פרץ רץ בעבודה, הרצוג: "נהפוך למפלגת נישה"
עמיר פרץ יכריז היום כי יתמודד על ראשות המפלגה בניסיון לשקמה. הרצוג, המועמד המוביל כעת, סבור שהעבודה בראשות פרץ תהפוך למפלגה של 2-3 מנדטים. גם יחימוביץ' מועמדת, וכולם מחכים לשמוע במי יתמכו עיני, בן-אליעזר והקיבוצים
יושב ראש מפלגת העבודה לשעבר, עמיר פרץ, צפוי להכריז היום (ג') כי יתמודד שוב על ראשות המפלגה בבחירות הקרובות שמתוכננות לספטמבר, והמהלך מטריד מאוד את יריביו. המועמד המוביל לראשות העבודה לפי הסקרים, ח"כ יצחק הרצוג, הביע אמש במפגש סגור בדרום דאגה מהאפשרות שפרץ ינצח וייבחר ליושב הראש.
"עם כל הכבוד שאני רוחש לו, עמיר יהפוך את המפלגה למפלגת נישה, ומפלגת העבודה תהיה כמו שהייתה מפלגת 'עם אחד' - עם שניים-שלושה מנדטים. רק אני יכול להפוך את המפלגה לגדולה וחזקה", אמר הרצוג בפגישה. פרץ המשיך גם אמש בפגישות עם פעילים ובשיחות הכנה לקראת מסיבת העיתונאים שיכנס היום. בחודשים האחרונים הוא חרש את הארץ לאורכה ולרוחבה כדי לבחון את מעמדו ואת מצב מחנהו, שחלקו התפזר וחלקו עבר לקדימה.
פרץ בהפגנה מול משרד רה"מ נגד המדיניות הכלכלית (צילום: גיל יוחנן)
לאחר שאיבד את ראשות העבודה ואת תפקיד שר הביטחון לאהוד ברק, ניסה פרץ לשקם את מעמדו הציבורי שנפגע קשות בעקבות תפקודו כשר הביטחון במלחמת לבנון השנייה. רק לאחרונה התגברה אצלו התחושה כי בציבור מתחילים להבין את פעולותיו ואת התנהלותו, וכי למעשה - בעיקר על רקע הצלחת "כיפת ברזל" - הוא זוכה לרוח גבית שלא הייתה מנת חלקו בעבר. בחודשים האחרונים הוא חזר לשיח הציבורי, התבטא בחריפות בנושאים חברתיים וכלכליים, ואף הוביל את השיח סביב סוגיית שכר המינימום.
פרץ חש צורך ממשי "לנקום" את ההפסד לברק בפריימריז לראשות העבודה לפני ארבע שנים, ומפגין לא-מעט חוסר הערכה וזלזול כלפי יריביו, יצחק הרצוג ושלי יחימוביץ'. הוא אינו מעריך את יכולותיהם להנהיג ולשקם את המפלגה.
הקאמבק של "מפקד הארגזים"
מאידך, יריביו חוששים מיכולת הארגון של פרץ ומכישוריו הפוליטיים. הוא נודע כפוליטיקאי בעל חושים חדים, שמצליח לארגון סביבו מחנה עוצמתי ומשמעותי, כפי שעשה בעבר כשהתמודד על ראשות המפלגה מול שמעון פרס, וניצח אותו. אז הודבק לפרץ הכינוי "מפקד הארגזים", שביטא את ההתפקדות האינטנסיבית למפלגה שיזמו אנשיו, באמצעות הבאת חברים חדשים רבים - לעתים אף תחת לחצים לכאורה.
כעת חוששים הרצוג ויחימוביץ' כי פרץ ישוב לפעול כך ויפקוד למפלגת העבודה אלפי אנשים באמצעות מנגנון פעילים משומן ומיומן. בעבודה תוהים במי יפגע פרץ יותר - ביחימוביץ' "החברתית", שהוכיחה את עצמה כפרלמנטרית מצטיינת בתחום החברתי-כלכלי, או בהרצוג, שזכה לשבחים כשר רווחה ונחשב גם לבעל הבנה בתחום המדיני, אך חסר כריזמה ונחשב במערכת הפוליטית ל"חסר עמוד שדרה".
סוגייה חשובה נוספת היא תמיכתו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הנחשב לאיש החזק במפלגת העבודה ובעל השפעה רבה. יחסיהם של פרץ ועיני היו קשים בשנים האחרונות, אולם בתקופה האחרונה אותת פרץ כי המתח פחת. יחימוביץ'
נחשבה בעבר למקורבת לעיני, והיחסים בין הרצוג ליו"ר ההסתדרות גם הם טובים. שלושת המועמדים מעוניינים מאוד בתמיכתו, שעשויה להשפיע על המרוץ באופן משמעותי ואולי אף להכריע אותו.
גם לח"כ בנימין בן-אליעזר, ששוחרר אתמול מבית החולים בתום חודש וחצי של אשפוז, יהיה משקל במערכת הבחירות הזו. בצאתו מבית החולים הוא אמר כי בכוונתו להמשיך להתבטא ולומר את דעתו, ובמפלגת העבודה ממתינים כעת בדריכות לראות במי יתמוך. לפני כמה חודשים הביע בן-אליעזר בכנס פעילים זלזול בכל המועמדים לראשות עבודה, ולמרות ששלושת המועמדים הנוכחיים ידעו עליות ומורדות ביחסיהם עמו - הם ינסו כעת לקבל את תמיכתו. גם לשאלה במי יתמוך מחוז הקיבוצים, המחוז הגדול במפלגה, יהיה משקל כבד.