יום הולדת 35 שמח, אפל!
אפל 1 שנבנה בגראז' של סטיב ג'ובס, חוגג 35 שנה. אבל לא בדיוק: למה למחשב שהתחיל את הכל אין תאריך לידה מדויק - ומה חשבו ההורים שלו עליו בהתחלה?
<< המחשבי בעיני הוליווד
אפל חוגגת השבוע יום הולדת 35. כלומר, בקרוב תחגוג (אם לא כבר חגגה כבר). קצת קשה לקבוע בדיוק מתי נולדה החברה, שהפכה מאז למעצמה טכנולוגית. חוץ מהתפוח הלעוס, עם החברה מזוהים שלושה תחומים מרכזיים: OSx, מחשוב נייד ושמועות ברשת.
לאחרונה נתקלנו באחת מעניינת: האם סטיב "ווז" ווזניאק, שייסד יחד עם סטיב ג'ובס את חברת אפל לפני 35 שנה ישקול לחזור לקחת בה חלק פעיל? התשובה חיובית, על אף שהוא לא רואה עין בעין עם שותפו לשעבר סטיב ג'ובס בנוגע למדיניות של החברה. אלא שמי שהציע לו את התפקיד היא סוכנות הידיעות רויטרס ולא חברת אפל. ניתן להניח שרבים מקוראי הידיעה ברויטרס, רבים מקוראי ידיעה זו ורבים מכותב ידיעה זו גם היו מוכנים לעבוד בתפקיד מרכזי באפל ולהרוויח משכורת עתק ובונוסים - אם יציעו להם.
במקביל לדיון במצבת כוח האדם של החברה, יש מחלוקת באשר לתאריך הולדתה של אפל הרשמי. הוא נחגג בעיתונות הטכנולוגיה באחד באפריל, אז נוסדה החברה, על פי הדיווחים, עם יציאתו של מחשב האפל 1. זהו המחשב הראשון שעיצבו ווזניאק וג'ובס (ושעמד לאחרונה למכירה פומבית).
מתי בדיוק נוסדה החברה? כשהמחשב יצא? כשהכריזו עליו? כשאפל נרשמה באופן רשמי כחברה? באותה תקופה, מן הסתם, ג'ובס לא עלה לבמה עם סוודר שחור, מצגת מגניבה, ושלף את המחשב מהכיס בתאריך ושעה ברורים שנקבעים שבועות ארוכים קודם לכן. אז התאריך הוא לא חד משמעי.
ווזניאק טען שיתכן הניירת הרשמית להפיכת אפל לחברה הוגשה כמה ימים אחרי אחד באפריל. עדויות אחרות שמצוטטות בבאז-בלוג מדברות על כך שהשותפות בין המייסדים נחתמה באחד באפריל, אלא שיתכן שזו רק שותפות עקרונית לפיתוח המחשב - עניין טכני לכאורה, אבל כזה שמשנה את התמונה. החברה הפכה באופן רשמי לחברה רשומה בכלל בתאריך אחר - בשלושה בינואר 1977, על פי עמוד השאלות הנפוצות למשקיעים - תשעה חודשים אחרי יום ההולדת של מחשב האפל 1.
צילום Ed Uthman
התפוח הראשון
יום הולדת או לא, איך נוצר התפוח? את החברה הם הקימו בשביל הכיף לדברי ווזניאק, על פי כתבה על אפל במגזין טיים. שניהם פרשו מלימודים גבוהים וחברו לעבוד ביחד מבית הוריו של ג'ובס. הם עברו מחדר לחדר בבית, עד שהפכו את המוסך לסדנת העבודה שלהם, מספרים במגזין פורבס. ווזניאק, מצידו, בכלל לא חשב שהם ירוויחו מהעניין כסף. ג'ובס הציע לייצר את מחשבי האפל 1 הראשונים שפיתחו השניים באופן עצמאי ב-20, דולר ולמכור אותם ב-40.
המייסד השלישי (תמיד יש כזה?) של אפל, רונאלד ווין, נעלם מהר מהשטח. בספר Apple Confidential: The Real Story of Apple Computer, Inc משנת 1999 נכתב כי הוא פחד להפסיד את הכסף שלו לאחר שנכשל בהשקעה קודמת. ומכר את עשרת האחוזים שלו בחברה ב-800 דולר.
ווזניאק נשאר בכל זאת וגם ג'ובס - שניהם עזבו את החברה בשנות השמונים. ג'ובס עזב את החברה בשנת 1985 לאחר מחלוקת מקצועית, ווזניאק עזב בשנת 1987. ג'ובס חזר אליה ב-1997 והציל אותה עם פיתוחים כמו האיימק, נגן האייפוד שמלווה בחנות אייטונס, וכמובן האייפון. בחודש ינואר, יצא ג'ובס לחופשת מחלה נוספת מהחברה, והעביר את הניהול השותף לסגנו טים קוק. בשל אי הוודאות בנוגע לשלומו ובריאותו של ג'ובס, עלתה השאלה אם ווזניאק יהיה זה שימלא את מקומו במידת הצורך. ואף על פי כן, ג'ובס לא פנה את הכסא כל כך מהר לקוק, לווזניאק או לאף אחד אחר. הוא לוקח חלק פעיל בניהול החברה, ועלה לבמה לפני חודש להציג את האייפד 2 החדש.
אייפד 2 - צעיר יותר מאפל 1 (צילום: אסף שגיא)
35 שנים אחרי שנוסדה לה במוסך בתאריך לידה לא ידוע, אפל מצליחה עד היום למשוך את תשומת הלב, לסקרן ולהעמיד אנשים בתור. היא עושה את זה באמצעות מוצרים בודדים חדשים שהיא מוציאה מדי שנה. החברה שווזניאק לא חשב שתעשה לו כסף ותהיה "בשביל הכיף", ושרונלד וויין פחד שיפסיד ממנה, שווה כ-317 מיליארד דולר, על פי אתר מאשאבל.
ווזניאק (משמאל) וג'ובס. מתוך Engadget
אפשר למצוא מהודורות שונות של ספרים מנייר וספרים דיגיטליים ובהן ביוגרפיות בלתי-רשמיות של סטיב ג'ובס. הספר "iSteve: The Book of Jobs", ששמו יכול להתפרש כמשחק מילים על ספר איוב המוכר מהתנ"ך, עתיד לצאת בשנת 2012. אלא שהפעם מדובר בביוגרפיה רשמית שנכתבת תחת פיקוחו ג'ובס שידוע, על פי דיווחים, כמנהל קפדן שעוסק בפרטים הקטנים ו"כפייתי לרמת הפיקסל". כך שאולי ג'ובס הוא זה שידע לתת את הדקה הספציפית, שבה החלום שלו הפך לחברה שתהיה אחת הגדולות בעולם.
סקירה: LG אופטימוס 2X - האנדרואיד המהיר ביותר >>