אירופה גינתה את סוריה, סטודנט שהפגין נהרג
שרי החוץ של בריטניה ואיטליה קראו לממשלת סוריה לכבד את זכותם של מתנגדי שלטון אסד לקיים הפגנות מחאה. "האלימות בסוריה אינה מתקבלת על הדעת", אמרו השניים. במקביל, בהפגנה באוניברסיטה בדמשק נהרג סטודנט מירי כוחות הביטחון
בעוד ההרג בדמשק נמשך, שר החוץ של בריטניה וויליאם הייג ומקבילו האיטלקי פרנקו פרטיני גינו היום (ב') את האלימות "הבלתי מתקבלת על הדעת" נגד מפגינים בסוריה. "אני קורא לממשלה הסורית לכבד את הזכות של העם הסורי לחופש ביטוי ואת הזכות להפגין בצורה לא אלימה", אמר שר החוץ הבריטי במסיבת עיתונאים משותפת שקיים בלונדון עם מקבילו האיטלקי.
הייג הוסיף כי "הממשלה הסורית חייבת ליישם רפורמות פוליטיות משמעותיות שיהוו למעשה את התגובה הלגטימית היחידה לרצונו של העם הסורי".
מסיבת העיתונאים של שני שרי החוץ הבכירים נערכה לאחר שמוקדם יותר היום הפגינו מאות סטודנטים סורים באוניברסיטה למדעים של דמשק. כך סיפרו עדי ראייה שהיו בקמפוס האוניברסיטה לסוכנות הידיעות רויטרס.
מצור על האוניברסיטה בדמשק
על פי עדויות ראייה, אחד הסטודנטים שהפגינו במקום נהרג מירי כוחות הביטחון הסוריים.
עוד נמסר כי כוחות הביטחון הטילו מצור על האוניברסיטה.
במקביל, לפי עדי ראייה, כוחות הביטחון של הנשיא בשאר אסד ממשיכים להטיל מצור על עיר החוף בניאס, בעקבות הפגנות המחאה הגדולות שפרצו אתמול בעיר והרג כמה מפגינים מירי נאמניו של אסד.
האלימות הקשה בבניאס, בה נמצא אחד מבתי הזיקוק הגדולים של סוריה, פרצה אתמול לאחר שבני העדה העלווית ונאמניו של הנשיא הסורי פתחו בירי מנשק אוטומטי לעבר תושבי העיר מתוך מכוניות נוסעות.
הטילו מצור על עיר החוף. טנקים סוריים בעיר בניאס (צילום: רויטרס)
על פי משקיף בינלאומי שנמצא בסוריה, מהירי בבניאס נהרגו ארבעה בני אדם. הרשויות בדמשק מסרו מאוחר יותר כי תשעה חיילים נהרגו בסמוך לבניאס במארב שהציבו להם חמושים. פעילים למען הדמוקרטיה ומפגינים סיפרו כל הדרכים המובילות לבניאס נחסמו על ידי כוחות הביטחון הסוריים.
הצעת חוק אמריקנית: להחמיר הסנקציות על סוריה
"מערכת החשמל נותקה מאז אתמול", סיפר לרויטרס אנס אל-שוגרי, אחד ממנהיגי הפגנות המחאה בבניאס. לדבריו, "הצבא הציב חיל רגלים ונקודות ביקורת בכל העיר".
ובעוד משטר אסד נוקט ביד ברוטלית כלפי מתנגדיו, בבית הנבחרים האמריקני מתגבשת הצעת חוק שנועדה להקשיח את הסנקציות הכלכליות על דמשק ולהעניק לממשל בוושיגנטון סמכות להעניק סיוע להתארגנות של גופים אופוזיציונרים למשטרו של אסד.
יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, הרפובליקנית אליאנה רוס-ליטנאן, שחיברה את החוק המקורי של הסנקציות הכלכליות על סוריה, הודיעה על החלטתה להציג בקרוב חקיקה משלימה שמטרתה "לעזור ולתמוך במעבר לדמוקרטיה בסוריה". רוס-ליטנאן פרסמה בסוף השבוע הודעה המגנה את גל האלימות המשתמשך מצד המשטר הסורי נגד מפגינים המתנגדים לו.
כוחות ביטחון סוריים מפנים גופת מפגין שנהרג בדרעא (צילום: רויטרס)
"הדיכוי האלים של המשטר הסורי נגד המפגינים מדאיג עמוקות. הפעולות האחרונות מהוות הסלמה של הדיכוי המתמשך של המשטר נגד העם הסורי ומתנגדי המשטר", אמרה רוס-ליטנאן.
"ארה"ב התעלמה זמן רב מאיומי המשטר הסורי"
יו"ר ועדת החות בבית הנבחרים מאשימה את ממשל אובמה על כך ש"ארה"ב התעלמה יותר מדי זמן מהאיומים הנגרמים על ידי המשטר הסורי לביטחון הלאומי של ארה"ב, לבנות בריתנו ולעם הסורי".
עוד היא טענה ש"במקום להחזיר את השגריר האמריקני לדמשק ולשדרג את היחסים המדינה המנודה הזאת כפי שהממשל הנוכחי עשה, ארה"ב חייבת לכפות סנקציות נוקדות נגד המשטר הסורי. אנחנו חייבים לבודד את המשטר מבחינה דיפלומטית ולספק סיוע דמוקרטי לארגונים חברתיים בסוריה".
הדיכוי האלים של ההפגנות בסוריה לא קיבל עד סוף השבוע האחרון ביטוי הולם בתקשורת האמריקנית, על רקע המאמצים הבינלאומיים בלוב, החשש מהתחזקות אל-קאעידה בתימן והפגיעה בבסיס הצי החמישי האמריקני בבחריין.
אולם מאז סוף השבוע יצא הנשיא ברק אובמה בהצהרה אישית ראשונה על המתרחש בסוריה וגינה "במלוא החומרה את האלימות הנתעבת שביצעה ממשלת סוריה בשבועות האחרונים נגד מפגינים שוחרי שלום". הוא הבהיר בדבריו לסורים כי וושינגטון עוקבת מקרוב אחר המתרחש.
Read this article in English