טיפול חדש בגלי הלם מחזיר את הזקפה לחיים
מחקר שנערך בבית החולים רמב"ם גילה שטיפול בגלי הלם יעיל במקרים של אימפוטנציה הנובעת מבעיות בכלי הדם אצל גברים שאינם מגיבים לוויאגרה או לסיאליס, כך מדווח "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות". הטיפול אינו כואב ואין לו תופעות לוואי
מהפך במיטה: מחקר ישראלי, שמעורר בשבועות האחרונים עניין עולמי, מגלה כי טיפול פשוט ולא כואב עשוי להציל את חיי המין של גברים הסובלים מאימפוטנציה קשה, ואינם מגיבים לטיפול בתרופות כגון סיאליס או ויאגרה. סדרת מחקרים שנערכת זה שנתיים בבית החולים רמב"ם מגלה כי מכשיר פשוט, המיועד לריסוק אבנים בכליות ולטיפול בבעיות אורתופדיות, מצליח להשיב את עלומיהם של גברים שנואשו מכל פתרון אחר.
פגיעה באיכות החיים
כמעט מחצית מהגברים מעל גיל 40 מתקשים לתפקד במיטה. מחלות לב וכלי דם, סוכרת ובעיות אחרות עלולות לגרום לאין-אונות (אימפוטנציה) ולפגיעה קשה באיכות החיים של הסובלים מהתופעה, ושל בנות זוגם. שליש מהגברים האלה אינם מגיבים לטיפול תרופתי ונותרים ללא פתרון, לעתים בגיל צעיר מאוד.
הטכנולוגיה העומדת בבסיס המחקר החדש, טיפול בגלי הלם, משמשת במקור לריסוק אבנים בכליה. גל הלם הוא גל בעוצמה נמוכה, שמהירותו גבוהה ממהירות הקול. הוא משמש לסילוק מצבורי סידן ששקעו במפרקי הגוף ומעודד את הגוף ליצור כלי דם חדשים, המחדשים את הזרמת החמצן לרקמה הפגועה. בשנים האחרונות משתמשים בטיפול הזה לחידוש כלי דם קטנים בלב של חולים שאינם מתאימים לניתוח מעקפים, ולטיפול במגוון של בעיות אורתופדיות, בעיות עור וזיהומים.
הנחת העבודה של החוקרים מרמב"ם הייתה שאם הטיפול עשוי לחדש כלי דם שונים, הוא עשוי להועיל גם בבעיות בפין, מאחר ש80%- מהמקרים של הפרעה בתפקודי זקפה נובעים מבעיות בכלי הדם באזור. סדרת מחקרים שעורכים אנשי המחלקה לנוירו-אורולוגיה בבית החולים אישרו את ההנחה הזו והוכיחו כי לטיפול יש פוטנציאל משמעותי בריפוי אימפוטנציה.
יעיל גם בחולים קשים
המחקר הראשון, שתוצאותיו פורסמו בספרות המקצועית לפני שנה, גילה כי טיפול בגלי הלם בעוצמה נמוכה מסייע לגברים הסובלים מהפרעות קלות בזקפה להיפטר מהתרופות שמסייעות להם לקיים חיי מין סדירים. המחקר הנוכחי מגלה כי הטיפול הפשוט יעיל גם בחולים קשים יותר, שלהם התרופות הפופולריות לא עזרו.
את המחקר הנוכחי ערכו החוקרים על 29 גברים בני 63 בממוצע, שקיבלו ציונים נמוכים ביותר במדד הבוחן את התפקוד המיני. פרוטוקול הטיפול כלל שני מחזורי טיפול בשבוע, במשך שלושה שבועות, וסדרה שנייה של טיפולים באותה תדירות לאחר שלושה שבועות הפסקה.
הטיפול בגלי ההלם ניתן בעוצמה נמוכה לחמישה אזורים בפין, ונמשך כ20- דקות. המטופל יושב או שוכב, וכיפת המכשיר מוצמדת אל רקמת האיבר. בתום הטיפול הוא יכול להמשיך בשגרת יומו. הטיפול אינו כואב, ועד כה לא נרשמו בו שום תופעות לוואי.
המטופלים נבדקו לאחר חודש אחד, שבמהלכו לא קיבלו טיפול תרופתי לבעיות הזקפה, ושוב לאחר חודשיים, כאשר טופלו בתרופות להגברת הזקפה. בתום תקופת המחקר, 75% מהחולים כבר הגיבו לתרופות, שאיפשרו להם קיום יחסי מין מלאים. תפקודי הזקפה של רבע מהמטופלים הפכו נורמליים עד כדי כך שיכלו לקיים פעילות מינית ללא צורך בטיפול תרופתי.
יתרון ברור לטיפול בהלם
מחקר שלישי, שנערך בימים אלה ברמב"ם, משווה בין שתי קבוצות של מטופלים, שחלקם טופלו בגלי הלם וחלקם טופלו במכשיר דמה. תוצאות המחקר הזה, שטרם פורסם בעיתונות הרפואית, מראות יתרון ברור לקבוצה שטופלה בגלי הלם לעומת הקבוצה ש"טופלה" במכשיר הדמה.
"אימפוטנציה נגרמת, לרוב, על רקע של כלי דם אצל חולים שסובלים מסוכרת, ממחלות לב, מלחץ דם גבוה ומשומנים בדם", אומר פרופ' יורם ורדי, מנהל המחלקה לנוירו-אורולוגיה בבית החולים רמב"ם, ומי שמוביל את המחקר.40%-30%" מהגברים בגיל 40 ומעלה סובלים מבעיות בתפקוד המיני. כשני שלישים מגיבים לתרופות, ושליש מוצאים עצמם ללא פתרון מתאים. במקרים כאלה, הטיפולים היחידים עד היום היו השתלת תותב או הזרקות לפין.
"מנגנון הפעולה המדויק של גלי ההלם לא ידוע, אולם אנחנו מניחים שהאנרגיה שאנחנו משתמשים בה עושה נזק לתאים שמצפים את כלי הדם, הגורם, קרוב לוודאי, לחידוש התאים האלה - שהם החשובים ביותר להרחבה ולהתכווצות של כלי הדם. שלושת המחקרים שערכנו הראו שהטיפול גורם לתגובה משמעותית מאוד בחולים קשים, שסובלים ממחלות רציניות ולא הגיבו לשום טיפול במשך תקופה ארוכה.
"הטיפול שלנו נכנס לתודעה בכל העולם, ויש כבר מחקר שמציע אותו בחמישה מרכזים באירופה. מגיעים אלינו חולים מכל העולם כדי לעבור אותו, לאחר שנואשו מטיפולים אחרים. צריך כמובן להמשיך ולבחון אותו על מנת לדעת מה מספר הטיפולים האופטימלי, אולם כפי שהדבר נראה כיום, קרוב לוודאי שבעוד מספר שנים הוא ייחשב לטיפול שגרתי במצבים של אימפוטנציה. עם זאת, הוא אינו מתאים לגברים שסובלים מבעיות על רקע מחלות של העצבים ולחולים שסובלים מאימפוטנציה על רקע נפשי".