מחיר ה-SMS: עשרות טופלו בקפלן עם דלקת באגודל
אנו שולחים לפעמים מאות מסרונים ביום מהטלפון הנייד, אבל ההתמכרות הזאת עלולה להזיק לבריאות: עשרות אנשים טופלו לאחרונה בבי"ח קפלן בשל דלקת באגודל, המכונה "אגודל בלקברי", משום שאצבעותיהם לא עמדו בעומס, מדווח "ידיעות אחרונות". הדלקת עלולה להחמיר עד צורך בהחלפת המפרק
הטלפון מצפצף, ואנחנו כבר יודעים: קיבלנו אס-אם-אס. בתוך שניות האגודל כבר לוחץ במרץ על מקשי האותיות, ומסרון התשובה יוצא לדרך. הפעולה הזאת כל כך שגרתית, שכבר הפסקנו לספור את המסרונים שאנו שולחים מדי יום. עכשיו מתברר שההתמכרות הזאת למסרונים עלולה לעלות לנו בבריאות.
בבית החולים קפלן ברחובות מדווחים כי בזמן האחרון הגיעו עשרות צעירים לחדר המיון ובפיהם אותה תלונה: היד כואבת, נפוחה, רגישה למגע. בדיקות העלו שאותם צעירים סבלו מדלקת בגידים או במפרק האגודל, שנגרמו כתוצאה מהפעלת לחץ מסיבי וחוזר על האצבע.
כולם, כך התברר לרופאים, הודו שהם שולחים מסרונים רבים מאוד - לפעמים אפילו מאות - מדי יום. התופעה הזאת נפוצה גם בבתי חולם אחרים ברחבי הארץ.
ההחמרה - עד צורך בהחלפת מפרק
הדלקת אובחנה לראשונה בארצות הברית לפני שנים אחדות. בספרות הרפואית היא מוכרת בכינוי "אגודל הבלקברי" (BlackBerry Thumb). הסיבה: אמריקאים רבים שאובחנו כסובלים מהדלקת באגודל נהגו להשתמש בטלפון חכם מסוג בלקברי, שנועד בעיקר להקלדת דואר אלקטרוני ומסרונים במקום לשיחות.
אולם השימוש המוגבר בטלפון לצורך כתיבת טקסט נפוץ כל כך בשנים האחרונות לא רק במכשירי בלקברי, אלא גם בכל הטלפונים הניידים המתקדמים האחרים. כתוצאה מכך גדל גם מספרם של ישראלים הסובלים מ"אגודל בלקברי".
איך נגרמת הדלקת? כל עצם בגופנו מחובר לשריר על ידי גיד. כדי לכופף את האגודל צריך להפעיל לחץ על שני גידים - האחד מכופף את האגודל, והשני מיישר אותה. כתיבת הודעות טקסט מחייבת הקשות רבות על הצג או על מקשי הטלפון ויוצרת לחץ על האגודל של היד הכותבת.
ד"ר אמיר אורון מהמחלקה לכירורגיה של היד בקפלן מסביר כי לחץ מתמשך עלול לגרום כאבים ונפיחות בכף היד, ובהמשך דלקת במעטפת הגיד ושחיקה של הסחוס במפרק בסיס האגודל.
אם לא מטפלים בדלקת בזמן, המצב עלול להחמיר לעתים עד שאין מנוס מלעבור ניתוח להחלפת המפרק. "בזמן האחרון יש אצלנו עלייה מסיבית בפניות מצד אנשי שמרבים לשלוח מסרונים וסובלים מכאבים, בהם אפילו רופאים", מעיר ד"ר אורון.
תנו לאצבעות לנוח
אורון התבקש לטפל גם בדובר בית החולים, אופיר לוי. "מתוקף תפקידי אני שולח מדי יום מאות מסרונים לרופאים, לכתבים ולמטופלים", סיפר לוי. "לפני כחודשיים התחלתי לחוש כאבים חוזרים במפרק האגודל של יד שמאל, היד הדומיננטית שלי. היה לי קשה להזיז את האצבע. לא הבנתי בהתחלה למה כואב לי עד שפתאום, בזמן ששלחתי אס-אם-אס, הבנתי שהטלפון 'אשם'. ד"ר אורון המליץ לי לחבוש סד על כף היד, שיקבע אותה. מאז אני מדבר יותר ומסמס פחות, והכאבים באמת פוחתים בהדרגה".
אורון מסביר כי אם מנוחה ליד אינה עוזרת, ניתן לטפל בדלקת באמצעות כדורים או זריקות קורטיזון: "אם כל אלה לא עוזרים, ניתן לנתח את כף היד כדי 'לשחרר' את הגידים - או במקרה החמור ביותר, לבצע ניתוח להחלפת המפרק".
ולידיעת ההורים המודאגים: אורון מרגיע שילדים פחות רגישים לסבול מ"אצבע בלקברי" מאשר מבוגרים, מאחר שהרקמות שלהם יותר גמישות ולכן עומדות בלחץ יותר בקלות. עם זאת, לא מזיק להיזהר: לדברי אורון, המטופל הצעיר ביותר שהגיע לקפלן בגלל שסבל מהדלקת היה ילד בן 12, שהגזים במשלוח הודעות לחבריו.
כללי אצבע למסרון בטוח
- עדיף מסך מגע: הקלדה בטלפון עם מסך מגע פחות מאמצת.
- חלקו מאמץ: הקלידו בשני האגודלים לסירוגין.
- כתבו מתומצת: הקפידו על מסרונים קצרים.
- אל תסבלו: אם היד כואבת, לכו להיבדק.