שתף קטע נבחר

בין הטיפות: נתניהו מקדם אישורי בנייה באיתמר

ראש הממשלה הנחה לחתום על אישורי תב"ע למבני חינוך ביישוב בשומרון. המתנחלים טוענים שזה "לעג לרש", בעוד הלחץ מהעולם להתפשר לטובת הפלסטינים גובר

נתניהו עוזר למתנחלים, לפני שהוא מתגמש כלפי הפלסטינים? ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנחה לפעול מול שר הביטחון, אהוד ברק, על מנת לקדם את האישורים לבניית מוסדות חינוך באיתמר שבשומרון. זאת, על רקע הערכות כי הוא ייאלץ להציג תוכנית מדינית כדי לנסות ולבלום את התמיכה העולמית הגוברת בהכרה במדינה פלסטינית.

 

בשבוע שעבר נודע כי נתניהו וברק סיכמו על הענקת אישור תוכנית בינוי ערים (תב"ע) להתנחלויות נופים שבשומרון, רותם, חמדה ואשכולות-סנסנה שבבקעת הירדן. מדובר בצעד נדיר שלמעשה מכשיר את המשך פיתוח ההתנחלויות, גם אם לא מעניק אישורי בנייה מיידיים.


הנחת אבן פינה לישיבה באיתמר, בשבוע שעבר

 

לאחר הפיגוע באיתמר לפני חודש, שבו נטבחו חמשת בני משפחת פוגל, הבטיח נתניהו למתנחלים לפעול לאישור תב"ע גם ביישובם, אולם הנושא שנמצא באחריותו של ברק, נותר תקוע. יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, פנה בימים האחרונים לראש הממשלה וביקש ממנו לאשר את התוכניות באיתמר.

  

נתניהו בדק עם יועציו היכן עומד הנושא ונמסר לו כי שר הביטחון הוא זה שמעכב את החתימה על תכניות התב"ע של איתמר. נתניהו הנחה את השר בני בגין ואת מזכיר הממשלה צבי האוזר לפעול מול שר הביטחון על מנת שכבר השבוע יאושרו התוכניות למבני חינוך.

 

בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לנושא, אולם גורמים הבקיאים בפרטי העניין אישרו בשיחה עם ynet כי נתניהו ביקש מברק לפעול ולאשר בהקדם את התוכנית. "הם רוצחים ואנחנו בונים", אמר ראש הממשלה בביקור ניחום אבלים אצל קרובי הנרצחים מאיתמר. אבל האם זהו רק ניסיון פיוס לפני צעד שיכעיס מאוד את הימין?

 

"כל עניין החתימה הזו הוא לעג לרש", אמר ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, בתשובה לפניית ynet בנושא. "מדובר על פסיק קטן ונקודתי בתוכנית המתאר הכוללת ליישוב שהמדינה עצמה בנתה".

 

רמזים על שינוי כיוון בגרמניה?

אישורי בנייה בהתנחלויות הוא נושא מדיני רגיש, במיוחד על רקע המתיחות עם ארצות הברית ומדינות הקוורטט נוכח הקיפאון המדיני. בסביבתו של ראש הממשלה התעקשו אמש כי האמריקנים לא הודיעו לישראל על כוונתם לתמוך בהכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית בגבולות 1967 בספטמבר באו"ם.

 

"אין קרע עם ארה"ב, יש ניסיון לגבש תוכנית מדינית, יש החלפת רעיונות כל הזמן", אמרו גורמים בסביבת נתניהו. "לא ידוע על שינוי בעמדת ארה"ב בנוגע להכרזה החד צדדית. נתניהו לא שמע על כך". גם האמריקנים, לפחות באופן פומבי, מזכירים את הצורך במשא ומתן. "כדי להשיג את פתרון שתי המדינות, הצדדים צריכים לשבת לשולחן", אמר אתמול דובר הבית הלבן.

 

בשבועות הקרובים צפוי הלחץ על ראש הממשלה לגבור. מדינות אירופה וארה"ב לוחצות על נתניהו להכריז כי הוא מוכן למשא ומתן על גבולות 67'. בוושינגטון נשמעת זה זמן רב אכזבה מהתנהלותו של נתניהו, והציפייה ממנו היא להתבטאויות משמעותיות שיקדמו את התהליך הקפוא. עדיין לא ברור אם נתניהו אכן מגבש תוכנית מדינית שאותה יציג בנאומים פומביים בשבועות הקרובים, והוא משדר מסרים סותרים.

 

ראש הממשלה הביע לאחרונה מעין זלזול בפרסומים על כוונתו להציג תוכנית מדינית בנאום בפני הקונגרס האמריקני. ואולם, בביקורו בברלין בשבוע שעבר ניכר שינוי בגישה - ונתניהו אמר שהוא צפוי להציג את תכניותיו בסדרה של נאומים פומביים. אמירה זו הקפיצה את האגף הימני בליכוד וגורמים שונים הביעו דאגה כי ראש הממשלה ניסה "להרדים" את הימין.

 

"ארה"ב סיכלה יוזמה אירופית"

מנגד, גורמים שונים בממשלה ובראשם השרים מרידור וברק, דוחקים בנתניהו להציג תוכנית מרחיקת לכת, על מנת להוריד את הלחץ מעל ישראל ולמנוע את מה שמכנה ברק "צונאמי מדיני" לקראת ספטמבר, אז צפויה ההכרה במדינה פלסטינית לעלות להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם. ההערכה במערכת הפוליטית היא כי בסופו של דבר לנתניהו לא תהיה ברירה אלא להיכנע לדרישות העולם ולפרסם יוזמה מדינית שאינה מתיישבת עם התבטאויותיו בתקופה האחרונה.

 

בתוך כך אמרו הלילה גורמים רשמיים בארה"ב ובאו"ם כי וושינגטון סיכלה יוזמה של בריטניה, צרפת וגרמניה לחידוש

השיחות בין ישראל לפלסטינים על-ידי הצגת נוסח הסדר ובו קווי מתאר של פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. שלוש המדינות האירופיות רצו שמזכ"ל האו"ם והאיחוד האירופי יעלו את ההצעה בפגישת הקוורטט שאמורה הייתה להיערך ביום שישי הקרוב בברלין.

 

אלא שגורם אמריקני רשמי אמר כי ממשל אובמה סבור שפגישה של הקוורטט כעת לא תועיל לחידוש השיחות, ולכן היא נדחתה. "אין זה הזמן המתאים", הסביר אותו גורם. דיפלומט אירופי הביע צער על כך שהפגישה נדחתה, ואמר כי זהו הזמן לאיתות חזק מצד הקוורטט בניסיון לקדם את השיחות.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יאיר אלטמן ויצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. ניסה להרדים את הימין?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים