בריטניה: גם הומואים יוכלו לתרום דם. ומה אצלנו?
שרת הבריאות בבריטניה צפויה לאשר תקנה שלפיה יוכלו לתרום דם גם גברים הומואים שלא קיימו יחסי מין במשך 10 שנים לפחות. בישראל, כמו בשאר מדינות העולם להומואים אסור לתרום דם. בנק הדם בישראל: נתייעץ עם המומחים ונשקול צעדינו. הוועד למלחמה באיידס על המהלך הבריטי: מדובר בתרגיל פוליטי מעורר לעג
בריטניה עומדת לאשר להומואים לתרום דם: שרת הבריאות של אנגליה, אן מילטון, צפויה להכריז על המדיניות החדשה בעוד מספר שבועות, זאת לאחר שעד כה נאסר על גברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם. בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין משנת 1977. לאור השינוי בבריטניה הודיע בנק הדם בישראל שיתייעץ עם הגורמים המוסמכים כדי לבחון את העניין מחדש.
ההחלטה החדשה התקבלה במשרד הבריאות בבריטניה לאחר שהועלה חשש מפגיעה בחוקי שוויון ההזדמנויות בשל המניעה מהומוסקסואלים לתרום דם. על פי המדיניות החדשה, גברים שיצהירו כי לא קיימו יחסי מין עם גברים ב-10 השנים האחרונות יורשו לתרום דם. עם זאת, גברים הומוסקסואלים פעילים מינית עדיין לא יורשו לתרום.
שיעור גבוה של הידבקות ב-HIV
בנקי הדם ברחבי העולם אינם משתמשים במנות דם שנתרמו מקבוצות המצויות בסיכון גבוה להעברת מחלות, ובהן הומוסקסואלים. בשאלון מתבקשים תורמי הדם לסמן האם קיימו יחסי מין עם גברים. אם השיבו בחיוב על השאלה, לא נעשה במנה שימוש. הסיבה היא שיעור גבוה של הידבקות בנגיף ה-HIV בקרב ההומוסקסואלים, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
בשנים האחרונות מחו ארגוני זכויות הומוסקסואלים בבריטניה כנגד איסור תרומת הדם מהומוסקסואלים, בטענה כי גברים הומוסקסואליים רבים מקיימים יחסי מין מוגנים, נמצאים במערכת יחסים מונוגמית או שאינם מקיימים יחסי מין כלל.
בארצות הברית, גברים המקיימים יחסי מין עם גברים אינם רשאים לתרום דם מאז שנת 1977. גם קנדה אינה מאפשרת להומוסקסואלים לתרום דם. עם זאת, בניו זילנד קיימת מדיניות דומה למדיניות החדשה של בריטניה, שלפיה גברים הומוסקסואלים המצהירים כי לא קיימו יחסי מין במשך 10 שנים יכולים לתרום דם.
מעט מנות נגועות לא מאותרות
מנות הדם בישראל ובכל העולם נבדקות לגילוי מספר מחלות זיהומיות ובהן הפטיטיס ו-HIV. אלא שהבדיקה מודדת את רמות הנוגדנים שייצר הגוף כנגד נגיף ה-HIV. בדיקה זו מראה אם הנבדק נדבק בנגיף כשלושה חודשים לפני הבדיקה, אך היא אינה מראה את מצב ההדבקה העכשווי.
בשל אותו "חלון" של מספר חודשים שבו לא ניתן לזהות הדבקה, מספר קטן של מנות דם הנגועות בנגיף האיידס ואינן אינו מאותר. להערכת מומחי משרד הבריאות, התקנה החדשה בבריטניה תעלה את שיעור מנות הדם הנגועות ב-HIV בכ-2.5%.
בישראל לא אוהבים לתרום דם
ואצלנו - הישראלים אינם אוהבים לתרום דם: רק 4.3% מכלל הישראלים מוצאים לנכון לתרום דם. התוצאה היא מחסור כמעט תמידי במנות. בעבר קראו ארגוני ההומואים לבנק הדם בישראל לתרום דם, אולם בשירותי הדם של מד"א עמדו בסירובם לאשר זאת.
"גם בבדיקות המשוכללות ל-HIV שאנחנו מנהיגים כיום", מסבירה ל-ynet פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א, "יש חלון של 9-10 ימים ואנו חייבים להקפיד על איכות המנות ובשום פנים ואופן לא לסכן ולו באחוז מזערי את החולים מקבלי הדם. עם זאת, לאור ההתפתחויות אנו נשקול את צעדינו, נתייעץ עם הגורמים המוסמכים שכוללים את משרד הבריאות ומומחים לאיידס בישראל ונחליט בנושא".
על פי הערכות הוועד למלחמה באיידס, מספר הנשאים החדשים השנה יעמוד על כ-411, מתוכם כ-140 הומוסקסואלים. בשנתים האחרונות מהווים ההומוסקסואלים מעל שליש מכלל נשאי ה-HIV בישראל. מדובר בעלייה משמעותית בהשוואה ל- 30% הומוסקסואלים מנשאי ה-HIV החדשים בשנת 2008.
יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס אמר בתגובה: "אין שום בשורה בהצהרה של בריטניה מלבד תרגיל פוליטי שמעורר לעג בקרב רבים. הוועד למלחמה באיידס נמצא בקשר קבוע עם הנהלת בנק הדם בישראל כדי לבחון מדי תקופה את סוגית השימוש בתרומות של אוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר. נכון להיום, גם עם הבדיקה המתקדמת ביותר שבה נעשה השימוש בבנק הדם (בדיקת ה-NAAT), עדיין קיימת תקופת חלון שעלולה לפספס את ה-HIV. מסיבה זאת, ולנוכח העובדה שמדובר בסוגיה של בריאות הציבור, הוועד במקביל למאמציו למצוא אלטרנטיבות ראויות, ממשיך לתמוך במדיניות ניהול הסיכונים של בנק הדם".