שתף קטע נבחר

לא רק בבית: איך לבצע ניקיון פנימי לרענון החיים

צובעים קירות, מאווררים ארונות, מסלקים פירורים - אבל מה עם הנפש והזוגיות? "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מציע לעשות בדק בית פנימי, להיפרד מקיבעונות, להשליך מטענים ולערוך שינויים מהותיים בחיים

ניקיון הפסח, שכבר הפך לחלק ממנהגי החברה הישראלית - הדתית והחילונית גם יחד - נמצא בימים אלה בעיצומו. המהדרין הופכים את כל הבית, מקרצפים כל פינה, מרוקנים כל מגירה, מגעילים כל מזלג ומרחיקים כל פירור חמץ. אלה שמסתפקים בפחות רק צובעים, מרפדים, זורקים ריהוט ישן, מחדשים פריטים ומאווררים. אבל אלה גם אלה עסוקים בטקסים לקבלת האביב שמשמעו התחדשות, פרידה מהחורף ומההתכנסות והיערכות לאור, לחום ולשינוי.

 

 

טקס הניקיון, שבבתים רבים נמשך שבועיים לפחות, הוא עסק לא קל בכלל ברמה הפיזית, ואלפי נשים מוצאות את עצמן בערב פסח כשהן קורסות מותשות מהמאמץ. אבל המאמץ האמיתי שנדרש כמעט מכל אחד מאיתנו הוא דווקא לא פיזי, אלא מנטלי: האומץ לחדש את חיינו מבחינה נפשית.

 

"זה לא מקרי שבכל הדתות כמעט חל החג במקביל לאביב‭,"‬ אומר הפסיכיאטר ד"ר מוטי משיח, סגן מנהל המרכז לבריאות הנפש אברבנאל. "העונה הזו מכוונת לצורך של הטבע, כמו גם לצורך האנושי, בחידוש ובהתחדשות. אפילו בעלי החיים, בעיקר ממשפחת היונקים, עוברים ייחום בעונה הזו, שיש בה הבטחה. זו מעין תקופת ביניים, בין קר לחם, בין הישן לחדש, בין המוכר לזר - אותה תחנה שמזמנת אביב ולבלוב - אבל לא כולם נענים לאתגר"

 

אוגרת רק זיכרונות  טובים

כמה מאיתנו מסוגלים באמת לוותר על הישן והמוכר, שכבר לא משרת את הצרכים שלנו, ומעזים להתחדש? לנקות? לשנות תפיסות חיים, קשרים חברתיים, מקומות עבודה מתסכלים ולפתוח את חלון ההזדמנויות הנפשי והמנטלי? "לא רבים", טוען ד"ר משיח.

 

גליה, למשל, היא אחת כזו‭".‬במהלך שנות הידידות שרקמנו, חזרתי והתרשמתי שלפניי אדם 'זז‭,'‬ הכי לא מקובע שאפשר להעלות על הדעת‭,"‬ מתאר ד"ר משיח. "היא עסוקה בבדיקה מתמדת של הצרכים המשתנים שלה ומעיזה לקחת את המושכות לידיה ולנתב את חייה בהתאם. כשהיא מרגישה שמיצתה פרויקט או תפקיד, היא לא קופאת על שמריה. להפך, זה רק מעורר אותה. היא פונה לבוס שלה ומבקשת קידום, שינוי תפקיד או עמדה מקצועית. אם הוא מסרב, היא מחפשת באמת וביושר את הדבר הבא שיספק אותה".

 

לדבריו, גם בחייה האישיים מעיזה גליה להתחדש. "היא כל הזמן מציעה לבן זוגה ריגושים חדשים בכל מיני תחומים. כך למשל, הם הולכים להרצאות בנושאים מגוונים, נחשפים לתיאטרון חדשני ומתיירים בעולם במקומות לא שגרתיים‭."‬ גם בבחירת חוג חבריה היא מגלה גמישות ומעיזה לצרף זרים שיהפכו לחברים ולהיפרד ממי שהכזיבו.

 

"היא לא אוגרת שום דבר חוץ מזיכרונות טובים, ובכל שנה לקראת פסח היא ממלאת שני שקים גדולים בבגדים שכבר לא תלבש, שאותם היא תורמת ברצון. אפילו את המראה החיצוני שלה היא מעיזה לשנות בקלות בכל פעם שבא לה, וממציאה לעצמה לוק חדש בתספורת, בסגנון הלבוש או בשניהם גם יחד".

 

אז מיהם המתחדשים? מי הם אלה שיודעים להשתנות ולהכניס את האביב לחייהם בכל פעם מחדש? "מדובר באנשים שנותנים לעצמם הזדמנות לנקות את מגירות הנפש ופתוחים לבדק בית אמיץ ומחייב. הם לא חוששים להיפרד מכל מה שכבר לא משרת אותם ולרענן את חייהם. הם גמישים, ותרנים ומאותגרי מטרות. הם סקרנים ובטוחים בעצמם ובמרחב. הם פשוט זורמים, מתחדשים, מחפשים להועיל לעצמם ולחברה, לא שומרים טינה, אלא חייכנים, ונעים להימצא בקרבתם‭,"‬ מתאר ד"ר משיח.

 

לדבריו, לטיפוס האישיות הזה יש תת-קבוצה שבה נכללים רודפי הריגושים, אלה שמהר מדי ממצים וכבר עסוקים בהשגת הדבר הבא. "לעומת המתחדשים מוצאים את התקועים. אלה ששומרים, שמתכווצים, שנתקעים, שלא באמת גדלים. הם אינם פתוחים לחידושים וחיים רק את המוכר והבטוח. אנשים מהטיפוס הזה‭,"‬ מסביר ד"ר משיח, "בולטים לרעה גם בפוליטיקה, כשמנהיגים שמרנים נמנעים מצעדים שיקדמו את ציבור בוחריהם ומקבעים מהלכים שכבר פג תוקפם".

 

נשואה לאדם תקוע

אחד כזה הוא ב‭.'‬ אשתו הגיעה לטיפול אצל ד"ר חסיה ירושלמי, פסיכותרפיסטית אישית וזוגית ומגשרת. "במהלך הטיפול עלתה דמות של בעל הקופא על שמריו‭,"‬ מתארת ד"ר ירושלמי. "אדם פסימי, סגור, שונא חידושים וזרים. הם הכירו כשהוא היה בצבא, ואז היא ראתה בתכונות האלה סימן ליציבות, להמשכיות ולביטחון. רק אחרי שנות נישואים והולדת ילדים היא הבינה בעצם שהיא חולקת את חייה עם שמרן סדרתי, שמממש הלכה למעשה את הפתגם: מה שהיה הוא שיהיה".

 

ב‭,'‬ כך התברר במהלך הטיפול, נצמד לשגרה, לאותם בגדים שכבר שנים הוא לא מחדש או חלילה זורק, לאותם הרגלים, לאותו מזון בסיסי, לאותו סוג ספרים ולאותם חברים מהצבא. "אפילו בחו"ל הוא מעדיף לחזור למקומות המוכרים ובלבד שלא להתמודד עם שינוי ועם חריגה מהמוכר. הוא מקובע, תבניתי, ממוסגר. ניקיון פסח נפשי, שמחייב שינוי, אוורור והתחדשות, יהווה עבורו איום‭,"‬ היא מתארת.

 

ההורים מעודדים התנסות 

מהי בעצם הסיבה שאדם אחד פתוח לשינוי ולהתחדשות בעוד האחר חרד מהם? "המתחדשים חוו עוד בגיל הינקות הורים שהרשו להם לחקור ולפתוח צעד גם מחוץ לטריטוריית הבית הבטוחה והמוגנת‭,"‬ מסבירה ד"ר אביבה איזנברג, פסיכולוגית קלינית ורפואית במרכז הרפואי קפלן.

 

"מגיל צעיר הם נחשפו גם לאנשים שאינם בהכרח מהמעגל המשפחתי המצומצם והרגישו בטוחים איתם. גם כשגדלו הרשו להם ההורים להתנסות, לפגוש חברים חדשים, עודדו אותם לשאול, להתעניין, להסתקרן ולחוות את הלא מוכר. כך נפתח בנפשם חלון שמזמן אליהם את הגמישות לחוות חידושים ולהתרענן.

 

"בצד השני של הסקאלה נמצאים המקובעים. חלקם מן הסתם נולדו להורים שבעצמם חששו משינויים ומהתחדשויות וקיבעו את העיקרון 'לחיות את מה שיש‭.'‬ אחרים נוטים להיצמד למוכר שמגן עליהם בעקבות טראומה או משבר שעברו. הם מונעים מחרדה עמוקה משינוי ומהתחדשות, שיש בה התעוררות מינית, תשוקה, רצון לכבוש ולאו דווקא במובן הרומנטי - תחושות שממש מאיימות על נפשם. בשבילם האביב צבעוני מדי".

 

מרעננים את הזוגיות

היכולת להתחדש חיונית לא רק בתחום האישי והפרטי, גם בתא הזוגי יש לה - או להיעדרה - משמעות ניכרת. "אם בזוגיות אין התחדשות, מודעות לצורך לחדש ולהתנסות - היא מתנוונת. בדיוק כמו בתהליך הנשימה, אם שומרים זמן רב מדי את האוויר בריאות, נחנקים‭,"‬ מזהירה ד"ר ירושלמי. "קחו את הפסח כהזדמנות לנקות את הקשר הזוגי ממועקות, מכעסים ומתסכולים שצברתם והפנמתם במהלך השנים המשותפות‭,"‬ היא ממליצה.

 

"דבר ראשון היפטרו מהכעס, שפועל עליכם כמו בומרנג, סוחט ומתיש, מכווץ ומצמצם. הניחו לעבר ובעיקר למשקעיו הכבדים. בתמורה השקיעו את האנרגיה בבדק בית, במימוש של הרפתקה, ביישום חלומות. תבדקו שוב ושוב מה בזוגיות שבניתם כבר לא עובד ומה יחליף אותו, האם העבר עדיין משרת את ההווה. בדיקה אמיצה שכזו ללא ספק תרענן את הזוגיות".

 

גם ד"ר איזנברג אופטימית: "אפשר להזיז את הנוקשים מעמדתם בעזרת טיפול. זהו דבר חיוני וחשוב, כי החיים הם מסע, הם רצף של הזדמנויות, שדורשות גמישות, יצירתיות, התנסות ופתיחות. אם ירכשו את היכולת להגשים את זה, הם לא יחושו שפיספסו את החיים ונשארו מאחור".

 

איך מתחילים את הניקיון הנפשי

  • החליטו על שינוי, הגדירו אותו במדויק וקבעו לו לוח זמנים ומועד לביצוע.  

 

  • ערכו רשימה של הצרכים העכשוויים שלכם.  

 

  • ערכו רשימה נוספת ופרטו בה את כל מה שמיותר ומכביד על חייכם הפרטיים והזוגיים.  

 

  • דמיינו את התסכולים והכעסים שלכם, תנו להם צורה והפריחו אותם על בלון או על ענן אל מחוץ לחייכם.  

 

  • דמיינו התחדשות בכל תחום שבא לכם ותנו לעצמכם להרגיש מה זה עושה לכם. 

 

  • העניקו לבן/ת הזוג שי קטן מדי פעם, כי לא רק זוגיות גוססת נזקקת לעירוי דם טרי, אלא כל זוגיות שהיא. עצם הנתינה מאפשרת חידוש וזרימה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המאמץ האמיתי בניקיון הוא לא פיזי, אלא לחדש את החיים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים