שתף קטע נבחר

מה כשר הלילה הזה?

למה יש מצות שאינן כשרות, למי מותר לאכול בוטנים, מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין והאם קינואה כשרה לפסח? מדי שנה אנחנו נתקלים בשאלות גולשים מבולבלים. ביקשנו מהרב משה ביגל שיעשה קצת סדר

שאלה: האם אפשר לאכול בפסח מוצרים ומאכלים שלא כתוב עליהם במפורש "כשר לפסח" אך אנחנו יודעים שאין בהם חמץ (למשל: שימורי מלפפונים חמוצים שנקנו לפי החג) או שמא צריך לרכוש מוצרים ייעודיים לחג?

 

תשובה: באופן כללי גם מוצרים שלא מכילים חמץ יכול להיות שבאו במגע עם חמץ ולכן אין להשתמש בהם בפסח. מלבד זאת רוב המוצרים מכילים גם מרכיבים שהם "בלתי מזוהים" לציבור הרחב כמו ויטמינים, חומרי שימור ומייצבים שעלולים להיות חמץ.  

 

שאלה: אילו סוגי מצות יש והאם יש מצות "כשרות יותר" ו"כשרות פחות"?

 

תשובה: אכן, יש כמה סוגי מצות. לא כולן כשרות לפסח עבור כל העדות.

 

א. מצה שמורה עבודת יד (עגולה) – החיטים נשמרו שלא יבואו במגע עם מים משעה שקצרו אותן. כל תהליכי טחינת הקמח ואפיית המצות נעשית בידי אדם, לשם מצוות מצה. מצה זו מיועדת לאכילת המנה (כזית) הראשונה בליל הסדר אותה אוכלים כדי לקיים את מצוות המצה בליל הסדר.

 

ב. מצה שמורה עבודת יד רכה (עגולה, נראית כמו לאפה). כנ"ל. מתאימה למנהג הספרדים בלבד.

 

ג. מצה שמורה תעשייתית (מרובעת) – כנ"ל. יש מהדרין להשתמש למנה הראשונה (כזית) בליל הסדר רק במצה בעבודת יד, רוב הדעות מתירות גם מצה תעשייתית שמורה, כאשר מפעיל המכונות מפעילן לשם מצוות מצה.

 

ד. מצה רגילה תעשייתית (מרובעת) – במצה זו נשמר הקמח שלא יבוא במגע עם מים רק לאחר שנטחן. מצה זו כשרה לכל ימי הפסח, מלבד המנה הראשונה (כזית) בליל הסדר וכנ"ל. יש נוהגים להחמיר ולאכול בכל ימי הפסח רק מצה שמורה.

 

ה. מצה עשירה – מצה המכילה קמח ויין/מיץ ענבים/ביצים בלבד ללא מים. מצה זו אסורה בפסח למנהג האשכנזים וחלק מהספרדים. יש ספרדים שמתירים מצה זו.

 

ו. מצה מקמח שיפון – כשרה לפסח לכל הדעות ומיועדת בעיקר למי שאסור לו לאכול קמח חיטה (חולי צליאק).

 

שאלה: מהי "מצה שרויה" ואילו איסורים נובעים ממנה?

 

תשובה: יש מהדרין ומחמירים שלא לאכול מצה שרויה. שהיא מצה מעורבת במים. מנהג זה כולל את כל המוצרים העשויים ממצה טחונה (קמח מצה) ומים. במקור הידור זה הוא בגלל החשש שמא חלק מהמצה לא נאפה היטב ונשאר בו קמח שעלול להחמיץ במגעו עם המים. חשש זה נדיר מאד ולכן הידור זה לא התקבל ברוב המשפחות בישראל. גם הנוהגים חומרה זו מותר להם להתארח אצל מי שאוכלים שרויה. 


מצה שמורה תעשייתית (צילום: סי די בנק) 

 

קטניות או לא להיות

שאלה: מי אוכלים קטניות ומי לא? ואיך יודעים מה בדיוק אסור ומה מותר?

 

תשובה:

מי? יש קהילות שנוהגות שלא לאכול קטניות (בעיקר קהילות אשכנזיות). המתירים קטניות בפסח (הספרדים) בוררים את הקטניות שלוש פעמים לפני הבישול, כדי לנקות את גרגיר החיטה, אם קיים.

 

למה? יש שתי סיבות לאיסור זה:

א.יש קטניות שמהם עושים קמח ואופים מאפים או דייסות הדומות לחמץ ואנשים עלולים להתבלבל ביניהם לבין מאפים ודייסות מדגנים שהם חמץ.

ב. גרגירי קטניות וזירעונים אחרים (כמו אורז, שומשום ודומיהם) דומים לגרגירי החיטה ולפעמים מתערבבים, בתהליך השינוע או האריזה, בהם גרגירי חיטה. כאשר נעשה תבשיל של קטניות ובהם גרגיר החיטה, החיטה תחמיץ.

 

שתי הסיבות לאיסור הקטניות אקטואליות גם בימינו: קמח אורז, תירס וקטניות משמש לעשיית מאפים ודייסות ודומה לחיטה. וכן בתהליך השינוע במיכליות או באריזה מתערבבים גרגירי החיטה והקטניות. ולכן הנוהגים איסור זה (האשכנזים) ממשיכים במנהגם.

  

מה? אלה שנמנעים מאכילת קטניות נמנעים גם מקטניות וגרעינים שמהם עושים קמח (אורז, תירס, דוחן ודומיהם) ומכל הקטניות והגרעינים שדומים במראה לגרעיני הדגן (אורז, דוחן, שומשום, כוסמת ודומיהם). האוסרים קטניות בפסח אוסרים גם את התוצרת שנעשית מהם (קורנפלור, פת אורז, קורנפלקס ודומיהם).

 

יש אומרים שקטניות "חדשות" - כלומר, שלא היו מוכרות ושימושיות למאכל אדם בתקופה שחכמינו גזרו את איסור הקטניות (במאה ה-12 לערך), מותרות גם לאשכנזים. מדובר למשל בסויה, פשתן, קינואה, בוטנים, לפתית וכותנה.

 

מזון שמעורב בו קטנית שאינה נראית והיא מיעוט בתבשיל מותרת גם לאשכנזים לקנות אותו (כמו משקאות קלים המכילים מייצבים מקטניות). האוסרים קטניות (אשכנזים) יכולים להתארח אצל מי שאוכלים קטניות (ספרדים) ולאכול מתבשיליהם (חוץ מהקטניות עצמן).

  

כוסמין או כוסמת - שימו לב: כוסמין (להבדיל מהקטנית כוסמת) הוא מחמשת מיני דגן, חיטה, שעורה, כוסמין, שיבולת שועל ושיפון, שהם חמץ גמור במגעם עם מים. כוסמת היא קטנית ולכן אסורה על מי שנמנעים מקטניות בפסח, אך מותרת לאוכלי קטניות. 

 

שאלה: אנחנו צפויים לארח מכרים דתיים בחול המועד. איך נוכל לדעת על אילו מצוות הם מקפידים והאם הם אוכלי קטניות?

תשובה: הדרך הטובה ביותר לדעת מה אנשים נוהגים היא לשאול אותם. אין בשאלה מעין זו פגיעה כלשהי, אלא להיפך - מתן כבוד לאדם ולמנהגיו.


עולה חדשה. קינואה (צילום: אסף אמברם)

 

אם תהיתם...

אגוזים, שקדים ופיצוחים קלויים ומלוחים עלולים להכיל קמח (שמדביק את המלח) ולכן הם חמץ. אגוזים וגרעינים לא קלויים אינם חמץ.

 

בוטנים - הרוב מתירים, למעט חלק מהאשכנזים, הנמנעים גם מקטניות "חדשות" (ראו לעיל).

 

בורגול (ג'יריש) הם גרעיני חיטה שבושלו, יובשו ורוסקו. ולכן הם חמץ גמור. 

 

דוחן - הרוב מתירים, למעט חלק מהאשכנזים, הנמנעים גם מקטניות "חדשות" (ראו לעיל).

 

כוסמין - חמץ גמור.

 

כוסמת - מותרת לאוכלי קטניות.

 

סויה ומוצריה - הרוב מתירים, למעט חלק מהאשכנזים, הנמנעים גם מקטניות "חדשות" (ראו לעיל).

 

סולת ושיבולת שועל (קוואקר), כמו שאר מיני הדגן, הופכים לחמץ גמור במגעם עם מים.

 

פשתן ומוצריו - הרוב מתירים, למעט חלק מהאשכנזים, הנמנעים גם מקטניות "חדשות" (ראו לעיל).

 

קינואה הרוב מתירים, למעט אלה הנמנעים מאכילת גרגרים קטנים הדומים במראם לחיטה.

 

קפה טהור כשר לפסח (להבדיל מקפה מעובד שהוספו לו תוספות). תחליפי קפה צמחיים (כגון "צ'יקו") עשויים מדגנים והם חמץ גמור.

 

תה טהור כשר לפסח (אולם יש לבדוק אם לא הוספו לו תוספות).

 

תירס ומוצריו (שמן תירס, קמח תירס, קורנפלור) - יש המתירים ויש הנמנעים משום שמדובר בקטנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוסמין? אסור לכולם
צילום: אסף רונן
כוסמת? מותרת לאוכלי קטניות
צילום: index open
מומלצים