו בעקבותיו ביחס החברה הישראלית והעולם לניצולים ולשואה עצמה. "הנרצחים מצפים מאיתנו לעורר את זכר השואה", הסבירה אוצרת התערוכה וסגנית מנהלת אגף המוזיאונים ב"יד ושם", יהודית שן-דר, "את האמת אי אפשר למחוק גם 50 שנה אחרי המשפט".

 

"אייכמן היה קרייריסט מתוסכל"

בין היתר, ניתן לראות בתערוכה את החפצים האישיים שנמצאו על אייכמן בעת תפיסתו בידי סוכני המוסד ב-11 למאי 1960, ושהועברו ל"יד ושם" לפני כשנתיים וחצי. כך למשל, נמצא בארנקו של הפושע הנאצי גזיר עיתון בגרמנית שכותרתו "הפסקת אש בין הקוריאות". בידיעה סימן אייכמן ציטוט של גנרל אמריקני: "מטרתי היא לא לדאוג להפסקת האש אלא להשמיד את האויב" - שלדעת חוקרים, מהווה בעיני אייכמן צידוק מוסרי למעשיו: אם לגנרל אמריקני מותר לומר שהוא מתרכז בהשמדת האויב אז גם פעולותיו כקצין גרמני לגיטימיות.

 

בתערוכה אף נחשף לראשונה היומן האישי והמקורי שניהל אייכמן בעת משפטו בישראל, ובו הוא מספר על הפעמים שבהן היה עד לרצח המוני של יהודים. אחד מקווי ההגנה של אייכמן, שמעולם לא הביע חרטה או התנצל על פשעיו, התבסס על טענתו כי היה פקיד קטן שביצע פקודות הממונים עליו. עם זאת, בתערוכה ניתן לקרוא קטע מתוך ראיון שערך עם אייכמן ב-1958 עיתונאי נאצי הולנדי בשם וילם סאסן, ובו אמר: "לא הייתי סתם ממלא פקודות, אילו כך הייתי סתם אוויל. אני חשבתי והרהרתי על מהות הפקודות שקיבלתי, אני הייתי אידיאליסט".


לוכדיו של אייכמן ב"יד ושם" (צילום: יוסי זמיר)

 

לדברי ד"ר גדעון גרייף, היסטוריון ב"יד ושם" שמתמחה בחקר הפתרון הסופי, והיועץ האקדמי של התערוכה, "המוצגים מדברים בקול ברור ומוכיחים באופן חד משמעי שאייכמן לא היה כפי שטען, 'הרוצח מאחורי שולחן הכתיבה' - הוא היה רוצח אקטיבי, אובססיבי ויוזם, האיש שביצע בשטח הלכה למעשה את הפתרון הסופי. אילולא אייכמן, יכול להיות שפחות יהודים היו נשלחים למוות". ד"ר גרייף הוסיף כי "אייכמן היה קרייריסט מתוסכל. האכזבה הגדולה של חייו התמקדה בזה שהיטלר לא קיבל אותו מעולם לפגישה, וזה שיגע אותו".

 

תיעוד המשפט - גם ביוטיוב

במקביל לפתיחת התערוכה, השיקו היום ב"יד ושם" שני ערוצי יוטיוב

חדשים הכוללים תיעוד מצולם של משפט אייכמן בעברית ובאנגלית. שני הערוצים – האחד עם הפסקול המקורי של המשפט והשני עם תרגום סימולטני לאנגלית (כך צולם המשפט במקור) – הם תוצאה של שיתוף פעולה בין "יד ושם", ארכיון המדינה שבו שמורים הסרטונים עד היום, וחברת גוגל. נוסף על סרטוני המשפט, הועלה לרשת מידע על אודות המשפט ותיאור הישיבות בעברית ובאנגלית.

 

יו"ר "יד ושם", אבנר שלו: "העלאת הסרטונים ממשפט אייכמן לרגל יובל למשפט שהיה לציון דרך, מעניקה לדור הצעיר את ההזדמנות לחזות באחד האירועים המשמעותיים בהיסטוריוגרפיה של השואה, ומאפשרת להם לשמוע עדויות של ניצולים ממקור ראשון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"את האמת אי אפשר למחוק"
צילום: רויטרס
אבנר שלו. "הזדמנות לדור הצעיר"
צילום: יוסי בן דוד
מומלצים